Iranul a lansat zeci de drone către Israel, a anunţat sâmbătă seara armata israeliană, un atac fără precedent dublat şi de lansări de rachete balistice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Atacul direct al Iranului împotriva Israelului este fără precedent
CITEȘTE ȘI Reacţii la atacul cu drone şi rachete al Iranului asupra Israelului
Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
CITEȘTE ȘI Mii de persoane se adună în Iran în semn de susţinere pentru atacul asupra Israelului - VIDEO

NETANYAHU ŞI BIDEN AU VORBIT LA TELEFON

UPDATE - Contul X al premierului israelian a postat o imagine cu Benjamin Netanyahu vorbind la telefon cu Joe Biden. Presa americană relatează că convorbirea a durat 25 de minute.

Foto: X
Foto: X

Conversaţia a avut loc la finalul unei reuniuni a cabinetului de război al Israelului.

Anterior, Pentagonul a anunţat că secretarul apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu omologul său israelian "pentru a discuta despre ameninţările regionale urgente... şi a precizat că Israelul poate conta pe sprijinul deplin al SUA pentru a apăra Israelul împotriva oricăror atacuri din partea Iranului şi a reprezentanţilor săi regionali".

Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan a vorbit, de asemenea, cu omologul său pentru a întări "angajamentul de nezdruncinat al Washingtonului faţă de securitatea Israelului".

ISRAELUL SOLICITĂ REUNIUNE DE URGENŢĂ A CONSILIULUI DE SECURITATE AL ONU

UPDATE -  Israelul a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să organizeze o reuniune de urgenţă pentru a condamna atacul Iranului.

Gilad Erdan, ambasadorul Israelului la Naţiunile Unite, a scris pe X că lansarea de drone şi rachete a reprezentat o "ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii globale".

El a îndemnat Consiliul de Securitate să "folosească toate mijloacele pentru a lua măsuri concrete împotriva Iranului" şi să desemneze Gărzile Revoluţionare iraniene drept "organizaţie teroristă".

Potrivit unui diplomat al ONU, Consiliul îşi propune să se reunească în cursul zilei de duminică. 

WASHINGTONUL VREA SĂ FIE NOTIFICAT ÎNAINTE DE UN EVENTUAL RĂSPUNS ISRAELIAN LA ATAC

UPDATE - Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, i-a cerut omologului său israelian, ministrul Yoav Gallant, cu care a vorbit la telefon, să notifice SUA înainte de orice potenţial răspuns la atacul iranian, potrivit unui oficial american, citat de CNN.

Cei doi au vorbit la câteva ore după ce Iranul şi-a lansat masivul atac cu drone şi rachete asupra Israelului.

Potrivit unei relatări israeliene a convorbirii, Gallant l-a informat pe Austin cu privire la operaţiunile de apărare ale Israelului de până acum şi a subliniat că Israelul este pregătit pentru orice alt atac.

PERICOL ÎNDEPĂRTAT TEMPORAR

UPDATE - Comandamentul Frontului Intern al IDF spune că israelienii din întreaga ţară nu mai trebuie să stea în preajma camerelor de protecţie, dar că restricţiile privind adunările şi anularea tuturor activităţilor educaţionale şi a excursiilor şcolare rămân în vigoare, aşa cum au fost anunţate anterior.

Într-un comunicat, forţele de apărare israeliene afirmă că au interceptat "marea majoritate" a zecilor de rachete balistice iraniene care au fost lansate asupra Israelului. Rachetele au fost doborâte de sistemul de apărare antiaeriană Arrow înainte de a reuşi să intre în spaţiul aerian israelian, potrivit IDF. "Au fost identificate câteva impacturi, printre care la o bază militară din sudul ţării, cu pagube minore la nivelul infrastructurii", se arată în comunicat.

Mai multe zeci de drone şi rachete de croazieră lansate din Iran au fost, de asemenea, doborâte de avioane de vânătoare, precizează armata. "Zeci de avioane ale Forţelor Aeriene continuă la această oră să intercepteze toate ameninţările aeriene care se îndreaptă spre teritoriul statului Israel", adaugă IDF.

RIPOSTĂ ISRAELIANĂ?

UPDATE - Cabinetul de securitate al guvernului israelian a autorizat cabinetul de război să ia decizii cu privire la răspunsul Israelului la atacul Iranului, a transmis postul Canal 12.

