Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a anunţat luni într-o postare pe Twitter că şi-a prezentat scrisoarea de demisie preşedintelui parlamentului de la Kiev.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„I-am prezentat scrisoarea de demisie lui Ruslan Ştefanciuk, preşedintele Parlamentului Ucrainei. A fost o onoare să servesc poporul ucrainean şi să lucrez pentru armata ucraineană în ultimele 22 de luni, cea mai grea perioadă din istoria modernă a Ucrainei”, a scris Oleksii Reznikov.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat duminică că a decis să îl înlocuiască pe ministrul apărării, după 550 de zile de război, aceasta fiind cea mai importantă remaniere a instituţiei ucrainene de apărare de când Rusia şi-a lansat invazia, în februarie 2022.

Zelenski a anunţat că va cere parlamentului în această săptămână să îl numească pe Rustem Umerov, şeful fondului de privatizare din Ucraina, în locul lui Reznikov ca ministru al apărării.

CITEȘTE ȘI Zelenski îl înlocuieşte pe ministrul ucrainean al Apărării: “Reznikov a trecut prin mai mult de 550 de zile de război” - VIDEO

Zelenski a spus că el crede "că ministerul are nevoie de noi abordări şi de formate diferite de interacţiune atât cu armata, cât şi cu societatea".

"Verhovna Rada (parlamentul) Ucrainei cunoaşte bine această persoană, iar Umerov nu are nevoie de prezentări suplimentare. Mă aştept la sprijin pentru această candidatură din partea parlamentului", a declarat preşedintele.

Rustem Umerov, în vârstă de 41 de ani, este un politician al partidului de opoziţie Holos şi ocupă funcţia de şef al Fondului Proprietăţii de Stat al Ucrainei din septembrie 2022. El a fost implicat în schimburile de prizonieri de război cu Rusia, precum şi în evacuarea civililor din teritoriile ocupate. Umerov a făcut parte, de asemenea, din delegaţia ucraineană care a participat la negocierile mediate de ONU şi Turcia pentru acordul cu Rusia referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră.

CITEȘTE ȘI Cine este Rustem Umerov, viitorul ministru al apărării din Ucraina

Preşedintele american Joe Biden a declarat duminică reporterilor din Delaware că a aflat că Zelenski îl înlocuieşte pe şeful apărării ucrainene. Întrebat dacă are vreun comentariu, Biden a răspuns: "Nu în mod public". Departamentul american al Apărării a refuzat, de asemenea, să comenteze, menţionează Associated Press.

CONTEXTUL DEMITERII LUI REZNIKOV

Demiterea lui Reznikov vine după un scandal legat de achiziţia de veste militare de către Ministerul Apărării. În august, jurnaliştii de investigaţie ucraineni au relatat că echipamentele au fost achiziţionate la un preţ de trei ori mai mare decât în mod normal şi că în loc de veste de iarnă au fost comandate de fapt veste de vară. În documentele vamale ale furnizorului, jachetele aveau un preţ de 29 de dolari pe bucată, dar Ministerul Apărării a plătit 86 de dolari pe bucată. Reznikov a negat acuzaţiile în timpul unei conferinţe de presă, săptămâna trecută, menţionează Associated Press.

Pe de altă parte, zvonuri despre înlocuirea lui Reznikov au apărut şi luna februarie, tot pe fondul unui scandal de corupţie. Atunci a fost vorba despre achiziţii dubioase ale Ministerului Apărării pentru hrana soldaţilor, la preţuri mult umflate. S-a vehiculat atunci că Reznikov va fi înlocuit de şeful spionajului militar (GUR), Kirilo Budanov, dar în cele din urmă ministrul a spus că preşedintele i-a cerut să rămână în funcţie.

În vârstă de 56 de ani, Oleksii Reznikov a devenit ministru al apărării în noiembrie 2021, cu doar câteva luni înainte ca Rusia să lanseze invazia pe scară largă în Ucraina, la 24 februarie 2022.

În timpul războiului, el a promovat relaţiile cu oficialii occidentali din domeniul apărării şi a ajutat la primirea asistenţei militare internaţionale, în valoare de miliarde de dolari, inclusiv lansatoare de rachete şi tancuri. În calitate de ministru al apărării, în timpul războiului Reznikov a evidenţiat integrarea "de facto" a Ucrainei în alianţa militară NATO ca fiind o prioritate de top, chiar dacă aderarea la bloc nu este posibilă imediat de jure.

În contextul în care Ucraina vrea să înceapă negocierile de aderare la UE şi să îşi menţină sprijinul militar occidental, preşedintele Zelenski a accelerat o campanie anticorupţie în ţară, soldată cu demiteri şi arestări ale unor oficiali şi oameni de afaceri, inclusiv din cercul preşedintelui, iar achiţiziile dubioase făcute tocmai la Ministerul Apărării au fost, fără îndoială, o pată care nu putea fi trecută cu vederea.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.