Uşa rămâne întredeschisă în negocierile cu privire la Brexit, însă Guvernul lui Boris Johnson aşteaptă concesii de la Uniunea Europeană (UE), iar altfel nu va încheia un acord cu privire la viitoarea relaţie după Brexit, a anunţat luni ministrul britanic al Locuinţelor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În acest stadiu, ar fi rezonabil din partea lor să facă acest pas în plus, să se apropie de noi în punctele care rămân în discuţie. Ei nu au făcut-o încă şi este dezamăgitor”, a declarat la Sky News Robert Jenrick.

”Dacă e nu sunt capabili, noi nu vom fi în măsură să încheiem negocierile într-o formă dorită de ambele părţi, în acest stadiu”, a adăugat el.

”Sperăm ca ei să propună schimbări relativ modeste, dar importante, care să ne respecte ca naţiune suveran şi independentă”, a subliniat Robert Jenrick

Premierul brtianic Boris Johnson a îndemnat vineri Regatul Unit să se pregătească de o ieşire a Regatului Unit din UE fără un acord negociat cu privire a viitoarea lorrelaţie după Brexit, dacă nu are loc o schimbare radicală a poziţiei Bruxellesului, care vrea să continue negocierile.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel sublinia cu o zi înainte, la summitul UE, la Bruxelles, că Londrei îi revină să facă un compromis în vederea evitării unei rupturi dezordonate la 1 ianuarie.

Pe de altă parte, regatul este ”tot mai bine pregătit” să iasă din Uniune fără un acord, a subliniat ministrul britanic însărcinat cu Brexitul, Michael Gove, reiterând declaraţiile lui Johnson.

Un ”no deal” nu este soluţia pe care o privilegiază, scrie într-un editorial publicat în Sunday Times Michael Gove, care adaugă că ”dacă avem de ales între aranjamente care să ne lege la mâini pe o perioadă nedeterminată sau posibilitatea de a ne decide propriul viitor, atunci nu avem de ales”.

”Suntem tot mai bine pregătiţi” de ieşirea din UE cu o soluţie ”australiană”, ameninţă el, referindu-se la relaţiile Australiei cu UE - care nu au la bază un acord de liber-schimb bilateral extins.

Negocierile Londrei cu Bruxellesul au avansat foarte puţin, iar Boris Johnson a apreciat vineri, odată cu apropierea încheierii perioadei de tranziţie, la 31 decembrie, că a venit vremea pregătirii unui divorţ fără acord, dacă UE nu-şi schimbă radical poziţia.

”Va trebui să aibă loc o schimbare fundamentală în atitudinea şi politica UE, pentru ca lucrurile să se îndrepte în direcţia bună”, scrie Gove în ziar.

”În situaţia actuală, (un acord de liber-schimb) nu va avea loc, iar decizia UE la summitul de săptămâna aceasta a pus de fapt capăt acestor egocieri comerciale”, a apreciat el, referindu-se la summitul UE de la Bruxelles în care Cei 27 au anunţat că Londrei îi revine sarcina de a scoate negocierile din impas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.