Noul preşedinte al SUA Joe Biden a declarat miercuri, după ce a depus jurământul, că aceasta este ziua Americii, a democraţiei şi a dat asigurări că va fi un preşedinte pentru toţi americanii. El a depus jurământul de învestire ca preşedinte al SUA, devenind al 46-lea preşedinte al SUA. Anterior, Kamala Harris a depus şi ea jurământul pentru funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite. Ea este prima femeie care deţine acestă funcţie în istoria SUA. Ceremonia de învestire s-a încheiat după aproximativ două ore. Harris şi soţul ei, Doug Emhoff, i-au însoţit pe Mike Pence, fostul vicepreşedinte american, şi pe soţia lui la plecarea din Capitoliu. Joe Biden a publicat, după ceremonia de învestire, primul mesaj pe Twitter în calitate de preşedinte al Statelor Unite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CITEȘTE ȘI Conturile de Twitter ale Casei Albe au fost transferate administraţiei Biden
CITEȘTE ȘI Inaugurarea mandatului prezidenţial - Joe Biden a depus jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al SUA: Am aflat din nou că democraţia e preţioasă, fragilă, dar a învins. Astăzi sărbătorim triumful unei cauze, cauza democraţiei - VIDEO

UPDATE - Preşedintele Joe Biden, ceremonie de semnare a documentelor în Capitoliu

Preşedintele Joe Biden a semnat miercuri trei documente în timp ce s-a aflat în Camera Preşedintelui de la Capitoliu.

El a semnat Proclamaţia Zilei Inaugurării, nominalizările pentru poziţiile din Cabinet şi nominalizările pentru poziţiile administrative din Cabinet.

După această ceremonie de semnare, Biden verifică pregătirea trupelor militare din partea de est a Capitoliului. Fiecare ramură a armatei va fi reprezentată la acest eveniment.

Biden va merge apoi la Arlington National Cemetery, pentru o ceremonie de depunere de coroane la Mormântul Soldatului Necunoscut.

Joe şi Jill Biden vor fi însoţiţi aici de foştii preşedinţi Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton şi de fostele prime-doamne Michelle Obama, Laura Bush şi Hillary Clinton.

UPDATE Primul mesaj pe Twitter al preşedintelui Biden: Nu e timp de pierdut când vine vorba despre rezolvarea crizei cu care ne confruntăm

Joe Biden a publicat miercuri, după ceremonia de învestire, primul mesaj pe Twitter în calitate de preşedinte al Statelor Unite.

 De pe contul @POTUS, el a transmis: „Nu e timp de pierdut când vine vorba despre rezolvarea crizei cu care ne confruntăm. Din acest motiv azi mă îndrept spre Biroul Oval pentru a mă apuca de muncă, punând în aplicare o acţiune curajoasă şi ajutor imediat pentru familiile americane”.

Vicepreşedintele Kamala Harris a preluat controlul contului @VP, după cum a anunţat cu puţin timp în urmă Twitter.

UPDATE - Jennifer Lopez, declaraţie de unitate în limba spaniolă în timpul reprezentaţiei de la ceremonia de învestire a lui Joe Biden

Cântăreaţa Jennifer Lopez a făcut declaraţie de unitate în limba spaniolă, în timpul reprezentaţiei de miercuri de la ceremonia de inaugurare a mandatului lui Joe Biden.

După ce Lady Gaga a interpretat imnul Statelor Unite, chiar înainte ca Biden să depună jurământul, Lopez a interpretat un medley format din două piese - „This Land is Your Land” şi „America the Beautiful”.

Între acestea a cântat şi un vers din „Let's Get Loud”, piesa ei lansată în 1999.

La jumăatea reprezentaţiei, adresându-se în limba spaniolă celor prezenţi, ea a strigat: „Una nación indivisible con libertad y justicia para todos" (O naţiune indivizibilă cu libertate şi justiţie pentru toţi, n.r.).

Cântăreţul country Garth Brooks a cântat la ceremonie melodia „Amazing Grace”.

UPDATE - Primul discurs al lui Biden ca preşedinte al Statelor Unite

„Aceasta este ziua Americii, a democraţiei. O zi a istoriei şi speranţei”, a spus el în discursul susţinut în faţa Capitoliului. „Am aflat din nou că democraţia este preţioasă, că este fragilă, dar democraţia a învins. Astăzi sărbătorim triumful nu al unui candidat, ci a unei cauze, cauza democraţiei. America s-a ridicat provocării. Vocea poporului a fost auzită”.

