Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat miercuri oraşul Izium, din regiunea de nord-est a Harkovului, la cinci zile după ce forţele ţării au recucerit oraşul după luni întregi de ocupaţie rusă, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Zelesnki a ţinut să mulţumească forţelor ucrainene pentru că au salvat ”poporul, inimile, copiii şi viitorul Ucrainei”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul prezidenţial.

”V-a fost extrem de greu în ultimele luni. Prin urmare, vă rog să aveţi grijă de voi, pentru că sunteţi cel mai de preţ bun pe care îl avem. Este posibil să ocupe (n.r Rusia) temporar teritoriile statului nostru. Dar este cu siguranţă imposibil să ne cucerească poporul, poporul ucrainean”, a evocat el.

Liderul ucrainean a ţinut un minut de reculegere în memoria celor care s-au stins în timpul operaţiunilor militare.

Forţele ucrainene au preluat din nou controlul asupra oraşului Izium sâmbătă, reprezentând o lovitură strategică enormă pentru asaltul militar al Rusiei în est.


Izium, care se află lângă graniţa dintre regiunile Harkov şi Doneţk, a fost sub ocupaţie rusă timp de peste cinci luni şi a devenit un centru important pentru armata invadatoare.

Moscova folosea oraşul Izium ca rampă de lansare pentru atacurile spre sud, în regiunea Doneţk şi Kupiansk, la aproximativ 50 de kilometri la nord de Izium, ca nod feroviar pentru a-şi reaproviziona forţele de luptă

Prăbuşirea Rusiei în nord-estul Ucrainei a stârnit furie din partea susţinătorilor lui Vladimir Putin.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Fotografii postate pe pagina de Facebook a unei unităţi ale armatei l-au arătat pe Zelenski la o ceremonie în piaţa principală, unde a fost arborat drapelul ucrainean pe clădirea administrativă a oraşului. De asemenea, la eveniment a fost prezentă Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării.



”Înainte, când ne uitam în sus, căutam mereu cerul albastru. Astăzi, când privim în sus, căutăm un singur lucru - steagul Ucrainei", a afirmat Zelenski într-o postare pe canalul de Telegram al preşedinţiei ucrainene.



”Steagul nostru în albastru şi galben este arborat deja în Iziumul eliberat. Şi aşa va fi în fiecare oraş şi sat ucrainean. Ne îndreptăm într-o singură direcţie - înainte şi spre victorie”, a subliniat preşedintele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.