Presupusul masacru al unor civili în oraşul Bucea, lângă Kiev, este ”un fals” (”fake”), declară marţi preşedintele rus Vladimir Putin, a cărui ţară neagă că a comis orice atrocitate în Ucraina, şi dă asigurări că ofensiva rusă în ţara vecină continuă ”calm”, minimalizează pierderile şirefuză să stabilească un calendar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sarcina noastră este să îndeplinim obiectivele stabilite prin minimizarea pierderilor”, anunţă liderul de la Kremlin.

”Vom acţiona în mod armonios, calm, în conformitate cu planul propus de la bun început de către Statul Major”, subliniază el în această conferinţăă de presă, în cosmodromul Vostocini din Extremul Orient rus.

Vladimir Putin, care s-a întâlnit la Vostocini cu omologul şi aliatul săubalrus Aleksandr Lukaşenko, a respins ideea potrivit căreia armata rusă ar întâmpina vreo dificultate din cauza rezistenţei ucrainene şi că ar fi renunţat să cucerească mari oraşe şi capitala ucraineană pentru a se concentra asupra regiunii Donbas, în estul Ucrainei.

”Acţiunile noastre în anumite regiuni ale Ucrainei au avut doar scopul să fixeze forţele (ucrainene departe de Donbas), să dea o lovitură şi să distrugă infrastructura militară”, dă el asigurări.

El sugerează că forţele ruse nu înaintează mai repede pentru a evita pierderi prea mari, în contextul în care Kremlinul a recunoscut pierderi ”importante”, însă fără să le cifreze.

”Aud adesea întrebarea: o putem face mai repede? Da, este posibil, dar asta implică o intensificare a operaţiunilor militare, ceea ce, din nefericire, ar avea un efect asupra pierderilor”, explică el.

Rusia dezminte în mod sistematic faptul că ar fi ucis civili şi acuză Ucraina de faptul să-şi folosete populaţia ca scut uman.

Întrebat despre masacrarea unor civili în oraşul ucrainean Bucea, de care Ucraina şi Occidentul acuză forţele ruse, care au ocuat această peeriferie a Kievului, Putin a respins, fără vreo surpriză, acuzaţiile.

Putin compară aceste acuzaţii cu acuzaţii privind folosirea armamentului chimic de către regimul lui Bashar al-Assad în Siria.

”Avem acelaşi fake (fals) la Bucea”, respinge el.

Aleksandr Lukaşenko vede la Bucea ”o operaţiune specială psihologică a englezilor”.

Putin a calificat anterior drept ”nobilă” ofensiva militară rusă în Ucraina şi a dat asigurări, din nou, că a intervenit pentru a-i salva pe ruşii din Donbas de un genocid orchestrat de către neonazişti ucraineni.

Autorităţile ucrainene au anunţat că au descoperit zeci de cadavre în acest oraş, după retragerea forţelor ruse, la sfârşitul lui martie.

”Nu există nicio îndoială (cu privire la faptul că obiectivele ruse vor fi îndeplinite). Ele sunt absolut clare şi nobile (...). Obiectivul principal este de a ajuta oamenii din Donbas”, a reafirmat liderul de la Kremlin.

Putin a ironizat Statele Unite marţi, apreciind că acestea sunt pregătite să lupte împotriva Rusiei ”până la ultimul ucrainean”.

El a apreciat că, în pofida ”tragediei actuale, ucrainenii sunt sunt un ”popor frate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.