Ministrul britanic al Comunităţilor Sajid Javid a fost numit luni ministru de Interne în locul lui Amber Rudd, care a demisionat duminică, din cauza unui scandalul provocat de tratamentul aplicat unor imigranţi originari din Caraibe, a anunţat Downing Street, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Amber Rudd, în vârstă de 54 de ani, a demisionat duminică după ce a recunoscut că a ”înşelat involuntar” o comisie parlamentară cu privire la ”obiectivele deplasării unor imigranţi clandestini”.

Javid, în vârstă de 48 de ani, fiul unui şofer de autobuz pakistanez a cărui familie a venit în Regatul Unit în anii '60, a fost, înainte să facă parte din Guvernul Theresei May, bancher de afaceri şi deputat din Bromsgrove, iar apoi ministru însărcinat cu Afacerile şi al Culturii.

Rudd pleacă din Guvern în urma unor dezvăluiri în scandalul intitulat Windrush - tratamentul aplicat unor imigranţi din Caraibe veniţi în Regatul Unit după al Doilea Război Mondial - care a provocat un val de furie în ţară.

Mii de imigranţi veniţi din ţări din cadrul Commonwealth între 1948 - când Windrush, primul vapor de transport de migranţi din Caraibe, a debarcat la Londra - şi începutul anilor '70, pentru a reconstrui ţara după război, au obţinut dreptul de a rămâne pe termen nelimitat.

Însă cei care nu au cerut niciodată acte de identitate s-au trezit trataţi ca imigranţi ilegali, riscând să fie expulzaţi dacă nu furnizau probe pentru fiecare an de prezenţă în Regatul Unit.

În urma promovării lui Javid, Downing Street a anunţat că fostul ministru însărcinat cu Irlanda de Nord James Brokenshire se va întoarce în Guvern în locul acestuia, scrie BBC.

Javid a fost ales prima oară în Parlament în 2010.

El a susţinut rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană (UE), în pofida faptului că este considerat eurosceptic.

Javid a coordonat eforturile Guvernului în dezastrul de la Grenfell, anul trecut.

El a declarat în weekend pentru Sunday Telegraph că a resimţit scandalul Windrush ”foarte personal”, ca unul  care provine dintr-o familie de imigranţi.

”Ar fi putut să fie mama, tata sau eu”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.