Premierul britanic Theresa May a cerut, joi, la Bruxelles, noi garanţii care să o ajute să obţină ratificarea acordului Brexitului de către deputaţii britanici, însă ea a avut de înfruntat europeni în mod deschis deranjaţi de exigenţe considerate prea vagi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce a trecut de o moţiune de cenzură cu o zi înainte, May le-a dat asigurări omologilor săi europeni, în cadrul summitului, că poate să obţină unda verde a Parlamentului dacă UE oferă ”asigurări” că acest text nu va ”prinde în capcană” Regatul Unit pe termen nedefinit, într-o uniune vamală cu UE.

”Prin bune asigurări, acest acord poate să fie votat”, a declarat ea, întrucât ”există o majoritate în Parlamentul meu care vrea să părăsească UE cu un acord”, a adăugat ea într-o reuniune cu uşile închise, potrivit unui reprezentant britanic.

Europenii, care s-au declarat cu toţii ”pregătiţi să o ajute” pe May, au adoptat un text menit să potolescă îngrijorările Parlamentului britanic. Însă el nu are valoare juridică.

Iar ei au repetat că acordul divorţului ”nu poate fi renegociat”. Ei nu şi-au ascuns nerăbdarea faţă de cererile considerate încă prea vagi cu privire la noua relaţie pe care Londra vrea să o lege cu UE după Brexit.

”Prietenii noştri britanici trebuie să spună ce vor în loc să ne transmită ce vrem noi”, a lansat, în faţa presei preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

În ofensivă, Juncker a anunţat apoi că CE urmează să publice miercuri, la 19 decembrie, ”toate informaţiile utile în general care privesc pregătirea unui «no deal»”. Ipoteza unui Brexit fără acord devine pe zice trece mai puţin improbabilă..

Potrivit unei surse europene, atmosfera la summit era ”foarte rea”.  "Theresa May a fost incapabilă să formuleze ceea ce vrea” şi a fost întreruptă cu regularitate de către cancelarul german Angela Merkel, care a întrebat-o ce aşteaptă exact, a declarat această sursă.

CEARTA BACKSTOP-ULUI

Noile garanţii cerute de Londra privesc ”backstop”-ul, această soluţie imaginată în acordul divorţului pentru a evita întoarcerea unei frontiere fizice între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, care ar pune în pericol acordurile de pace de pe insulă.

Această ”plasă de siguranţă” prevede un ”teritoriu vamal unic” care să înglobeze UE şi Regatul Unit după tranziţia post-Brexit. Ea ar urma să se aplice doar în cazul unui eşec al negocierilor cu privire la viitoare relaţii comerciale ambiţioase pe care le doreşte Londra cu Cei 27.

Probleme, pentru "Brexiteri”, este că o asemenea soluţie ar risca să le ţină ţara pe termen nedefinit în cadrul unei uniuni vamale cu UE, împiedicând Londra să-şi recapete libertatea comercială.

Oferirea, de exemplu, a garanţiei unei date limită a încheierii unui vast acord comercial Marea Britanie/UE după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit ar putea să îndepărteze perspectiva unei declanşări a "backstop"-ului, le-a sugerat joi May Celor 27, potrivit unei surse diplomatice.

”Trebuie să schimbăm sentimentul că «backstop»-ul poate fi o capcană din care Regatul Unit nu va ieşi. Atât timp cât nu o facem, acordul - acordul nostru - este în pericol”, a declarat joi May. Ea nu a intrat în detalii cu privire la garanţiile pe care doreşte să le obţină.

În ”concluziile” summitului, un text fără valoare juridică constrângătoare, Cei 27 au amintit că ei nu acceptă ”renegocierea” tratatului divorţului.

Pentru a le oferi asigurări deputaţilor britanici, ei au reafirmat pur şi simplu că faimosul "backstop" are vocaţia să se aplice doar ”temporar”. Şi s-au declarat ”ferm hotărâţi să acţioneze rapid”, până la 31 decembrie 2020, adică înainte de sfârşitul perioadei de tranziţie care urmează plecării britanice, pentru a evita implementarea plasei de siguranţă.

”Dacă plasa de siguranţă ar urma să fie declanşată (...), Uniunea va face tot ceea ce poate pentru a negocia şi încheia rapid un acord ulterior care să înlocuiască” ”backstop”-ul.

VOT ÎN IANUARIE

Însă europenii au renunţat să adauge un pasaj - avut o vreme în vedere - în care evocau posibilitatea unor ”noi asigurări” care să poată fi oferite ulterior, o formulă care displăcea Irlandei şi Franţei.

Ar fi existat riscul ”de a da implicit impresia” că o renegociere nu era total imposibilă la un moment dat, a declarat o sursă diplomatică.

Guvernul britanic a anunţat joi că votul parlamentar asupra acordului Brexitului încheiat cu UE va avea loc în ianuarie, în contextul în care deputaţii cereau ca acesta să fie organizat săptămâna viitoare.

În faţa perspectivei unui eşec usturător, Theresa May a anunţat luni, în ultimul moment, amânarea votului asupra acordului prevăzut a doua zi în Camera Comunelor, pornită împotriva textului.

Conducătoarea conservatoare a supravieţuit, apoi, miercuri, unei moţiuni de cenzură a propriului său partid, majoritar ostil acordului divorţului pe care ea l-a negociat cu UE.

Vineri, summitul continuă cu aprobarea aşteptată a unei reforme a zonei euro - rezultatul a 18 luni de dezbateri în cadrul Eurogrupului şi mai puţin ambiţioasă decât voia Franţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.