Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat Rusiei, vineri, în urma discuţiilor purtate în cadrul summitului NATO convocat de urgenţă cu privire la invazia Rusiei în Ucraina, „să înceteze războiul fără sens început în Europa, care a distrus pacea continentului.”

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Aliaţii au anunţat că vor oferi sprijin militar, umanitar, naţional pentru Ucraina, dar este o situaţie fluidă şi va trebui să decidem în funcţie de evoluţia situaţiei. Continuăm să oferim sprijin Ucrainei. La întâlnirea de astăzi, aliaţii au anunţat ce arme, sprijin vor trimite, precum echipament militar, chiar şi sisteme de apărare aeriană”,a declarat Stoltenberg.
Principlele declaraţii ale secretarului general al NATO:
- „Rusia a distrus pacea în Europa. Populaţia se luptă pentru libertate în faţa unui atac neprovocat. Deplângem suferinţa, pierderile tragice de vieţi, precum şi pierderile materiale.”
- „Suntem alături de cei fortaţi să plece. Deplângem moartea celor ucişi.”
- „Cerem Rusiei să oprească imediat acest război fără sens, să înceteze atacurile, să retragă toate forţele, să se întoarcă pe drumul diplomaţiei, să renunţe la agresiune.”
- „Obiectivele Kremlinului nu se limitează la Ucraina. Rusia a cerut să renunţăm la extinderea NATO şi să scoatem trupe şi infrastructură din ţările care au aderat la alianţă după 1997.”
- „Ne confruntăm cu o nouă normalitate în securitatea europeană. Rusia contestă deschis ordinea de securitate şi foloseşte forţa pentru îndeplinirea obiectivelor.”
- „Tragem la răspundere pentru faptele lor atât Rusia, ca agresor, cât şi Belarusul în postura de complice”.
- „Decizia preseşedintelui Putin de a începe agresiunea împotriva Ucrainei este o greşeală strategică teribilă. Rusia va plăti ani la rând pentru acest lucru.”
- „Aliaţii NATO au răspuns, iar partenerii s-au alăturat”
- „Trebuie să fim pregătiţi să facem mai mult, chiar dacă vom plăţi un preţ.” 
- „Poporul rus trebuie să ştie că acest război nu va face Rusia mai sigură, mai respectată la nivel global, nu va duce la un trai mai bun pentru popor.”
- „Ca răspuns la acumularea de soldaţi ruşi, am intensificat apărarea. Ieri, aliaţii au activat planurile de apărare. Drept rezultat, trimitem elemente de răspuns rapid terestre, pe mare, în aer, pentru a întări flancul  şi a răspunde rapid.”
- „SUA, Canada, statele UE au trimis mii de noi soldaţi pe Flancul Estic. Avem peste 100 de avioane în stare de alertă ridicată, care operează în 30 de localităţi diferite.”
- „120 de nave din nord până în Marea Mediterană.”
- „120 nave din nord până în Marea Mediterană.”
- „Inclusiv 3 flote cu portavioane. Nu trebuie să fie loc de neînţelegeri. Vom face tot ce e necesar pe a proteja fiecare aliat, fieare centimetru de teritoriu NATO. ”
- „Liderii au afirmat, astăzi, că trebuie să continuăm spirjinul oferit Ucrainei. Mai mult sprijin oferit pentru Georgia, Moldova, Bosnia şi Herţegovina. Le ajutăm să rămână pe calea democraţiei, să urmeze pe drumul pe care l-au ales ele libere.”
- „Acest conflict ne dovedeşte importanţa parteneriatului dintre UE şi NATO. Nu există securitate europeană fara o alianţă puternică.”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.