Preşedinta Comisiei Europene şi-a exprimat încrederea, miercuri, în discursul despre Starea Uniunii, că Republica Moldova va face parte într-o zi din Uniunea Europeană şi a pledat pentru extinderea blocului european la cel puţin 30 de membri, subliniind că această perspectivă, pentru care UE trebuie să se pregătească, va oferi în cele din urmă securitate şi putere cetăţenilor europeni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană”, a afirmat Ursula von der Leyen în momentul în care a vorbit despre extinderea Uniunii Europene.

Ea a spus că UE trebuie să aibă o viziune pentru o extindere de succes a Uniunii şi a propus ca şi ţările candidate să fie evaluate în privinţa statului de drept, aşa cum se întâmplă deja pentru statele membre, pentru a le ajuta să aderare mai rapid.

Moldova a primit anul trecut împreună cu Ucraina statutul de ţară candidată la UE.

În octombrie este aşteptat un raport de evaluare a progreselor făcute, iar spre sfârşitul anului ar putea fi luată o eventuală decizie de deschidere a negocierilor de aderare.

STATUL DE DREPT, CONDIŢIE ESENŢIALĂ PENTRU ADERARE LA UE

„Trebuie să stabilim o viziune pentru ca extinderea să se realizeze cu succes: o Uniune completă, cu peste 500 de milioane de persoane care trăiesc într-o Uniune liberă, democratică şi prosperă; o Uniune completă, unde tinerii pot trăi, studia şi lucra în libertate; o Uniune completă, cu democraţii dinamice, în care sistemele judiciare sunt independente, opoziţia este respectată şi jurnaliştii sunt protejaţi”, a spus şefa Comisiei Europene, subliniind principiile care stau la baza funcţionării UE.

„Statul de drept şi drepturile fundamentale vor constitui întotdeauna fundamentul Uniunii noastre – atât în statele membre actuale, cât şi în cele viitoare”, a subliniat Ursula von der Leyen. „Iată de ce Comisia a făcut din rapoartele privind statul de drept o prioritate-cheie. În prezent, colaborăm strâns cu statele membre să identificăm progresele înregistrate şi aspectele care suscită îngrijorare – dar şi să formulăm recomandări pentru anul următor. Astfel, asigurăm asumarea răspunderii în faţa acestei instituţii şi a parlamentelor naţionale. Permitem dialogul între statele membre. Şi rezultatele apar. Cred că putem face acelaşi lucru şi pentru viitoarele state membre”, a arătat ea.

RAPOARTE DE MONITORIZARE A STATULUI DE DREPT ŞI PENTRU ŢĂRILE CANDIDATE

„Mă bucur, aşadar, foarte mult să anunţ că vom deschide procedura rapoartelor privind statul de drept în cazul ţărilor în curs de aderare care sunt gata şi mai rapid. Acest lucru le va face să fie pe picior de egalitate cu statele membre. Şi vor fi sprijinite în eforturile lor de reformă. Şi ne vom asigura că viitorul nostru este o Uniune a libertăţii, a drepturilor şi a valorilor pentru toţi”, a explicat şefa Comisiei Europene.

Ea a atras atenţia că aderarea se bazează pe merit, iar Comisia va apăra întotdeauna acest principiu.

„Este nevoie de multă muncă şi de spirit de conducere. Însă există deja progrese importante. Am văzut eforturile susţinute pe care Ucraina le-a făcut deja de când i-am acordat statutul de ţară candidată. Şi am văzut hotărârea altor ţări candidate de a realiza reforme”, a afirmat şefa executivului european.

PLEDOARIE PENTRU EXTINDEREA UE

„A venit vremea să răspundem cu aceeaşi hotărâre”, a adăugat ea, într-o pledoarie clară că sprijină extinderea Uniunii Europene. „Trebuie să depăşim vechile dezbateri binare referitoare la extindere. Nu este nevoie să alegem: aprofundarea integrării sau extinderea Uniunii. Putem şi trebuie să realizăm ambele obiective. Acestea ne conferă importanţă geopolitică şi capacitatea de a acţiona”, a punctat preşedinta Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a subliniat însă că actuala Uniune Europeană trebuie să se pregătească pentru a o astfel de perspectivă înainte de a primi propriu-zis alţi membri. „Aceasta înseamnă să ne gândim cum ne pregătim pentru o Uniune completă.  (...) Aşa a făcut Uniunea Europeană dintotdeauna. Fiecare val de extindere a fost însoţit de o aprofundare politică. Am trecut de la cărbune şi oţel la integrare economică deplină, iar după căderea Cortinei de Fier, am transformat un proiect economic într-o veritabilă Uniune a cetăţenilor şi a statelor. Cred că următoarea extindere trebuie să fie şi un catalizator al progresului”, a arătat ea.

