Un bărbat înarmat cu un cuţit şi-a ucis doi membri ai familiei şi a rănit grav altă persoană, joi, la Trappes (Yvelines), în vestul Parisului, după care a fost ucis prin împuşcare de poliţie, iar autorităţile încearcă să stabilească dacă acest gest, revendicat imediat de Statul Islamic (SI), prezintă un caracter terorist, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacatorul şi-a ucis sora şi mama în acest atac, care a avut loc joi dimineaţa, potrivit unei surse apropiate anchetei. O a treia persoană a fost rănită grav şi a fost spitalizată.

Atacatorul a fost ucis de poliţişti din cadrul Direcţiei Departamentale a Securităţii Publice (DSPP) în timp ce ieşea din pavilionul în care s-a baricadat, potrivit unor surse concordante.

”Individul a fost neutralizat”, a confirmat pe Twitter ministrul de Interne Gérard Collomb, care s-a dus la sediul comisariatului din Trappes, dar care nu a făcut declaraţii la faţa locului, a constatat o jurnalistă AFP.

În mesajul postat pe Twitter, ministrul a salutat ”reactivitatea şi mobilizarea exemplară” a forţelor de ordine care ”anchetează deja pentru a stabili circumstanţele acestei drame”.

Gruparea Statul Islamic a revendicat imediat atacul, evocând un atac care răspunde ”îndemnurilor de a ţinti cetăţeni ai ţărilor coaliţiei” internaţionale anti-SI, a anunţat agenţia de propagandă a grupării Amaq.

Autorităţile nu excludeau, însă, joi dimineaţa, nicio pistă cu privire la mobilul atacului.

Atacatorul avea fişă din cauza unor fapte de apologie a terorsimului din 2016, potrivit unor surse apropiate, însă identitatea victimelor consolidează ipoteza unui diferend familial.

Secţia antiteroristă a Parchetului Parisului nu s-a sesizat imediat.

La faţa locului, străzile din jur erau blocate de poliţie, a constatat o jurnalistă AFP. O camionetă de deminare a fost mobilizată, iar un elicopter survola zona.

Acesta atac are loc în contextul în care Franţa trăieşte, din 2015, sub o ameninţare teroristă constantă, în urma valului de atentate jihadiste fără precedent, şi a fost lovită de două ori anul acesta în atacuri soldate cu cinci morţi.

”RECUCERIRE REPUBLICANĂ”

Valul de atentate jihadiste din Franţa s-a soldat cu 246 de morţi în peste trei ani, dintre care ultimul într-un atac cu cuţitul comis de către Khamzat Azimov, un atacator în vârstă de 20 de ani ucis de poliţie, în cartoerul Operei, la Paris, pe 12 mai, după cel de la Trèbes, în martie.

În total 51 de atentate au fost dejucate începând din ianuarie 2015, amintea Edouard Philippe la sfârşitul lui martie în Adunarea Naţională.

Franţa este deosebit de vizată deoarece face parte din coaliţia militară internaţională care acţionează în Siria şi Irak împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

La jumătatea lui aprilie Parisul a efectuat atacuri asupra unor instalaţii de priducere de armament chimic ale regimului lui Bashar al-Assad, într-o operaţiune comună cu Regatul Unit şi Statele Unite.

Precedente atacuri au vizat adesea forţe de ordine - poliţişti şi militari din cadrul Operaţiunii Sentinelle - pe străzile Franţei.

Situat la aproximativ 30 de kilometri de Paris, Trappes este un oraş sărac în mijlocul bogatului departament Yvelines. Jumătate dintre cei 30.000 de locuitori ai oraşului au vârsta până în 25 de ani, nivelul şomajului se apropie de 20%, iar din el au plecat aproximativ 50 de persoane să lupte în Irak şi în Siria începând din 2013, potrivit unei surse din domeniul luptei împotriva terorismului.

Guvernul a plasat oraşul pe lista celor 30 de acrtiere ale ”recuceririi republicane”, implicând mijloace şi efectibve suplimentare pentru poliţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.