Leadershipul premierului conservator britanic Theresa May este contestat printr-o moţiune de cenzură internă care urmează să aibă loc miercuri seara, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentarii Partidului Conservator se vor exprima prin vot într-o sesiune prevăzută miercuri între orele 18.00 GMT (20.00, ora României) şi 20.00 GMT (22.00, ora României).

Contestarea funcţiei la conducerea Partidului Conservator a lui May are loc după ce au fost adunate cele 48 de scrisori prin care se solicită acest vot.

May, care este premier imediat după ce Regatul Unit s-a pronunţat prin referendum, în 2016, în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană (UE), este criticată în partid pe tema acordului Brexitului pe care l-a negociat cu Bruxellesul.

Este necunoscut cât de rapid va fi anunţat rezultatul votului, însă este necesar ca Theresa May să obţină o victorie cu o majoritate pentru a rămâne la conducerea formaţiunii.

În cazul în care moţiunea este respinsă, leadershipul lui May nu mai poate fi contestat timp de cel puţin un an de zile.

În cazul în care moţiunea este adoptată, urmează să aibă loc alegeri interne, în care şefa Guvernului nu mai poate candida.

Există, de asemenea, posibilitatea ca în cazul unei victorii fragile May să demisioneze de la conducerea Partidului Conservator.

Întrucât Partidul Conservator este cea mai importantă formaţiune în camera Comunelor, un eventual nou lider al acestuia urmează să devină premierul Marii Britanii.

Graham Brady, preşedintele ”Comitetului 1922”, grupul parlamentar al Partidului Conservator, a anunţat că pargul de 48 de scrisori necesare în vederea declanşării acestei proceduri a fost depăşit, relatează Reuters.

El a precizat că votul urmează să aibă loc miercuri seara în Camera Comunelor, iar rezultatul va fi anunţat cât mai rapid posibil, a adăugat el.

Potrivit Regulamentului Camerei Comunelor, este necesar ca 15% dintre deputaţii conservatori - adică 48 din cei 315 - să-şi exprime în scris voinţa de a organiza un vot asupra unei moţiuni de cenzură împotriva şefului Guvernului, pentru ca acest vot să poată avea loc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.