Parchetul rus a cerut marţi ca opozantul rus încarcerat Aleksei Navalnîi să fie amendat cu 950.000 de ruble (aproximativ 10.600 de euro), cu privire la defăimarea unui veteran, potrivit unui jurnalist AFP prezent la o audiere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Navalnîi era prezent la acest proces de defăimare.

Cum inculpatul făcea obiectul unei condamnări - cu suspendare - la trei ani şi jumătate de închisoate la momentul faptelor care i se reporşează, Parchetul a cerut, de asemenea, ca opozantul să ispăşească această pedeapsă.

În alt proces, alt complet a comutat deja această pedeapsă cu suspendarea, luna aceasta, într-o pedeapsă cu executarea, iar Navalnîi mai are de ispăşit doi ani şi opt luni de detenţie.

Activistul anticorupţie, care purta un pulover albastru, a sosit la acest tribunal, în nordul capitalei ruse la a treia audiere în procesul de defăimare intentat de către un veteran din al Doilea Război Mondial.

”Acuzaţiile formulate împotriva lui Navalnîi sunt fanteziste”, a pledat avocata sa, Olga Mihailova.

”Apărarea este într-un dezacord categoric cu acuzarea. nu există niciun element constitutiv al unei fapte în acest dosar”, a subliniat ea.

Tribunalul urmează să ia o hotărâre la 20 februarie.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, este acuzat de faptul că a difuzat informaţii ”mincinoase” şi ”injurioase” despre acest veteran, care a apărat, într-un clip de campanie, vara trecură, un referendum prin care Vladimir Putin şi-a consolidat puterea.

El i-a catalogat pe cei care intervin în acest videoclip, pe o reţea de socializare, drept o ”ruşine a nauţiunii” şi ”trădători”.

În cursul audierii, opozantul şi-a multiplicat replicile tensionate cu Ministerul Public şi judecătorul, denunţând o părtinire a acestora şi o supunere a lor faţă de putere.

În paralel, justiţia rusă examinează marţi o plângere de defăimare depusă împotriva lui Aleksei Navalnîi de către un puternic oligarh apropiat Kremlinului, Evgheni Prigojin.

Justiţia rusă urmează de asemenea să examineze un apel prin care Aleksei Navalnîi contestă o amendă în valoare de 3,3 milioane de ruble (37.000 de euro) pe care a fost condamnat să o plătească unei întreprinderi agroalimentare, în cadrul altui proces de defăimare.

În 2018, organizţaia lui Navalnîi, Fondul luptei împotriva corupţiei (FBK) a acuzat această întreprindere de vânzarea produselor sale la un preţ supraestimat, în baza unei scheme de corupţie, Gărzii Naţionale ruse.

Un inamic public al Kremlinului, Aleksei Navalnîi a fost condamnat la 2 februarie la doi ani şi opt luni de închsoare, după ce a fost găsit vinovat de încălcarea unui control judiciar datând din 2014.

El acuză autorităţile ruse de faptul că vor să-l reducă la tăcere, după ce a supravieţuit unei tentaive de asasinare cu un agent neurotoxic de tip noviciok, de care-i consideră vinovaţi pe Vladimir Putin şi FSB-ul.

Arestarea lui Navalnîi la 17 ianuarie, la întoarcerea sa din Germania, unde a primit îngrijiri după otrăvire, a condus la manifestaţii reprimate dur în întreaga Rusie şi la peste 11.000 de arestări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.