Rachetele ruse au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit 34 de oameni, joi, la Liov, în cel mai mare atac de la începutul războiului asupra infrastructurii civile a acestui oraş ucrainean aflat departe de liniile frontului, în vestul ţării, la numai 70 de kilometri de graniţa cu Polonia, stat membru NATO, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Volodimir Zelenski a postat online un videoclip de un minut care arată clădiri cu părţi ale acoperişului şi etajelor superioare distruse, ferestrele sparte şi salvatorii căutând prin dărâmături supravieţuitori.

"Din păcate, există răniţi şi morţi. Condoleanţe familiilor", a scris Zelenski. El a promis că va exista un "răspuns puternic" pe care Ucraina îl va da inamicului.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Ministerul de Interne a anunţat că există patru morţi, în timp ce 34 de persoane au fost rănite, inclusiv un copil, iar salvatorii continuau să lucreze la faţa locului. Serviciile de urgenţă au anunţat că au reuşit să salveze şapte persoane dintre dărâmături şi au evacuat alte 64.

Imaginile de la faţa locului au arătat locuitorii care îi calmau pe vecinii care plângeau, în timp ce alţii îi ajutau pe salvatori să măture sticla spartă.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a atacat Liovul cu rachete Kalibr lansate din Marea Neagră, iar şapte din 10 rachete au fost doborâte.

Rusia nu a comentat deocamdată atacul, dar ea neagă că ar viza în mod deliberat civili, în ciuda faptului că a lovit în mod repetat zone rezidenţiale în atacuri aeriene frecvente efectuate în toată Ucraina.

Primarul Liovului, Andrii Sadovi, a spus că este cel mai mare atac din războiul de peste 16 luni asupra infrastructurii civile din Liov, un oraş care este departe de liniile frontului şi la aproximativ 70 km de graniţa cu Polonia, stat membru NATO.

Liovul avea circa 700.000 de locuitori înainte de invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022. Populaţia sa a crescut şi mai mult de la începutul războiului, deoarece mulţi ucraineni s-au refugiat în acest oraş îndepărtat de liniile frontului, aflat aproape de graniţa cu Occidentul.

Sadovi a precizat că au fost avariate 35 de locuinţe, un complex de birouri, un campus studenţesc, o şcoală şi 50 de maşini. El a spus că ferestrele din sute de apartamente au fost sparte, iar municipalitatea va oferi 100 de milioane de hrivne (2,7 milioane de dolari) pentru reparaţii.
 
Andrii Iermak, şeful Biroului lui Zelenski, a condamnat atacul, a cerut mai multe sisteme de apărare aeriană de la aliaţi şi a îndemnat partenerii occidentali ai Kievului să accepte Ucraina ca membru NATO. Alianţa militară va organiza un summit săptămâna viitoare, dar unii membri se tem de orice mişcare care ar putea duce NATO mai aproape de un război cu Rusia.
 
Zelenski a spus, într-un interviu la CNN, că sperase să lanseze contraofensiva împotriva forţelor ruse mai devreme decât luna trecută şi i-a îndemnat pe aliaţii occidentali să accelereze furnizarea de arme.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.