Ministerul rus al Apărării anunţă vineri că un ”document final” urmează să fie gata ”foarte curând”, în vederea permiterii exportului cerealelor dn Ucraina, în urma unor negocieri, în această săptămână, între Moscova, Kiev, Ankara şi ONU, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Propunerile Rusiei au fost susţinute în ansablul lor de către participanţii la consultări. Iar foarte curând munca de redactare a documentului final - «Iniţiativa Mării Negre» - va fi încheiată”, anunţă, într-o înregistrare video difuzată de către Ministrul rus al Apărării, purtătorul de cuvânt al instituţiei, generalul Igor Konaşenkov.

Aceste măsuri propuse de către Moscova urmează, apreciază Konaşenkov, să împiedice ”lanţurile logistice vizate să fie folosite în livrări de armament regimului de la Kiev”.

Konaşenkov nu face alte precizări.

Progrese importante au fost anunţate  miercuri - dar şi nu detalii - după o reuniune a unor experţi militari, la Istanbul, cu privire la spinoasa problemă a blocării exporturilor de creale din porturi ucrainene.

Turcia urmează să organizeze o nouă reuniune - săptămâna viitoare - în acest dosar.

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi turc Recep Tayyip Erdogan se întâlnesc marţi la Teheran.

Un acord negociat prin medierea ONU vizează exportul de la Marea Neagră a aproximativ 20 de milioane de tone de cereale, blocate în silozuri ucrainene de invaza şi războiul ruse în Ucraina.

Acest document urmează să faciliteze totodată exporturi ruseşti de îngrăşăminte, vizate de sancţiuni impuse de către Occident unor lanţuri logistice şifinanciare ruseşti.

Produsele agricole ruseşti şi ucrainene sunt esenţiale în evitarea unei multiplicări a unor crize alimentare în lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.