Un jurnalist rus, Serghei Karelin, a fost plasat în detenţie, în Rusia, cu privire la ”extremism”, acuzat de faptul că a participat la realizarea unor videouri pentru echipa opozantului defunct Aleksei Navalnîi, potrivit agenţiei americane de presă The Associated Press, cu care a colaborat jurnalistul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

erghei Karelin este al doilea jurnalist arestat sub aceste acuzaţii, după Konstantin Gabov, plasat în detenţie sâmbătă, care colabora ocazional cu agenţia canadiană de presă Reuters.

The Associated Press declară duminică AFP că este ”foarte îngrijorată de detenţia videojurnalistului rus Serghei Karelin” şi anunţă că ”caută informaţii suplimetare” în acest dosar.

Aceste arestări intervin în contextul în care Agenţia centrală americană de Informaţii (CIA) conchide într-un raport că nu Vladimir Putin ar fi cel care ar fi ordonatv în mod direct asasinarea lui Aleksei Navalnîi.

Serghei Karelin şi Kinstantin Gabov sunt acuzaţi de faptul că au partiicpat la pregătirea unor videouri pentru canalul YouTube NavalnyLIVE al echipei opozantului rus Aleksei Navalnîi, mort în închisoare la 16 februarie în condiţii tulburi.

Mişcarea acestuia a fost clasată drept ”extremistă” de către justiţie, ceea ce implică riscul urmăririi penale a colaboratorilor şi susţinătorilor defuntului opozant.

Majoritatea asociaţilor opozantului defunct se află în exil în străinătate, iar unii au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea.

”AGENŢI STRĂINI”

Autorităile ruse şi-au consolidat în ultimele luni presiunea asupra presei independente şi străine din Rusia, într-un context de reprimare în toate direcţiile ale vocilor disidente, de la începutul ofensivei din Ucraina.

La sfârşitul lui martie, Antonina Kravţova, care lucra sub numele de Antonina Favorskaia, a fost plasată în detenţie cu privire la acuzaţii de ”extremism”.

Ea a coperea cu regularitate procesele lui Aleksei Navalnîi la SOTAvision, una dintre ultimle publicaţii care documentează în Rusia represiunile politice, clasată ”agent străin” de către autorităţile ruse.

Un jurnalist rus al ediţiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat la 26 aprilie, acuzat de difuzarea unor ”informaţii false” despre atrocităţi imputate armatei ruse la Bahmut, în Ucraina.

Mai mulţi alţi jurnalişti se află n detenţie în Rusia, inclusiv americanul Evan Gershkovich, vizat de cuzaţii de ”spionaj”, pe care le respinge, la fel ca publicaţia sa, The Wall Street Journal (WSJ), rudele sale şi autorităţile americane.

O jurnalistă ruso-americană, Alsu Kurmasheva, care lucrează la Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), se află de asemenea în detenţie din octombrie 2023, deoarece nu s-a înregistrat ca ”agent străin”, aşa cum vor autorităţile ruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.