„Am început să construim o uniune a sănătăţii cu 27 de membri. Şi cred că o putem încheia cu peste 30. Am început să construim o Uuniune Europeană a apărării cu 27 de membri. Şi cred că o putem încheia cu peste 30. Am dovedit că putem fi o uniune geopolitică şi am demonstrat că putem acţiona rapid atunci când suntem uniţi. Şi cred că Echipa Europa funcţionează şi cu peste 30 de membri”, a subliniat Ursula von der Leyen, lăsând deschisă uşa altor viitoare candidaturi pentru aderarea la UE.

„Această instituţie a afirmat răspicat: viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană. Viitorul Balcanilor de Vest este în Uniunea Europeană. Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană. Şi sunt conştientă cât de importantă este perspectiva aderării la UE pentru atât de multe persoane din Georgia”, a declarat Ursula von der Leyen.

Ea a arătat că extinderea UE este în cele din urmă un obiectiv strategic şi care aduce securitate cetăţenilor. „Istoria ne cheamă acum să depunem eforturi pentru completarea Uniunii noastre. Într-o lume în care unii încearcă să atace ţări una câte una, nu ne putem permite să-i lăsăm în urmă pe concetăţenii noştri europeni. Într-o lume în care mărimea şi greutatea contează, completarea Uniunii este clar în interesul strategic şi de securitate al Europei”, a spus Ursula von der Leyen într-o aluzie la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, care a adus războiul la graniţele UE, după şapte decenii.

UE TREBUIE SĂ SE PREGĂTEASCĂ PENTRU EXTINDERE

„Dar dincolo de politică şi geopolitică, trebuie să vedem care este miza”, a atras atenţia Ursula von der Leyen, care a explicat că UE trebuie să-şi pregătească instituţiile înainte de extindere.

„Nu putem – şi nu ar trebui – să aşteptăm modificarea tratatului (UE) pentru a avansa în direcţia extinderii. O Uniune pregătită pentru extindere poate fi realizată mai rapid”, crede preşedinta Comisiei Europene.

„Aceasta înseamnă să răspundem la întrebări concrete: cum va funcţiona în practică o Uniune formată din peste 30 de ţări? Şi, în special, care este capacitatea noastră de a acţiona? Vestea bună este că, odată cu fiecare extindere, s-a dovedit că cei care au declarat că aşa am deveni mai puţin eficienţi nu au avut dreptate”, a spus von der Leyen care a oferit câteva exemple de soliditate şi unitate. „Să luăm exemplul ultimilor ani. Am convenit asupra NextGenerationEU, noi, cei 27. Am convenit să cumpărăm vaccinuri, noi, cei 27. Am convenit asupra sancţiunilor în timp record – tot noi, cei 27. Am convenit să achiziţionăm gaze naturale – nu numai noi, cei 27, ci şi Ucraina, Moldova şi Serbia. Deci se poate”, a conchis şefa executivului european.

Ea a arătat însă că trebuie analizate mai îndeaproape fiecare dintre politicile europene pentru a vedea ce impact va avea o Uniune mai mare asupra lor. „Prin urmare, Comisia va începe să lucreze la o serie de revizuiri ale politicii premergătoare extinderii pentru a vedea cum ar putea fi necesar ca fiecare domeniu să fie adaptat la o Uniune mai mare”, a anunţat Ursula von der Leyen.

„Va trebui să ne gândim cum ar funcţiona instituţiile noastre – cum ar arăta Parlamentul şi Comisia. Trebuie să discutăm despre viitorul bugetului nostru – ce finanţează, cum finanţează şi cum este finanţat. Şi trebuie să înţelegem cum să asigurăm angajamente credibile în materie de securitate într-o lume în care descurajarea contează mai mult ca oricând. Acestea sunt întrebări la care trebuie să răspundem astăzi dacă vrem să fim pregătiţi pentru viitor”, a arătat Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană îşi va prezenta ideile în acest sens la summiturile care vor avea loc în timpul preşedinţiei belgiene a Consiliului UE, care începe în ianuarie 2024, a precizat şefa executivului european. „Vom fi ghidaţi de convingerea că cea mai bună investiţie în pace, securitate şi prosperitate pentru continentul nostru este completarea Uniunii. Prin urmare, este momentul ca Europa să gândească încă o dată la scară mare şi să ne scriem propriul destin!”, a conchis Ursula von der Leyen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.