Reprezentanţi politici europeni au reacţionat cu uşurare, vineri, faţă de acordul preliminar asupra condiţiilor divorţului între Regatul Unit şi Uniunea Europeană, scrie AFP, care prezintă aceste reacţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

IRLANDA, SATISFĂCUTĂ DE ABSENŢA FRONTIEREI

Premierul irlandez Leo Varadkar a salutat o ”zi foarte importantă” în negocierea Brexitului, adăugând că acordul constituie ”sfârşitul începutului negocierilor”.

”Am realizat tot ceea ce am prevăzut să realizăm în cursul fazei 1. Avem asigurările şi garanţiile de care avem nevoie de la Regatul Unit”, a declarat el.

”Sunt convins că progrese suficiente au fost realizate asupra chestiunii irlandeze. Parametrii au fost stabiliţi şi sunt buni”, a spus el, subliniind că nu va exista ”nicio infrastructură fizică” la frontiera dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Ministrul irlandez de Externe Simon Coveney şi-a exprimat anterior satisfacţia, pe Twitter, faţă de ”garanţii” obţinute şi mai ales că va fi ”deplin protejat” Acordul din Vinerea Sfântă, acrodul de pace încheiat în aprilie 1998 şi care a pus capăt celor 30 de ani de război civil sângeros între naţionalişti şi unionişti nord-irlandezi.

DUP, ”FERICIT”

”Suntem fericiţi să vedem aceste schimbări, pentru că, pentru mine, asta înseamnă că nu există «linie roşie» în Marea Irlandei şi avem confirmarea foarte clară că Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană, piaţa unică şi Uniunea Vamală în ansamblul său”, a declarat şefa partidului unionist nord-irlandez DUP Arlene Foster, aliata Guvernului lui Theresa May.

”Mai sunt încă lucruri pe care ne-ar fi plăcut să le vedem clarificate. În esenţă am pierdut timp. Noi credem că ar trebui să revenim înapoi şi să discutăm aceste subiecte, însă premierul a decis să se ducă la Bruxelles”, a adăugat ea.

Foster a declarat anterior că formaţiunea sa, care a deraiat în ultimul moment un acord, luni, nu va aproba vreodată ”o situaţie în care Irlanda de Nord că fie diferită de restul regatului Unit”.

TUSK: GREUL ABIA VINE

După acordul istoric încheiat vineri dimineaţa, la Bruxelles, între Comisia Europeană (CE) şi Regatul Unit asupra termenilor divorţului, Tusk a lansat un avertisment.

”Noi ştim cu toţii că este dur să te desparţi, dar să te desparţi şi să construieşti o nouă relaţie este şi mai dur”, a declarat preşedintele Consiliului UE, instanţa care-i reprezintă pe liderii Celor 28, polonezul Donald Tusk.

FRANŢA, MULŢUMITĂ CĂ S-A IMPUS ”BUNUL SIMŢ”

”Munca depusă în negocieri (...) a condus treptat la bun simţ”, a reacţionat ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian.

”Nu există din partea europenilor voinţa de excludere a Marii Britanii de la vreo discuţie şi negociere. Din contră, noi dorim să fie clar de bine definite condiţiile retragerii, pentru ca să putem trece la o altă fază. Este ceea ce se va întâmpla acum, sper”, a declarat pentru France Inter şeful diplomaţiei franceze.

UN ”CADOU DE CRĂCIUN” PENTRU PATRONATUL BRITANIC

”Întreprinderile urmăreau aceste negocieri de aproape, iar anunţul de astăzi (vineri) le va bucura de Crăciun. Aceste «progrese suficiente» erau un cadou aşteptat de luni de zile”, şi-a exprimat satisfacţia Josh Hardie, directorul general adjunct al CBI, principala organizaţie patronală britanică.

”Avansul de la Bruxelles arată că există o voinţă, o cale de trecere”, a adăugat el.

NORVEGIA SALUTĂ UN PAS ”FOARTE POZITIV”

”Foarte pozitiv că Regatul Unit şi UE au făcut un pas important în negocierile cu privire la Brexit. Un Brexit ordonat este bun pentru Europa şi bun pentru Norvegia”, a scris pe Twitter ministrul norvegian însărcinat cu Afacerile Europene Marit Berger Røsland.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.