Donald Trump şi-a dezvăluit marţi planul de pace în Orientul Mijlociu ”cel mai detaliat” prezentat vreodată, un document de 80 de pagini lăudat de preşedintele american, care evocă o soluţie ”realistă cu două state”, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Viziunea mea prezintă o ocazie reciproc avantajoasă pentru ambele părţi, o soluţie realistă cu două state, care rezolvă riscul pe care îl reprezintă un stat palestinian la adresa securităţii Israelului”, a declarat el într-o alocuţiune la Casa Albă.

Acest plan va permite un ”pas uriaş” către pace între israelieni şi palestinieni, a apreciat el.

Preşedintele american a adăigat că acest plan de pace face posibil, în opinia premierului israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, alături de care a vorbit, o reluare a ”negocierilor directe” cu palestinienii, aflate într-un punct mort din 2014.

”Astăzi (marţi) Israelul a făcut un pas uriaş înainte către pace”, a declarat Donald Trump.

”Premierul Netanyahu m-a informat ieri (luni) că este pregătit să adere la această viziune ca bază a unor negocieri directe (...) cu palestinienii, un progres istoric”, a adăugat el, subliniind că liderul opoziţiei israeliene Benny Gantz, pe care l-a primit de asemenea la Casa Albă, a aprobat la rândul său ”foarte puternic” acest plan.

Dacă preşedintele palestinian Mahmoud Abbas alege pacea, Statele Unite şi alte ţări vor face totul pentru a-l ajuta, a continuat el la Casa Albă, unde nu a fost prezent niciun reprezentant palestinian.

Washingtonul urmează să recunoască coloniile din teritoriile palestiniene ocupate ca făcând parte din Israel, s-a felicitat Benjamin Netanyahu, care a salutat ”o ziistorică”.

Planul recunoaşte suveranitatea Israelului în Valea Iordanului.

”Este un mare pas către pace”, a salutat locatarul Casei Albe, în viziunea căruia Ierusalimul va rămâne capitala indivizibilă a Israelului, iar Ierusalimul de Est va deveni capitala statului palestinian.

Palestinienii ”merită o viaţă mai bună”, a dat asigurări preşedintele american, care a prezentat planul în prezenţa premierului israelian în execiţiu Benjamin Netanyahu.

”Acest plan este o cale realistă către o pace durabilă”, a apreciat el.

Palestinienii este necesar să recunoască Israelul ca ”stat evreu”, a subliniat Netanyahu.

Şeful statului american a salutat, la rândul său, prezenţa ambasadorilor Omanului, Emiratelor Arabe Unite (EAU) şi Bahrainului marţi la eveniment.

Planul Trump, pregătit sub conducerea ginerelui şi consilierului său Jare Kushner, prevede ca Ierusalimul să fie capitala indivizibilă a Israelului şi oferă o cale ”realistă” în vederea soluţiei cu două state, aflată la baza procesului de pace israeliano-palestinian.

Acest plan, a cărui parte economică a fost prezentată deja de Washington, urmează să pună capăt dependenţei palstinienilor de ajutorul străin şi de organizaţii umanitare, a promis preşedintele american.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.