Atacurile Iranului asupra Israelului de sâmbătă seară, lansate ca răspuns la un presupus atac aerian israelian asupra complexului ambasadei sale din Damasc, la 1 aprilie, sporesc ameninţarea unui conflict regional mai amplu. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a subliniat că atacul a fost un eşec, a promis că ţara sa va obţine victoria după ce armata israeliană a doborât aproape toate cele peste 300 de drone şi rachete lansate de Iran, într-o escaladare bruscă a conflictului din Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Reacţia Moscovei după atacul iranian împotriva Israelului
CITEȘTE ȘI Turcia şi Irakul cer Iranului să evite o nouă escaladare. Teheranul dezvăluie că şi-a anunţat "prietenii şi aliaţii" cu 72 de ore înainte de atacul asupra Israelului

Sirenele au răsunat, s-au auzit sunete de arme grele şi bubuituri îndepărtate, presa locală spunând că a fost vorba de interceptări aeriene ale dronelor explozive. Autorităţile au declarat că o fetiţă de 7 ani a fost grav rănită şi o bază a armatei a suferit avarii minore, dar consecinţele amplului atac s-au limitat aici.

"Am interceptat, am respins, împreună vom învinge", a postat Netanyahu pe X.

Armata israeliană a declarat că au fost doborâte peste 99% dintre dronele şi rachetele iraniene şi că discută opţiunile de răspuns.

Postul de televiziune israelian Canal 12 a citat un oficial israelian neidentificat care a declarat că va exista un "răspuns semnificativ" la acest atac.

IRANUL S-A BAZAT PE ALIAŢII DIN REGIUNE

Iranul s-a bazat pe susţinătorii săi din întreaga regiune pentru a ataca ţinte israeliene şi americane. Războiul din Fâşia Gaza, pe care Israelul a invadat-o după atacul de la 7 octombrie al Hamas - mişcare palestiniană susţinută de Iran - a amplificat tensiunile în regiune, extinzându-se pe fronturile cu Libanul şi Siria şi atrăgând tiruri cu rază lungă de acţiune asupra ţintelor israeliene de la distanţe atât de mari precum Yemen şi Irak. Iar războiul din Fâşia Gaza nu dă semne de relaxare în ciuda numeroaselor eforturi de mediere.

Cel mai puternic aliat al Iranului în regiune, gruparea şiită libaneză Hezbollah - care a avut schimburi de tiruri zilnice cu Israelul de la începutul războiului din Gaza - a declarat duminică dimineaţa că a tras rachete asupra unei baze israeliene.

Drone ar fi fost, de asemenea, lansate împotriva Israelului de către gruparea Houthi din Yemen, aliată cu Iranul, care a atacat rutele de navigaţie din jurul Mării Roşii pentru a-şi arăta solidaritatea cu Hamas.

Aceste confruntări ameninţă acum să se transforme într-un conflict deschis direct care să opună Iranul şi aliaţii săi regionali Israelului şi principalului său susţinător, Statele Unite.

Egiptul, o altă putere regională, a îndemnat la "cea mai mare reţinere".

Purtătorul de cuvânt militar principal al Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, a calificat acţiunile Iranului drept "foarte grave", spunând într-o conferinţă televizată că acestea "împing regiunea spre escaladare".

SUA SE OPUNE UNEI RIPOSTE ISRAELIENE

Iranul a lansat şi zeci de rachete sol-sol spre Israel, inclusiv mai mult de 10 rachete de croazieră, dar majoritatea au fost interceptate în afara graniţelor israeliene, a declarat Hagari.

Salva iraniană a provocat pagube reduse la o instalaţie militară israeliană, a mai spus el.

După câteva ore, armata israeliană a transmis populaţiei că nu mai este cazul să se pună la adăpost, revizuind o alertă anterioară, într-un semnal aparent de încetare a ameninţării.

Iranul a acţionat sâmbătă seara după ce a promis represalii pentru atacul atribuit Israelului asupra complexului ambasadei sale de la Damasc, care a ucis şapte ofiţeri ai Gardienilor Revoluţiei, inclusiv doi comandanţi de rang înalt. Teheranul a declarat că lovitura sa a fost o pedeapsă pentru "crimele israeliene". Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat responsabilitatea pentru atacul asupra consulatului.

