Preşedintele american Joe Biden îndeamnă vineri să se facă ”deplin” lumină cu privire la moartea jurnalistei americano-palestiniene Shireen Abu Akleh, ucisă în mai în timp ce acoperea o operaţiune militară israeliană în Cisordania ocupată, în cursul unei vizite în care a anunţat ajutoare economice, dar nu şi o relansare a procesului de pace israeliano-palestinian, relatează AFP.
Biden efectuează vineri o vizită în Cisiordania, după două zile de întâlniri călduroase cu aliaţii săi israelieni, şi înaintea unei vizite în Arabia Saudită, punctul culminant al primului său turneu în Orientul Mijlociu.
Înaintea vizitei în această monarhie petrolieră de la Golful Persic, au căzut două obstacole.
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
Israelul a anunţat că ”nu are nicio obiecţie” faţă de retrocedarea Arabiei Saudite, de către Egipt, a două insuliţe strategice.
Arabia Saudită a anunţat, la rândul său, după aceea, o deschidere a spaţiului aerian saudit ”tuturor transportatorilor”, inclusiv israelieni, o decizie sautată drept ”istorică” de către Joe Biden.
Aceste două niţiative ar putea, estimează unii analişti, să deschidă calea unei eventuale apropieri a Arabiei Saudite şi Israelului, o ţară care şi-a normalizat relaţiile, în 2020, cu două ţări aliate regatului saudit, şi anume Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrainul.
”Este vorba despre un prim pas”, a declarat premierul israelian Yair Lapid, care a ”mulţumit” Arabiei Saudite pentru această măsură.
Anunţul saudit intervine înaintea unui zbor direct fără precedent de la Tel Aviv la Jeddah al lui Joe Biden - primul zbor de acest fel între Israel şi Arabia Saudită, care nu recuoaşte în mod oficial existenţa statului evreu.
Înainte de a pleca vineri după-amiaza la Jeddah, Joe Biden a vizitat Spitalul Augusta Victoria din Ierusalimul de Est - sectorul palestinian al Oraşului Sfânt, ocupat de către Israel -, unde a anunţat un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari destinat reţelei spitaliceşti locale.
”ORIZONT POLITIC”
Joe Biden s-a întâlnit, apoi, la Betleem, în Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de către Israel în 1967, cu preşedintele palestnian Mahmoud Abbas.
Şeful statului american a anunţat un proiect în vederea trecerii la 4G, în 2023, a conexiunii la Internet în reţele wireless în Cisiordania şi Fâşia Gaza, o enclavă plaestiniană vizată de o veche blocadă israeliană, în care sunt folosite 3G şi, rspectiv 2G, ceea ce complică digitalizarea economiei.
El a promis, de asemenea, o contribuţie suplimentară în valoare de 200 de milioane de dolari destinată Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA).
Biden a reiterat că nu se întrunesc condiţiile în vederea unei relansări a procesului de pace israeliano-palestinian, aflat într-un punct mort din 2014, însă a sugerat că acest impas nu poate să mai dureze.
”Nu vom abandona niciodată activitatea în favoarea păcii. Trebue să existe un orizont politic pe care poporul palestinian să-l poată cel puţin vedea sau simţi în viitor. Nu putem permite disperării să ipotecheze viitorul”, a declarat Biden într-o conferinţă de presă comună cu Mahmoud Abbas.
Mahmoud Abbas a insistat asupra unor măsuri politice, mai degrabă decât economice, în vederea opririi, în opinia sa, a unui ”apartheid” israelian în teritoriile palestiniene ocupate.
El i-a cerut lui Biden să redeschidă Consulatul palestinian la Ierusalim, închis de către Donald Trump, şi să învinovăţească Israelul de moartea lui Shireen Abu Akleh, o jurnalistă americano-palestiniană ucisă la 11 mai, în timp ce acoperea o operaţiune a armatei israeliene în Cisiordania.
Joe Biden a adus un omagu ”muncii vitale” a jurnalistei Shireen Abu Akleh.
The US president US Joe Biden comment on the killing of the journalist Shireen Abu Akleh, during a press conference with the PA president Mahmoud Abbas in Bethlehem today. pic.twitter.com/9d1CZ7IzxS
— Alaa Daraghme (@AlaaDaraghme) July 15, 2022
FANTOMA LUI KHASHOGGI
Joe Biden, un catolic fervent, s-a dus apoi la Bazilica Naşterii din Betleem, în ultima parte a vizitei sale în Ţara Sfântă, înaintea de a aborda partea cea mai strategică şi poate cea mai complexă a turneului său, Arabia Saudită.
Pe când era doar candidat la preşedinţie, Biden s-a angajat să facă din monarhia petrolieră de la Golful Persic o”paria”, din cauza asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, un apropiat şi apoi critic al puterii saudite.
După ce a fost ales, el a declasificat un raport copleşitor privind responsabilitatea prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, supranumit MBS.
Joe Biden se întâlneşte, vineri, la Jeddah, cu regele Salman, iar apoi urmează să participe, împreună cu o echipă, la discuţii cu MBS, conducătorul de facto al regatului, şi cu miniştri saudiţi.
Biden încearcă să rămână fidel apărării drepturilor omului şi, în acelaşi timp, să convingă regatul petrolier să deschidă robinetul producţiei.
Miza este o scădere a preţului galonului de benzină, odată cu apropierea alegerilor de la jumătate de mandat în Statele Unite.
Joe Biden urmează să participe, sâmbătă, la un summit al liderilor monarhiilor arabe de la Golful Persic, la care asistă şi alţi lideri arabi.
Aceasta este o ocazie să promoveze normalizarea angajată de către Israel cu mai multe ţări arabe, cu scopul de a înfrunta Iranul.
”Domnule preşedinte (Biden), vă veţi întâlni cu conducătorii Arabiei Saudite, Qatarului, Kuwaitului, Omanului şi Irakului. Aş vrea să le spun tuturor că avem braţele larg deschise în favoarea păcii!”, i-a spus joi pemierul israelian Yair Lapid.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.