Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anunţat că pune capăt marţi seara - în pofida recomandărilor Uniunii Europene (UE) - carantinei în care s-a plasat, la o săptămână după ce s-a aflat în contact cu o persoană testată pozitiv cu covid-19, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ursula von der Leyen - medic de profesie - a ales să se supună regulilor de izolare - relaxate recent în Belgia - şi să ignore recomandările cele mai stricte ale Autorităţii europene în domeniul sănătăţii, care prevăd 14 zile de carantină.

În pofida uneia dintre cele mai mari niveluri de contaminare cu noul coronavirus din Europa, Belgia a redus, la începutul acestei luni, perioada carantinei obligatorii la şapte zile.

Belgia nu a ţinut cont de avizul Centrului European de Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), care şi-a reiterat în septembrie recomandarea unei carantine de două săptămâni în cazul persoanelor care au avut contact cu cazuri confirmate, redusă la zece zile în urma unui test negativ.

Directoarea agenţiei, Andrea Ammon, a anunţat însă că, în 3-4% din cazuri, infectări cu noul coronavirus sunt descoperite după două săptămâni de carantină.

Preşedinta CE, care a intrat în contact cu o persoană testată pozitiv cu covid-19 la 29 septembrie, la o reuniune în Portugalia, a fost testată negativ cu covid-19 joi şi luni.

Decizia sa de a pune capăt prematur carantinei ar putea slăbi şi mai mult eforturile Celor 27 de a lupta în mod coordonat împotriva pandemiei covid-19 în Europa.

În timp ce contaminarea creşte din nou în Europa, alte state membre UE au ales, de asemenea, să-şi relaxeze reglementările cu privire la carantină.

În septembrie, Franţa  redus durata carantinei obligatorii la şapte zile, iar Spania la zece zile. Italia a menţinut perioada de carantină de 14 zile, conform recomandărilor ECDC şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.