Preşedintele rus Vladimir Putin preia sub controlul Rusiei, printr-un decret, Centrala Nucleară Zaprijjea, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care devine astfel o ”proprietate federală”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrala Nucleară Zaporijjea este ocupată de către trupe ruse de mai multe luni, însă este gestionată de către ingineri ucraineni.

”Guvernul se va asigura ca instalaţiile nucleare ale acestei centrale (...) să fie acceptate ca proprietate federală”, se arată în acest decret, publicat în contextul în care se profilează o vizită în Ucraina a directorului Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi.

Centrala Nucleară Zaporijjea, situată în regiunea ucraineană Zaporijjea, anexată de Putin vineri alături de regiunile ucrainene Herson (sud), Doneţk şi Lugansk (est), este ocupată de armata rusă de la începutul lui martie.

Ea este vizată în tiruri de artilerie de care Kievul şi Moscova se acuză reciproc.

Situaţia la faţa locului este complexă, declaraţiile celor doi beligeranţi nu pot fi verificate, însă centrala, care se află pe linia frontului, a devenit o miză strategică-cheie şi reînvie spectrul catastrofei nucleare de la Cernobîl în cazul în care i-ar fi atinse instalaţiile cele mai sensibile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.