Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este în drum spre Washington, unde urmează să se întâlnească, miercuri, cu preşedintele Joe Biden şi să se adreseze Congresului, au relatat CNN şi „Washington Post” care citau surse din administraţie şi din legislativul american. Ulterior, Casa Albă a confirmat vizita, precum şi faptul că se va anunţa oficial că Ucraina va primi un sistem de rachete Patriot în cadrul unui ajutor militar suplimentar de 1,8 miliarde de dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI UPDATE - Casa Albă confirmă că Volodimir Zelenski vine miercuri la Washington şi se va adresa Congresului / SUA vor anunţa un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina de circa 2 miliarde de dolari

UPDATE: Casa Albă spune că Joe Biden şi Volodimir Zelenski vor discuta inclusiv despre încheiarea conflictului din Ucraina.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului de Securitate Naţională, a declarat miercuri dimineaţă la CNN că preşedintele american Joe Biden l-a invitat pe omologul său ucrainean la Washington în această săptămână, deoarece crede că războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă.

Este de aşteptat ca discuţiile să se axeze pe continuarea asistenţei militare şi economice a SUA, alături de tema sancţiunilor impuse Rusiei şi sprijinirea poporului ucrainean. Însă John Kirby a spus că cei doi vor discuta şi despre modul în care s-ar putea încheia războiul - un subiect sensibil, care a făcut obiectul unor dezacorduri între liderii occidentali.

Sosirea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski aminteşte în mod simbolic de vizita premierului britanic Winston Churchill la Washington, în urmă cu 81 de ani, la câteva zile după atacul japonez de la Pearl Harbor. Acea vizită de Crăciun a cimentat alianţa care avea să câştige cel de-al Doilea Război Mondial şi să construiască lumea democratică postbelică, arată o analiză a CNN.

CITEȘTE ȘI Biden spune că este "încântat" să-l primească pe Zelenski la Washington. John Kirby: Preşedintele consideră că războiul a intrat "într-o nouă fază”. Cei doi lideri vor discuta şi despre cum s-ar putea încheia conflictul

UPDATE: Zelenski a venit cu trenul în Polonia şi de acolo a luat avionul spre SUA.

Volodimir Zelenski urmează să fie primit la Casa Albă în jurul orei locale 14:00 (21:00 ora României), unde va avea o conferinţă de presă comună cu preşedintele Joe Biden, iar apoi se va adresa Congresului, în jurul orei locale 19:30 (joi, 2:30, ora României).

CITEȘTE ȘI Zelenski a venit în Polonia cu trenul şi de acolo a plecat cu avionul spre SUA - VIDEO

UPDATE: Casa Albă confirmă că SUA vor furniza Poloniei un sistem de rachete Patriot.

Preşedintele Joe Biden va anunţa că SUA vor trimite sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă Patriot în Ucraina pentru a ajuta în războiul împotriva Rusiei. Biden va anunţa un nou pachet "semnificativ" de asistenţă de securitate pentru Ucraina, în valoare de aproape 2 miliarde de dolari, se arată într-o transcriere al unei teleconferinţe pe care un oficial de la Casa Albă a avut-o cu reporterii.

„Ajutorul va conţine o nouă capacitate foarte importantă: o baterie de rachete Patriot, care va fi un critic pentru a apăra poporul ucrainean împotriva atacurilor barbare ale Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei. Vom instrui forţele ucrainene cu privire la modul de operare a bateriei de rachete Patriot într-o ţară terţă. Acest lucru va dura ceva timp, dar trupele ucrainene vor merge apoi cu aceste cunoştinţe în ţara lor pentru a opera această baterie”, a declarat oficialul, sub acoperirea anonimatului.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

 Această vizită în Statele Unite ar fi prima deplasare a lui Zelenski în afara Ucrainei de la începutul invaziei ruseşti, în luna februarie, şi comportă o serie de riscuri de securitate, de aceea planurile nu sunt confirmate oficial şi s-ar putea schimba.

Într-o scrisoare transmisă marţi, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, le-a cerut membrilor Congresului să fie prezenţi miercuri seara în legislativ. "Vă rugăm să fiţi prezenţi pentru o concentrare foarte specială asupra democraţiei", a scris ea, fără a da alte detalii.

Zelenski a primit la Kiev o serie de lideri străini de la începutul războiului, iar el personal a vizitat trupele în întreaga ţară, marţi deplasându-se chiar într-un punct fierbinte al frontului, la Bahmut. Zelenski vorbeşte frecvent la telefon cu liderii mondiali şi a avut o serie de apariţii prin videoconferinţă la summituri internaţionale, adresându-se în mod similar şi parlamentelor dintr-o mulţime de ţări, dar o vizită-surpriză într-o ţară străină ar marca o premieră de la  începutul războiului şi ar semnala, totodată, importanţa relaţiei Ucrainei cu SUA, care a jucat un rol principal în furnizarea sprijinului militar pentru Kiev, comentează BBC.

CITEȘTE ȘI Kremlinul reacţionează la vizita lui Volodimir Zelenski la Washington: Nu poate ieşi nimic bun

Vizita la Casa Albă, care nu a fost încă perfectată şi ar rămâne într-un format restrâns, din cauza riscurilor de securitate, va include o întâlnire cu preşedintele Joe Biden şi cu oficiali de la vârful administraţiei şi este planificată să coincidă cu intenţia administraţiei de a trimite Ucrainei un nou pachet de asistenţă pentru apărare. Joe Biden va anunţa în timpul preconizatei vizite o asistenţă suplimentară de 1,8 miliarde de dolari pentru securitatea Ucrainei, o creştere semnificativă a ajutorului, care are în prim-plan sistemele de rachete Patriot, a declarat un oficial american pentru CNN.

Noul anunţ referitor la ajutorul acordat Ucrainei se va adăuga celor aproape 20 de miliarde de dolari oferiţi de SUA ca asistenţă de securitate de la începutul invaziei ruseşti şi va veni în acelaşi moment în care legislatorii americani analizează o propunerea de cheltuieli guvernamentale de amploare care include un ajutor de urgenţă suplimentar de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

CITEȘTE ȘI Zelenski îi duce lui Biden un steag semnat de soldaţii de la Bahmut - FOTO

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.