Un judecător federal din Texas a suspendat vineri aprobarea de către SUA a medicamentului pentru avort mifepristonă, unul dintre cele două medicamente utilizate în mod obişnuit pentru avorturi cu ajutorul medicamentlore, într-un caz urmărit îndeaproape de către activiştii anti-avort, conform The Guardian..

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Joe Biden, după ce un judecător din Texas a suspendat autorizarea unui medicament pentru avort: Este următorul mare pas către interzicerea naţională a avortului. Administraţia mea va lupta împotriva acestei hotărâri

Însă, la scurt timp după aceea, în statul Washington a fost luată o decizie contradictorie, care dispunea ca Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) să se abţină de la a lua orice măsură care ar afecta disponibilitatea pilulei.

Cele două hotărâri pun în discuţie viitorul medicamentului, crescând şansele ca instanţa supremă să fie cea care îi va decide în cele din urmă soarta.

Decizia din Texas, o ordonanţă preliminară emisă de judecătorul districtual american Matthew J Kacsmaryk, dispune ca FDA să suspende aprobarea mifepristonei în timp ce se desfăşoară un proces care contestă siguranţa şi autorizarea medicamentului.

Hotărârea nu intră imediat în vigoare, deoarece guvernul federal are la dispoziţie şapte zile pentru a face recurs şi se aşteaptă ca avocaţii federali care reprezintă FDA să facă acest lucru rapid.

Într-o declaraţie de condamnare a hotărârii din Texas, procurorul general Merrick Garland a afrimat: „Departamentul de justiţie este în total dezacord cu  decizia tribunalului districtual din districtul de nord al Texasului în procesul dintre Alliance for Hippocratic Medicine şi FDA şi va face recurs, Hotărârea pronunţată astăzi anulează decizia expertului FDA, dată cu peste două decenii în urmă, potrivit căreia mifepristona este sigură şi eficientă”.

Vicepreşedintele Kamala Harris a afirmat  că decizia „ameninţă drepturile femeilor din întreaga ţară de a lua decizii cu privire la asistenţa  lor medicală şi capacitatea de a accesa medicamentele prescrise de medici”.

Decizia contradictorie de la Washington a venit într-un proces intentat de procurorii generali ai statului care încearcă să elimine restricţiile federale privind modul în care poate fi distribuită pilula.

Cazul din Texas împotriva FDA a fost introdus de Alliance Defending Freedom (ADF), un grup creştin conservator de advocacy, care susţine că FDA şi-a depăşit autoritatea de reglementare atunci când a aprobat mifepristona în urmă cu mai bine de două decenii, în 2000.

Judecătorul desemnat de Trump nu a mers atât de departe pe cât au dorit reclamanţii, care ar fi vrut retragerea aprobării medicamentelor pentru avort şi eliminarea de pe lista medicamentelor autorizate. El a suspendat însă autorizaţia medicamentului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.