Mediatoarea Uniunii Europene, irlandeza Emily O'Reilly, a criticat-o miercuri pe preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen din cauza apariţiei sale într-un clip electoral al conservatorilor din Croaţia şi a recomandat o revizuire a Codului de conduită al CE, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O'Reilly a fost sesizată prin două plângeri împotriva apariţiei lui von der Leyen şi a vicepreşedintei CE Dubravka Suica într-un videoclip în care susţin campania electorală a Partidulului croat HDZ, care a obţinut o victorie în alegerile legislative duminică.

Reclamanţii au dorit să afle dacă această iniţiativă respectă prevederile Codul de conduită cu privire la membrii Comisiei.

”Îngrijorările reclamanţilor sunt îndreptăţite”, apreciază Emily O'Reilly într-o scrisoare adresată preşedintei CE.

”Este de înţeles faptul că publicul se întreabă în ce măsură membrii Comisiei pot sau trebuie să se implice în campanii politice, având în vedere diversitatea şi amploarea atribuţiilor Comisiei, politice, juridice, executive şi de reglementare”, subliniază mediatoarea.

”GREŞELI”

Comisia a recunoscut că ”greşeli” au fost comise ”de către diverşi intervenienţi” în ”procesul” în care germana von der Leyen a apărut, la fel ca mulţi alţi lideri europeni de dreapta, în această înregistrare video în susţinerea Partidului HDZ al premierului croat Andrej Plenkovic.

Codul de conduită prevede ca membrii Comisiei să nu se comporte ”într-un mod care să aducă atingere percepţiei publice a independenţei sale”.

O'Reilly îi cere lui von der Leyen să garanteze că nu vor mai avea loc asemenea greşeli.

Ea sugerează, de asemenea, ”elaborarea unui cod distinct pentru dumneavoatră în calitate de preşedintă” 

”Poate exista o anumită confuzie în mintea publicului cu privire la atribuţiile şi competenţele principalelor instituţii UE şi cred că sunteţi de acord că încrederea cetăţenilor poate fi consolidată prin claritate în această privinţă”, insistă O'Reilly.

Mediatoarea cere o ”consolidare a controlului independent” exercitat asupra respectării Codului de conduită de către membrii Comisiei şi precizează că a informat ”organul adecvat din cadrul Parlamentului European (PE), în vederea luării măsurilor necesare”, însă nu anunţă o anchetă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.