Preşedintele Federaţiei Ruse. Vladimir Putin, le-a vorbit ruşilor, în discursul ţinut cu ocazia zilei de 9 mai în Piaţa Roşie din Moscova, despre „apărarea patriei-mame” şi a criticat NATO şi ţările din vest. „Astăzi, soldaţii din Donbas împreună cu soldaţi ruşi luptă pe front (...) Mă adresez soldaţilor din Donbas: Luptaţi pentru ţara mamă (...) pentru memoria celor care au murit în al doilea Război Mondial, a martirilor din Odesa, care au fost arşi de vii. "Spre deosebire de Occident, poporul rus nu va renunţa niciodată la dragostea pentru ţară, credinţă şi valorile tradiţionale", a mai spus Putin, adăugând că abandonarea acestor valori a deschis calea "încercărilor de a incita la rusofobie, de a glorifica trădătorii".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Spre deosebire de Occident, poporul rus nu va renunţa niciodată la dragostea pentru ţară, credinţă şi valorile tradiţionale, a mai declarat, luni, preşedintele rus Vladimir Putin în discursul ţinut cu ocazia paradei de Ziua Victoriei în Piaţa Roşie din Moscova, relatează agenţia de presă rusă TASS.
”Această degradare morală a deschis calea falsificărilor cinice ale istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, încercărilor de a incita la rusofobie, de a glorifica trădătorii, de a batjocori memoria victimelor lor şi de a şterge curajul celor care au luptat şi au suferit în numele victoriei”, a declarat Putin.
”Nu vom renunţa niciodată la dragostea noastră pentru ţară, credinţă, la valorile tradiţionale, obiceiurile ancestrale şi respectul pentru toate popoarele şi culturile. În ceea ce priveşte Occidentul, pare hotărât să anuleze aceste valori vechi de milenii", a menţionat el.
Putin a subliniat că Statele Unite, în special după prăbuşirea Uniunii Sovietice, ”au început să vorbească despre caracterul lor excepţional, care este umilitor nu numai pentru întreaga lume, ci şi pentru sateliţii lor, care trebuie să pretindă că nu observă nimic şi acceptă supuşi totul”.
UPDATE - ”Kievul a afirmat că ar putea obţine arme nucleare, iar NATO a început să exploreze teritoriile din apropierea noastră, iar acest lucru a devenit o ameninţare evidentă pentru ţara noastră şi la graniţele noastre. Toate semnele indicau că este nevoie să luptăm”, a mai spus liderul rus.
Preşedintele rus a spus că ”datoria Rusiei este să facă tot posibilul astfel încât oroarea unui război global să nu se repete”.
Putin a făcut referire la Al Doilea Război Mondial, precizând că ”nimeni nu va uita lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial, astfel încât să nu fie loc în lume pentru călăi şi nazişti.
El a invocat că în războiul din Ucraina au fost folosiţi mercenari de către inamic.
”Duşmanii Rusiei au încercat să folosească mercenari, să încerce să ne divizeze, dar au eşuat”, a spus Putin.
ŞTIREA INIŢIALĂ - „În zilele acestea luptăm pentru oamenii noştri în Donbass pentru apărarea ţării noastre mamă, Rusia. (...) Nu e familie care să nu fi fost atinsă în Rusia de marele război patriotic şi această amintire va trăi pentru totdeauna. (..) E datoria noastră să apărăm memoria celor care au înfruntat nazismul”, a spus el.
Putin a acuzat NATO de faptul că a creat „ameninţări absolut inacceptabile” la graniţele Rusiei, susţinând că Federaţia Rusă a făcut demersuri diplomatice pentru a evita acest lucru. 
„Astăzi, în zilele acestea, luptaţi pentru oamenii noştri din Donbas, pentru securitatea ţării noastre mamă, Rusia. 9 mai 1945 este ziua scrisă pentru totdeauna în istoria lumii drept victoria poporului nostru sovietic, unitatea şi puterea sa spirituală au fost exemplare pe câmpul de luptă. (...) Suntem mândri de spiritul de neînfrânt al celor victorioşi, că suntem urmaşii lor şi este datoria noastră să menţinem vie memoria celor care înfruntat nazismul, care ne-au transmis să fim atenţi şi să fin siguri că războaiele mondiale nu se repetă.  În ciuda tuturor diferenţelor în relaţiile internaţionale, Rusia totdeauna a pledat pentru securitatea indivizibilă, creând un sistem de securitate care este necesar comunităţii internaţionale. În decembrie anul trecut am propus un tratat care să garanteze securitatea. Rusia a făcut apel la Vest pentru un dialog onest şi un compromis rezonabil, în interesul tuturor, dar a fost în van. Ţările NATO nu au vrut să ne audă şi asta arată că, de fapt, ele aveau planuri foarte diferite şi putem vedea asta. Se pregăteau, în mod deschis pentru o altă operaţie punitivă în Donbas, să invadeze teritoriile noastre istorice, inclusiv Crimeea. În Kiev se vorbea despre posibila achiziţie a armelor nucleare. Blocul NATO a început în mod activ să se desfăşoare în apropiere de noi, creând ameninţări absolut inacceptabile chiar lângă graniţa noastră”, a afirmat Vladimr Putin.
„Pericolul creşte în fiecare zi. Rusia a respins aceste agresiuni prin acţiuni preventive şi aceasta a fost singura decizie corectă”, a subliniat liderul rus.
Putin a vorbit despre „falsificarea cinică” de către ţările din vest a faptelor celui de-al Doilea Război Mondial. 
El a făcut referire la luptele importate din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, evocând Odesa, spre exemplu şi cerând un moment de reculegere în memoria celor morţi în aceste bătălii.
„Tovarăşi, moartea fiecărui soldat şi ofiţer e o tragedie pentru noi toţi i o pierdere pentru familie. Vom face totul pentru a înconjura familiile lor cu sprijin. Aici şi acum, în Piaţa Roşie, umăr la umăr, soldaţii din multe regiuni ale ţării noastre, incluzându-i pe cei care vin din Donbas, (...) stau alături şi se apără unul pe altul împotriva bombelor şi asta este puterea de neînvins s ţării noastre. Fundaţia indivizibilităţii Rusiei este loialitatea faţă de ţara mamă. Glorie măreţei noastre armate! Pentru Rusia! Pentru Victorie!”, a încheiat Puton.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.