Separatiştii proruşi din regiunea moldoveană Transnistria anunţă joi că au dejucat un atac - pe care-l atribuie Ucrainei - vizând mai mulţi oficiali separatişti transnmistreni de rang înalt, în contextul unor tensiuni puternice din cauza Războiului rus din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moscova anunţa în februarie că Kievul efectua ”!pregătiri” în vederea unui atac în această ”republică” autoproclamată, situată la frontiera cu Ucraina, şi ameninţa să ”replice” oricărei ”provocări”.

Aceste acuzaţii au fost respinse atunci atât de autotirtăţile ucrainene, cât şi moldoveneşti.

MAŞINĂ-CAPCANĂ

”Ministerul” securităţii publice transnistrean a anunţat că a ”dejucat un atac terorist”, ”pregătit de către Serviciile ucrainene de securitate (SBU) împotriva mai multor conducători” ai regiunii separatiste cu capitala la Tiraspol.

AFP scrie că nu a fost în măsură să verifice în mod independent aceste acuzaţii.

”Locul în care trebuia să aibă loc actul terorist arată că obiectivul era mai întâi eliminarea liderilor statului şi (...) să facă un nunăr mare de victime, dat fiind că actul terorist trebuia să aibă loc în centrul Tiraspolului, unde trebuia să se adune mulţi cetăţeni”, declară Anatoli Gureţki, citat de agenţiile ruse de presă.

Şeful diplomaţiei transistrene Vitali Ignatev, a anunţat, potrivit presei ruse, că una dintre persoanele vizate era liderul ”republicii”, Vadim Krasnoselski, dar şi ”alţi oficiali de rang înalt”.

Televiziunea locală Pervâi Pridnestrovski anunţă pe reţeaua rusă de socializare VK că acest atentat urma să fie comis cu o maşină-capcană, cu opt kilograme de explozivi la bord, şi a difuzxat imagini cu cel pe care-l prezintă drept principalul suspect.

Bărbatul este identificat ca fiind Viaceslav Kisniceane, născut la Tiraspol în 1979, dar care trăieşte de 12 ani la Odesa, un oraş important în sudul Ucrainei.

Transnistria, o regiune rusofonă a Republicii Moldova, situată la frontiera cu Ucraina, şi-a proclamat independenţa în urma unui scurt război, la căderea URSS, însă nu este recunoscută de niciun stat.

Ea este ssţinută de către Rusia, care a staţionat un contingent militar în regiune.

Republica Moldova, o ţară românofonă din fosta Uniune Sovietică, este orientată hotărât către o integrare europeană, ambiţii pe care Moscova le vede cu ochi răi.

După invadarea Ucrainei de către Rusia apar cu regularitate zvonuri potrivit cărora Moscova ar putea să deschidă un nou front în Transnistria, către Odesa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.