Trei ostatici străini, răpiţi luni în Burkina Faso - doi spanioli şi un irlandez - ”au fost executaţi de către răpitori”, declară marţi un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de securitate pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este foarte regretabil, dar cei trei occidentali au fost executaţi de terorişti”, a declarat acest oficial.

”Persoanele din imagini difuzate de grupări armate au fost identificate ca fiind cei trei occidentali care au fost daţi dispăruţi ieri (luni)”, a preciat el.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a confirmat ulterior că două dintre victime erau cetăţăeni spanioli.

Cei trei cetăţeni străini şi un localnic au fost daţi dispăruţi în urma unui atac în estul Burkina Faso vizând o patrulă antibraconaj.

Spania a confirmat marţi dispariţia a doi spanioli în urma acestui atac vizând patrula din care făceau parte militari şi grăniceri din Burkina Faso, însoţită de formatori şi jurnalişti occidentali, pe axa Fada N'Gourma-Pama, în estul ţării.

”Doi cetăţeni spanioli care se aflau în Burkina Faso sunt daţi dispăruţi”, au declarat pentru AFP suse din cadrul Ministerului spaniol de Externe.

Autorităţăile spaniole ”se află în contact permament cu autorităţile din Burkina Faso (...) în vederea localizării celor doi spanioli” şi ”informează cu regularitate familiile” celor doi spanioli daţidispăruţi, declarau aceste surse în timpul unor căutări pe teren.

Potrivit unor surse locale din domeniul securităţii, un irlandez şi un locuitor al ţării au fost de asemenea daţi dispăruţi în urma acestui atac, soldat cu trei răniţi.

Cei doi spanioli şi iralndezul erau ”jurnmalişti-formatori care lucrează pentru un ONG care acţionează în favoarea protecţiei mediului”, potrivitunei surse din domeniul securităţii.

”Potrivit unor supravieţuitori” ai atacului, doi dintre dispăruţii europeni ”au fost răniţi în timpul atacului” şi erau căutaţi atât ei, cât şi atacatorii, potrivit unei surse în domeniul securtăţii.

Atacul a fost comis de către bărbaţi înarmaţi care circulau cu două camionete şi aproximativ zece motociclete, potrivit unor surse în domeniul securităţii, care au precizat că armament, material, motociclete, două camionete şi o dronă au fost luate de către atacatori.

LUĂRI DE OSTATICI STRĂINI

Mai multe luări de ostatici străini au avut loc în ultimii ani în Burkina Faso, care se confruntă din 2015 cu atacuri jihadiste tot mai frecvente.

Un cuplu de australieni a fost răpit la Djibo, la frontiera cu Mali şi Nigerul, în noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2016, într-o acţiune aparent coordinată cu atentatele de la Ouagadougou.

În acea noapte, jihadişti au deschis focul în cafenele, restaurante şi hoteluri de pe bulevardul Kwame Nkrumah, un loc frecventat al vieţii de noapte, soldat cu 30 de morţi şi 71 de răniţi.

Femeia, Jocelyn Elliot, a fost predată de către răpitori autorităţilor nigeriene la o lună după răpire. Ea a revenit apoi în Burkina, înainte de a se întoarce în Australia. Bărbatul este dat dispărut în continuare.

În decembrie 2018, un cuplu italiano-canadian a ”dispărut” pe drum între Bobo-Dioulasso şi Ouagadougou. El a fost eliberat în Mali, o ţară vecină, după un an de captivitate.

Cu câteva luni mai înainte, în septembrie 2018, un indian şi un sud-african au fost răpiţi din incinta unei mine de aur, la Inata, în nord-vestul Burkina Faso, după care au fost eliberaţi.

Burkina Faso, care se învecinează cu Mali şi Nigerul, devastat de atacuri jihadiste, este victima unor atacuri jihadiste din 2015.

Concentrate mai întâi în nordul ţării, la frontiera cu Mali, atrocităţi atribuite unor grupări jihadiste, între care Grupul de Susinerea islamului şi musulmanilor (GSIM), afiliat Al-Qaida şi Statului Islamic în Sahara Mare (EIGS), au vizat apoi capitala şi alte regiuni, în est şi nord-vest.

Începând din 2015, acţiuni violente ale jihadiştilor s-au soldat cu peste 1.200 de morţi şi peste un milion de deplasaţi din zonele afectate de violenţe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.