Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a salutat miercuri decizia ”înţeleaptă şi bine gândită” a liderului nord-coreean Kim Jong-un, care a anunţat că-şi amână planul de a trage rachete în apropierea Insulei Guam, un teritoriu american la Pacific, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Kim Jong-un din Coreea de Nord a luat o decizie foarte înţeleaptă şi foarte bine gândită”, a scris Trump pe Twitter.

Şeful statului american se află la New York pentru câteva zile.

”Alternativa ar fi fost totodată catastrofală şi inacceptabilă”, a adăugat el.

Tensiunile au crescut puternic în Peninsula Coreea în ultimele săptămâni, în urma unor teste reuşite - dar interzise de comunitatea internaţională - a două rachete balistice intercontinentale (ICBM) nord-coreene, capabile potrivit unor experţi să lovească Coasta de Vest americană şi poate şi Coasta de Est.

Donald Trump a ales să adopte un ton foarte marţial în răspunsul său faţă de ceea ce Washingtonul consideră o provocare, promiţând regimului lui Kim Jong-un ”focul şi furia” şi făcând aluzie la arsenalul nuclear american.

Situaţia s-a tensionat şi mai mult după ce armata nord-coreeană şi-a anunţat intenţia de a lansa patru rachete cu rază ”intermediară” de acţiune, peste Japonia, în apropierea insulei americane Guam, pe care se află o bază aeriană strategică în operaţiunile Washingtonului în regiune.

Însă, marţi, Kim Jong-un a calmat lucrurile, anunţând că va ”observa încă un pic comportamentul idiot şi stupid al yankeilor” înainte ca eventual să lanseze rachetele.

Şeful diplomaţiei americane Rex Tillerson a declarat la puţin timp după aceea că Statele Unite rămân în continuare deschise dialogului cu Phenianului, dar cu anumite condiţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.