Un judecător federal a aprobat cererea fostului preşedinte Donald Trump de a numi un "maestru special" pentru a examina materialele pe care FBI le-a confiscat luna trecută de la Mar-a-Lago, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia, luată de judecătoarea districtuală Aileen Cannon, numită de Trump, reprezintă o victorie semnificativă pentru fostul preşedinte. 

Aceasta dispune ca un avocat terţ, din afara guvernului, să fie adus pentru a examina materialele care au fost luate din casa şi complexul turistic al lui Trump din Florida.  

De asemenea, opreşte Departamentul de Justiţie să continue revizuirea materialelor confiscate de la Mar-a-Lago "până la finalizarea revizuirii expertului special sau până la un alt ordin al Curţii". 

Ambele părţi au termen până vineri pentru a desemna un candidat la funcţia de maestru special şi atribuţiile specifice ale acestuia.
 
Avocaţii lui Trump au susţinut că este nevoie de un maestru special deoarece nu au încredere în Departamentul de Justiţie pentru a identifica în mod corect materialele privilegiate care ar trebui să fie excluse din ancheta penală în curs.
 
Procurorii federali vor face probabil apel la această decizie.
 
Departamentul de Justiţie a transmis că propria sa "echipă de filtrare" şi-a încheiat deja examinarea documentelor de la Mar-a-Lago şi a găsit un mic set de înregistrări confidenţiale avocat-client.
 
Judecătorul a declarat că maestrul special va fi însărcinat cu examinarea "proprietăţii confiscate pentru obiecte şi documente personale şi materiale potenţial privilegiate care fac obiectul unor cereri de privilegiu avocat-client şi/sau executiv".
 
Revizuirea clasificării şi evaluările de informaţii efectuate de Biroul Directorului Serviciului Naţional de Informaţii vor putea, totuşi, să continue.
 
Departamentul de Justiţie a obţinut, de asemenea, documente legate de taxe şi documente medicale în timpul percheziţiei, potrivit raportului echipei de privilegii care rămâne sigilat, dar pe care Cannon l-a descris luni.
 
Cannon a precizat că avocaţii Departamentului de Justiţie au recunoscut că au confiscat unele "efecte personale fără valoare probatorie", precum şi 500 de pagini de materiale care ar putea face obiectul privilegiului avocat-client.
 
Ea a scris că "interesul individual al lui Trump şi necesitatea bunurilor confiscate" a fost unul dintre motivele pentru a se pronunţa în favoarea cererilor lui Trump pentru un expert special.
 
Cannon a mai spus că raportul echipei de revizuire a privilegiilor a subliniat "cel puţin două cazuri în care membrii echipei de investigaţie au fost expuşi la materiale care au fost apoi livrate echipei de revizuire a privilegiilor".
 
"Numai aceste cazuri, chiar dacă sunt în întregime involuntare, ridică semne de întrebare cu privire la caracterul adecvat al filtrului", a scris ea.
 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.