Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a dus marţi, în a 300-a zi a războiului cu Rusia, în oraşul Bahmut, aflat pe linia frontului, unde forţele ucrainene şi cele ruseşti duc de luni de zile o bătălie crâncenă, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut de Preşedinţia ucraineană, după ce Zelenski a plecase deja din oraş. Vizita a fost neanunţată în prealabil, din motive de securitate, aşa cum s-a procedat şi în cazul celorlalte vizite făcute de preşedintele ucrainean până acum pe linia frontului. 

Volodimir Zelenski a mai fost în oraşe eliberate de ocupanţii ruşi, cum ar fi Herson, Harkov sau Izium.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

La Bahmut, Zelenski s-a întâlnit cu trupele şi le-a înmânat premii soldaţilor, potrivit fotografiilor publicate de Preşedinţia ucraineană.

De luni de zile, Bahmut este o ţintă-cheie pentru forţele ruseşti din regiunea Doneţk şi a fost extrem de grav afectat de bombardamente. Cu toate acestea, forţele ucrainene au reuşit să păstreze controlul.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

„Bahmut este cel mai fierbinte punct de pe întregul front de 1.300 de km. Din luna mai, ocupanţii încearcă să ne rupă Bahmutul, dar timpul trece şi Bahmutul muşcă nu doar din armata rusă, ci şi din mercenarii ruşi veniţi să înlocuiască armata risipită a ocupanţilor. Rusia a pierdut deja aproape 99.000 de soldaţi în Ucraina. În curând vor fi 100.000 de victime ale ocupanţilor. Şi pentru ce? Nimeni de la Moscova nu poate răspunde la această întrebare.Şi nici nu o vor face. Ei duc războaie şi irosesc vieţile oamenilor, ale altora, nu ale celor dragi, nu ale lor, ci ale altora, doar pentru că un grup de la Kremlin nu-şi poate recunoaşte greşelile şi se teme teribil de realitate. Dar realitatea vorbeşte de la sine. Le mulţumesc tuturor luptătorilor care ţin cu eroism linia Bahmut, Soledar, Avdiivka, Mariinka, Kreminna şi întreaga regiune Donbas”, a spus preşedintele ucrainean în mesajul transmis luni seara către naţiune.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

Vizita sa la Bahmut este o dovadă semnificativă de sfidare la adresa ruşilor şi o demonstraţie de sprijin pentru forţele ucrainene angajate în una dintre cele mai aprige lupte din ultimele săptămâni, menţionează BBC. Deplasarea sa va fi comparată cu recentele apariţii publice ale liderului rus Vladimir Putin - care, luni, a mers la Minsk pentru prima dată după mai bine de trei ani pentru a se întâlni cu aliatul său, liderul belarus Aleksandr Lukaşenko.

Zelenski s-a întâlnit cu soldaţii în ceea ce pare a fi subsolul unui combinat şi le-a urat succes trupelor sale.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

„Cred că eroii din Bahmut ar trebui să aibă ceea ce vrea fiecare să aibă - totul să fie bine pentru copiii lor, pentru familiile lor, să se bucure de căldură şi să fie sănătoşi. Aş vrea să le urez lumină, dar este o situaţie atât de dificilă, încât există lumină şi apoi nu există. Principalul lucru este să existe lumină interioară”, a spus Volodimir Zelenski referindu-se la penele de curent şi căldură cu care se confruntă întreaga Ucraină din cauza bombardamentelor ruseşti asupra infrastructurii energetice.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

Bahmut a fost în centrul campaniei ruseşti timp de luni de zile, iar Moscova a investit resurse uriaşe în capturarea acestuia, pentru că ar putea deschide calea spre Sloviansk şi Kramatorsk, cele mai importante oraşe din regiunea Donbas aflate încă sub control ucrainean. Numai că, având în vedere că Ucraina îşi întăreşte apărarea în zona din jur, experţii cred că orice victorie rusă aici acum ar fi una doar simbolică.

Ambele tabere au suferit pierderi grele. Puţini civili au mai rămas acum în Bahmut, care avea o populaţie de 70.000 de locuitori înainte de război.

Marţi se împlinesc 300 de zile de la invazia Rusiei în Ucraina. Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, care a vizitat, de asemenea, Bahmutul alături de preşedintele Zelenski, a scris pe Facebook: „Ce înseamnă 300 de zile în lupta noastră de peste 300 de ani pentru eliberarea de Rusia! Suntem în picioare. Luptăm. Vom învinge!”

Hanna Maliar Foto: president.gov.ua
Hanna Maliar Foto: president.gov.ua

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.