CITEȘTE ȘI Joe Biden depune jurământul cu mâna pe o biblie de la Douai, iar Kamala Harris pe Biblia primului judecător de culoare de la Curtea Supremă a SUA, Thurgood Marshall

El le-a mulţumit predecesorilor din ambele partide şi a adăugat: „Povestea americană depinde de noi toţi. Ne unim ca o singură naţiune, sub Dumnezeu, indivizibilă. Uitându-ne spre viitor, curajoşi, îndrăzneţi, la o naţiune care putem fi şi care trebuie să fim. Ştiu forţa naţiunii noastre”.

„Să pornim de la început, toţi, să ne ascultăm, să respingem cultura şi faptele care sunt manipulate (...) Cred că America e mai bună de atât”.

Făcând referire la incidentele violente petrecute în urmă cu două săptămâni la Capitoliu, Biden a subliniat: „Aşa ceva nu se va mai întâmpla vreodată. Niciodată”.

„Voi fi un preşedinte pentru toţi americanii”.

Biden a amintit în discursul său de cei 400.000 de americani decedaţi din cauza Covid-19 şi a cerut un moment de reculegere.

UPDATEJoe Biden a depus jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al SUA

Biden a depus jurământul în faţa judecătorului John Roberts, şeful Curţii Supreme, pe o biblie de la Douay-Rheims, de familie, veche de 127 de ani, pe care a depus jurământul la toate învestirile din cariera sa politică.

Democratul Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, a primit din partea americanilor peste 81,2 milioane de voturi în alegerile din noiembrie anul trecut, cele mai multe pe care un candidat le-a obţinut în istoria Statelor Unite. La nivelul electorilor, el s-a impus cu 306 voturi, iar republicanul Donald Trump a primit 232.

Biden a fost ales senator al statului Delaware în 1973 şi a devenit apoi preşedintele comitetului juridic şi pentru relaţii internaţionale al Camerei.

După două campanii fără succes pentru Casa Albă, în 1988 şi 2008, el a devenit vicepreşedinte în administraţia Barack Obama, şi a deţinut această funcţie între 2009 şi 2017.

În februarie 2020, el şi-a anunţat intrarea în cursa pentru a deveni candidat democrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Biden este cel mai vârstnic preşedinte american.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Kamala Harris a depus jurământul în faţa primului judecător hispanic din istoria Curţii Supreme, Sonia Sotomayor, pe două biblii - una care i-a apaţinut lui Thurgood Marshall, primul judecător de culoare de la Curtea Supremă a Statelor Unite, şi alta care a aparţinut unei prietene de familie, Regina Shelton, pe care a descris-o ca a doua mamă a ei.

Ea poartă la ceremonia de miercuri culoarea mov, ca omagiu adus lui Shirley Chisholm, prima femeie afro-americană care a candidat la preşedinţie.

Harris, în vârstă de 56 de ani, fost senator de California, intră în istorie drept prima femeie, prima femeie de culoare şi prima femeie cu origini asiatice care ocupă funcţia de vicepreşedinte al SUA.

La finalul anului 2019, ea a intrat în cursa pentru nominalizare din partea democraţilor pentru fotoliul de la Casa Albă, însă a renunţat la scurt timp după ce campania ei a întâmpinat mai multe obstacole, deşi era considerată „o stea în ascensiune” a partiului.

În august 2020, Biden a ales-o pentru funcţia de vicepreşedinte în cazul câştigării alegerilor din noiembrie.

Doar două femei au mai fost nominalizate pentru funcţia de vicepreşedinte, Sarah Palin - de republicani în 2008 şi Geraldine Ferraro - de democraţi în 1984. Niciuna dintre ele nu a ajuns la Casa Albă.

Kamala Harris, ai cărei părinţi sunt originari din India şi Jamaica, a devenit în 2016 a doua femeie afro-americană aleasă în Senatul American.

Harris a fost prima femeie care a ocupat funcţia de procuror districtual în San Francisco, aleasă în biroul respectiv în 2003, şi prima femeie care a fost procuror general în California, aleasă în 2010.

La ceremonia de la Washington D.C., organizată cu măsuri speciale de protecţie şi securitate, participă din partea fostei administraţii vicepreşedintele Mike Pence. Invitaţi sunt, între alţii, foştii preşedinţi Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton. Cântăreaţa Lady Gaga a interpretat imnul naţional, iar Jennifer Lopez şi Garth Brooks urmează să susţină scurte reprezentaţii.

În Capitală au fost trimişi aproximativ 25.000 de militari din Garda Naţională. Mii de steaguri au fost amplasate în spaţiul din faţa Capitoliului, unde de obicei se afla publicul ceremoniei. 

Donald şi Melania Trump au părăsit, miercuri dimineaţă, Casa Albă, pentru ultima dată din postura de cuplu prezidenţial. Cei doi au participat la o ceremonie de rămas-bun la Joint Base Andrews, înainte de a pleca spre Florida. Trump este al patrulea preşedinte din istoria SUA care nu participă la inaugurarea mandatului succesorului.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.