"În cazul în care regimul israelian va face o altă greşeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever", a ameninţat misiunea iraniană la Naţiunile Unite, avertizând SUA să "stea departe". Cu toate acestea, misiunea de la ONU a mai spus că Iranul "consideră acum că problema este încheiată".

După şase luni de război în Gaza şi pe fondul riscurilor tot mai mari de declanşare a unui război regional mai mare, Axios citează un oficial de rang înalt de la Casa Albă, potrivit căruia Biden i-ar fi spus lui Netanyahu că SUA se opune oricărui contraatac israelian împotriva Iranului.

REUNIUNE A CONSILIULUI DE SECURITATE AL ONU

Preşedintele american Joe Biden, care a vorbit la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a declarat că va convoca duminică o reuniune a liderilor din Grupul celor şapte economii majore pentru a coordona un răspuns diplomatic la ceea ce el a numit atacul neruşinat al Iranului.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că America nu caută un conflict cu Iranul, dar nu va ezita să acţioneze pentru a proteja forţele americane şi a sprijini apărarea Israelului.

Consiliul de Securitate al ONU urma să se reunească duminică la ora locală 16.00 (23.00, ora României), după ce Israelul i-a cerut să condamne atacul iranian şi să desemneze Gărzile Revoluţionare drept organizaţie teroristă. Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a declarat pe aplicaţia Telegram că, pe lângă o scrisoare din partea Israelului, Consiliul de Securitate a primit una din partea Iranului, în care se afirmă că atacul său se încadrează în cadrul Cartei ONU care reglementează dreptul la autoapărare. "Aceasta din urmă avertizează că, dacă Israelul răspunde, Iranul va răspunde într-o manieră mai puternică şi mai decisivă", a declarat Polianski.

Uniunea Europeană, Marea Britanie, Japonia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Mexic, Olanda şi Norvegia au condamnat atacul Iranului.

CITEȘTE ȘI China "îşi exprimă profunda îngrijorare" faţă de "escaladarea actuală" dintre Iran şi Israel
IORDANIA, SUB AMENINŢAREA IRANIANĂ

Agenţia iraniană de ştiri Fars a citat o sursă care a declarat că Teheranul urmăreşte îndeaproape Iordania, care ar putea deveni următoarea ţintă în cazul unor mişcări de susţinere a Israelului.

Israelul şi mai multe ţări din regiune, inclusiv Iordania, au declarat sâmbătă seara  că îşi închid spaţiul aerian. Israelul şi-a redeschis spaţiul aerian duminică la ora 04.30 GMT (7:30, ora României), a anunţat autoritatea sa aeroportuară.

Iordania, care se află între Iran şi Israel, şi-a pregătit apărarea aeriană pentru a intercepta orice dronă sau rachetă care ar încălca teritoriul său, au declarat două surse de securitate regionale. Locuitorii din mai multe oraşe iordaniene au declarat că au auzit în cursul nopţii o activitate aeriană intensă.

CITEȘTE ȘI IDF: SUA, Marea Britanie, Iordania şi Franţa au ajutat la apărarea Israelului împotriva atacului iranian cu rachete şi drone

Siria, un aliat al Iranului, a declarat că şi-a pus în stare de alertă maximă sistemele de apărare sol-aer din jurul capitalei şi al bazelor majore, au declarat surse din armata acestei ţări.

UN ATAC ANUNŢAT

În timp ce Israelul şi Iranul sunt duşmani înverşunaţi de zeci de ani, duşmănia lor s-a manifestat în principal prin intermediul unor forţe interpuse sau prin luarea în vizor a forţelor fiecăruia dintre ei care operează în ţări terţe.

Avioane de război americane şi britanice au fost implicate în doborârea unor drone cu destinaţia Israel deasupra zonei de frontieră dintre Irak şi Siria, a relatat postul israelian Canal 12. Armata americană a doborât zeci de drone şi rachete cu destinaţia Israel, au declarat trei oficiali americani.

Biden a ordonat armatei americane să deplaseze în regiune avioane şi mijloace de apărare împotriva rachetelor balistice. "Mulţumită acestor desfăşurări şi abilităţii extraordinare a militarilor noştri, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele şi rachetele care se apropiau", a spus el.

Israelul, la rândul său, se pregătea pentru un răspuns iranian la lovitura de la consulatul din Damasc încă de săptămâna trecută, când liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Israelul "trebuie să fie pedepsit şi va fi" pentru o operaţiune pe care a numit-o echivalentă cu una pe teritoriul iranian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.