Lituania anunţă miercuri că a cumpărat Ucrainei, de la societatea norvegiană Konsberg, două sisteme avansate de rachetă de tip sol-aer NASAMS, dar subliniază că acest ajutor nu include rachete, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul a anunţat că sistemele urmează să fie livrate Ucrainei în trei luni.

Vilniusul face acestanunţ în contextul în care preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a sosit la Kiev, la discuţii cu omologul său ucrainean Volodimi Zelenski.

”Lansatoarele sistemului NASAMS urmează să ajungă în Ucraina în viitorul apropiat”, a anunţat pe facebook preşedintele lituanian.

”Chiar şi în aceste circumstanţe, când stocurile sunt goale, găsim ocazii să ne ajutăm prietenii”, anunţă el într-o înregistrare video difuzată separat.

Ministrul lituanian al Aprării Arvydas Anusauskas evocă un contract în valoare de 9,8 milioane de euro şi precizează că lansatoarele urmrază să sosească în Ucraina peste trei luni.

Potrivit ministerului, Norvegia va furniza Ucrainei echipament logistic pentru lansatoarele NASAMS.

Zelenski şi-a exprimat miercuri, într-un tweet, ”recunoştinţa” faţă de Nauseda pentru această achiziţie.

”Este o contribuşie importantă şi oportună pentru apărarea spaţiului aerian ucrainean şi salvarea vieţilor ucrainenilor. Împreună către victorie”, adaugă liderul ucrainean.

Lituania urmează să mai trimită Kievului zece vehicule blindate de transport de tip M113.

Ajutorul total al Lituaniei, cu muniţia care urmează să fie trimisă mai târziu, în acest an, în Ucraina, urmează să depăşească 500 de milioane de euro, precizează Ministerul lituanian al Apărării.

CANDIDTATURA LA UE

Preşedinţii Nauseda şi Zelenski discută despre summitul NATO, prevzut la iulie la Vilnius, şi despre candidatura Ucrainei la aderarea la Uniunea Euroeană (UE).

Lituania şi celelate două ţări baltice, Estonia şi Letonia, şi-au afişat solidaritatea neclintită faţă de Ucraina, după invazia rusă, la 24 fenruarie 2022.

Cele trei ţări baltice au fost ocupate de Uniunea Sovietică timp de decenii, după care şi-au proclamat independenţa în 1991. Ele au aderat apoi la NATO şi UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.