Drone ruseşti au atacat în primele ore ale zilei de miercuri instalaţii portuare şi de depozitare a cerealelor din sudul regiunii de coastă ucrainene Odesa, dând foc unora dintre ele, a scris guvernatorul regional Oleh Kiper pe aplicaţia de mesagerie Telegram. De asemenea, capitala Kiev a fost vizată de un atac masiv cu drone, dar toate au fost doborâte, provocând însă unele pagube materiale, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI UPDATE - Erdogan a vorbit la telefon cu Putin şi anunţă că liderul rus va veni în Turcia. Kremlinul spune că se va întoarce în acordul pentru cereale când se va ţine seama de interesele Moscovei
Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
CITEȘTE ȘI Reuters: Rusia loveşte portul ucrainean Izmail de pe Dunăre, provocând creşterea preţurilor la cereale la nivel mondial
CITEȘTE ȘI Iohannis: Atacurile continue ale Rusiei împotriva infrastructurii civile de pe Dunăre, în apropierea României, sunt inacceptabile / Acestea sunt crime de război
CITEȘTE ȘI Reacţia lui Zelenski după atacul de la Izmail: Este un atac asupra securităţii alimentare globale. Lumea trebuie să răspundă. Rusia trebuie şi poate să fie oprită
CITEȘTE ȘI Forţele aeriene ucrainene spun că au doborât 23 de drone ruseşti care au vizat regiunile Odesa şi Kiev
CITEȘTE ȘI Ciucă, despre atacurile Rusiei asupra portului Izmail: Condamn ferm aceste noi atacuri care destabilizează aprovizionarea cu hrană a mai multor ţări, punând în grav pericol securitatea alimentară mondială

„În cursul nopţii, inamicul a îndreptat drone de atac spre sudul regiunii Odesa. În urma atacului, au izbucnit incendii la instalaţiile portului şi infrastructurii industriale din regiune, iar un lift a fost avariat. Toate serviciile relevante lucrează la faţa locului”, a anunţat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper

Nu au fost raportate victime, a precizat guvernatorul.

„Ţinta evidentă a inamicului a fost infrastructura portuară şi industrială a regiunii. Forţele de apărare aeriană au lucrat neobosit timp de aproape trei ore”, a anunţat, la rândul său, armata ucraineană.

Presa ucraineană a relatat că dronele „Shahed”, de fabricaţie iraniană, au sosit dinspre Marea Neagră şi apoi s-au deplasat spre vest, de-a lungul fluviului Dunărea, spre Izmail, un port-cheie din care grânele ucrainene sunt transportate cu barje spre portul românesc Constanţa de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe.

Pentru prima dată de la expirarea acordului privind cerealele, mai multe nave de marfă străine sosiseră duminică în portul Izmail prin Marea Neagră, a relatat presa ucraineană.

Un alt atac rusesc, la sfârşitul lunii iulie, a vizat terminalul portuar Izmail din Delta Dunării, distrugând un depozit de cereale.

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra infrastructurii agricole şi portuare ucrainene după ce a refuzat să prelungească acordul referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră, care permitea exporturile ucrainene. De atunci, micile porturi fluviale de pe Dunăre, Reni şi Izmaïl, din regiunea Odesa, aflate la graniţa cu România, au devenit principala cale de ieşire pentru produsele agricole ucrainene.

Distanţa în linie dreaptă dintre porturile Izmail şi Tulcea este de circa 20 de kilometri.

KIEVUL, ATACAT ÎN TIMPUL NOPŢII CU CEL PUŢIN 10 DRONE

Un alt atac major cu drone a vizat capitala Kiev în timpul nopţii.

Potrivit şefului administraţiei militare a capitalei, Serghei Popko, grupuri de drone „Shahed”, venind din mai multe direcţii, au intrat simultan pe cerul capitalei. „Toate ţintele - mai mult de zece drone - au fost detectate şi distruse la timp”, a declarat el pe Telegram.

Cu toate acestea, resturi de la dronele doborâte au căzut în cartierele Solomianski, Golosiivski şi Sviatoşinski. "Există pagube în spaţiile nerezidenţiale şi la suprafaţa drumurilor, dar nu există distrugeri grave sau incendii", a precizat administraţia militară.

Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a confirmat că au căzut fragmente de drone în mai multe cartiere şi că sunt pagube materiale. „Nu există morţi sau răniţi în capitală”, a confirmat şi el pe Telegram.

În cartierul Golosiivski, resturile au căzut pe un teren de joacă şi pe o clădire nerezidenţială, potrivit administraţiei militare.

Cu o zi înainte, Rusia afirmase că a anihilat un val de atacuri cu drone aeriene şi maritime împotriva Moscovei, Crimeei şi a flotei ruseşti din Marea Neagră. Un zgârie-nori din districtul financiar al capitalei a fost lovit pentru a doua oară în doar câteva zile.

Atacurile împotriva capitalei ruse şi a împrejurimilor sale s-au înmulţit din primăvară, o incursiune vizând chiar Kremlinul în luna mai.

Rusia a anunţat luni că îşi va intensifica loviturile împotriva infrastructurii militare ucrainene ca răspuns la atacurile cu drone împotriva teritoriului său, pe care le atribuie Kievului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.