Prinţesa de Wales şi-a cerut scuze "pentru orice confuzie" pe care a provocat-o fotografia sa de Ziua Mamei, după ce cinci agenţii foto au retras imaginea din cauza unor probleme de editare, anunţă BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o declaraţie postată pe reţelele sociale ale Palatului Kensington, Catherine spune: "La fel ca mulţi fotografi amatori, experimentez ocazional cu editarea".

"Vreau să-mi exprim scuzele pentru orice confuzie pe care a provocat-o fotografia de familie pe care am împărtăşit-o ieri. Sper că toţi cei care au sărbătorit au avut o Zi a Mamei foarte fericită", spune prinţesa.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Fotografia fusese făcută de soţul ei, prinţul William, şi postată pe reţelele sociale ale Palatului Kensington. Imaginea a fost imediat inclusă pe prima pagină a mai multor ziare şi site-uri naţionale, inclusiv BBC News, şi a fost folosită în buletinele de ştiri de la televiziuni.

Însă la scurt timp, cele mari agenţii fotografice internaţionale, care preluaseră poza în portofoliile lor, au anunţat că retrag imaginea din cauza suspiciunilor că ar fi fost editată.

CITEȘTE ȘI BBC: Retragerea fotografiei cu prinţesa Kate şi copiii reaprinde zvonurile în loc să stingă curiozitatea publicului

Fotografia a stârnit cu atât mai mult interes cu cât a fost prima imagine cu prinţesa Catherine care a fost făcută publică de la operaţia sa abdominală din ianuarie care presupune o lungă recuperare. Kate nu mai fusese văzută în public de la Crăciun.

Fotografia o arată pe prinţesă stând jos, înconjurată de Prinţesa Charlotte, Prinţul Louis şi Prinţul George, acesta din urmă având braţele înfăşurate în jurul gâtului mamei.

Imaginea a fost postată pe conturile sociale ale Prinţului şi Prinţesei de Wales, cu un mesaj din partea lui Catherine care spunea "Vă mulţumim pentru urările voastre amabile şi pentru sprijinul continuu din ultimele două luni. Vă doresc tuturor o Zi a Mamei fericită".

Însă după ce au preluat-o în portofoliile lor pentru clienţi, agenţiile Press Association, Getty Images, AFP, Reuters şi Associated Press au retras, duminică, după câteva ore, fotografia, sugerând că a fost editată, ceea ce a reaprins zvonurile cu privire la prinţesa Catherine şi la sănătatea ei.

CITEȘTE ȘI Agenţiile de presă au retras prima fotografie oficială a prinţesei de Wales de după operaţie. Imaginea pare să fi fost modificată

CE REGULI AU AGENŢIILE DE PRESĂ

Cele mai multe organizaţii de ştiri îşi urmează propriile orientări stricte privind utilizarea fotografiilor editate, folosindu-le doar atunci când sunt însoţite de o explicaţie care să ateste că imaginea a fost modificată faţă de original.

Agenţiile de ştiri, cum ar fi AP, se angajează, prin urmare, faţă de clienţii lor să se asigure că fotografiile lor sunt corecte şi nu sunt manipulate digital. Regulile AP permit doar "ajustări minore" în anumite circumstanţe, inclusiv decuparea şi mici ajustări, precum şi îndepărtarea prafului de pe senzorii aparatului foto. Potrivit regulamentului, nu se acceptă modificări ale densităţii, contrastului, culorii şi nivelurilor de saturaţie, "care modifică substanţial scena originală".

Platforma socială X şi-a postat propria declaraţie, pe contul oficial al Prinţului şi Prinţesei de Wales, spunând că imaginea "se crede că a fost modificată digital".

Fotografia, menită să mai potolească zvonurile din jurul recuperării Prinţesei de Wales, a avut efectul contrar.

Fotograful regal Ian Lloyd a declarat pentru BBC Breakfast că editarea fotografiilor "nu este ceva neobişnuit", spunând: "S-a întâmplat în fotografie, şi în special în fotografia regală, încă de la începuturile fotografiei". El a menţionat fotografia de felicitare de Crăciun a Prinţului şi Prinţesei de Wales, publicată în decembrie 2023, în care Prinţului Louis "părea că-i lipseşte un deget" şi că exista "un picior în plus".

El a spus, de asemenea, că retragerea unei fotografii nu este o noutate. "Este clar că cineva simte că a mers prea departe şi a retras fotografia", a menţionat Lloyd.

UN EFECT INVERS

Catherine, în vârstă de 42 de ani, a petrecut 13 nopţi la London Clinic, lângă Regent's Park, în centrul Londrei, în urma intervenţiei chirurgicale programate, care a avut loc la 16 ianuarie. Prinţul William şi-a vizitat soţia în timpul şederii sale, iar aceasta a fost vizitată şi de Regele Charles înainte ca suveranul însuşi să fie tratat tot acolo pentru prostata mărită. Palatul a făcut publice puţine detalii despre starea prinţesei, ceea ce a stârnit speculaţii semnificative pe reţelele sociale, dar a precizat că nu este legată de cancer.

Echipa care o susţine pe prinţesă pe măsură ce se recuperează este mică şi se limitează la cei mai apropiaţi de ea. La momentul internării sale, Palatul a declarat că prinţesa doreşte ca informaţiile medicale personale să rămână private, adăugând că a vrut să "menţină cât mai multă normalitate pentru copiii ei". Palatul Kensington a promis că va oferi actualizări privind recuperarea ei doar atunci când vor exista informaţii noi şi semnificative de împărtăşit.

Duminică dimineaţă, s-a crezut că fotografia difuzată va potoli unele dintre cele mai extreme teorii legate de absenţa prinţesei de pe scena publică. Dar în câteva ore, reţelele sociale au fost inundate de imagini mărite ale manşetei stângi a prinţesei Charlotte şi ale degetelor prinţului Louis, notează BBC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.