Astfel, cabinetul de război nu va trebui să se întoarcă la cabinetul de securitate pentru a obţine aprobarea deciziilor, simplificând procesul atunci când vor fi necesare decizii rapide.

Un oficial militar israelian de rang înalt a fost citat de presa de stat israeliană spunând că va exista un "răspuns semnificativ" la atacul iranian, în ciuda apelurilor ONU şi ale Egiptului de a se abţine de la represalii, relatează SkyNews.

Harley Lippman, de la American Israeli Public Affairs Committee, a declarat anterior pentru Sky News că "linia roşie" între cele două ţări a dispărut acum, deschizând calea pentru un atac israelian asupra Iranului. "Din moment ce Israelul a fost atacat şi din moment ce nu mai există linii roşii, Israelul poate ataca Iranul", a spus el.

"S-ar putea să fie surprinşi de atacul iranian şi s-ar putea să nu lanseze un atac major, dar Israelul are o mulţime de opţiuni. Una dintre ele este să facă ceva imediat pentru a arăta descurajarea, unii prezic că vor riposta de zece ori mai puternic sau că fereastra de oportunitate pentru a ataca instalaţiile nucleare iraniene este acum deschisă. Bănuiesc că este un lucru care va fi discutat în Israel. Dacă aş locui într-o instalaţie nucleară iraniană, aş purta o cască de protecţie chiar acum. Cred că Israelul trebuie să răspundă într-o manieră puternică şi o va face", a comentat expertul.

Deocamdată, nu a existat nicio declaraţie oficială din partea armatei israeliene cu privire la o ripostă. 

ARABIA SAUDITĂ SE DECLARĂ ALARMATĂ DE EVOLUŢII, DAR EVITĂ SĂ CONDAMNE IRANUL

UPDATE - Ministerul de Externe al Arabiei Saudite a emis un comunicat în care îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la evoluţiile regionale, dar declaraţia reuşeşte să nu menţioneze nici Israelul, nici Iranul - cu atât mai puţin să condamne Teheranul pentru atacul asupra Ierusalimului, scrie The Times of Israel.

În schimb, aceasta face apel la toate părţile să dea dovadă de reţinere.

GARDIENII REVOLUŢIEI AMENINŢĂ CU NOI RĂSPUNSURI

UPDATE - Gărzile Revoluţionare ale Iranului, trupele de elită ale regimului clerical de la Teheran, au declarat că orice ameninţare din partea Statelor Unite şi a Israelului va fi întâmpinată cu un răspuns reciproc din partea Teheranului, a relatat televiziunea de stat iraniană.

"Orice ameninţare din partea Statelor Unite şi a regimului sionist, care ar proveni din orice ţară, va avea ca rezultat un răspuns proporţional şi reciproc din partea Iranului faţă de originea ameninţării", au afirmat Gărzile Revoluţionare într-un comunicat.

IDF: IRANUL A LANSAT PESTE 200 DE DRONE ŞI RACHETE

UPDATE - Într-o declaraţie televizată, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a anunţat că Iranul a lansat un "roi masiv" de peste 200 de drone kamikaze, rachete de croazieră şi rachete balistice.

El a spus că sistemele de apărare ale Israelului şi ale aliaţilor din regiune au interceptat "marea majoritate" a rachetelor şi a dronelor, dintre care zeci au fost doborâte în afara teritoriului israelian.

Majoritatea rachetelor au fost interceptate de sistemul de apărare antiaeriană Arrow cu rază lungă de acţiune.

O interceptare a dus la rănirea unei tinere în Negev, iar alte interceptări au provocat "daune uşoare infrastructurii" la o bază militară, a precizat Hagari.

Purtătorul de cuvânt a avertizat că atacul nu s-a încheiat.

SECRETARUL GENERAL AL ONU CONDAMNĂ ATACUL IRANULUI: LUMEA NU-ŞI MAI PERMITE ÎNCĂ UN RĂZBOI

UPDATE -  Secretarul general al ONU, António Guterres, a condamnat ferm atacul de amploare lansat de Iran asupra Israelului.

Guterres a cerut o încetare imediată a ostilităţilor, exprimându-şi profunda îngrijorare cu privire la potenţialul unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni.

"Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni", a declarat Guterres. "Îndemn toate părţile să dea dovadă de maximă reţinere pentru a evita orice acţiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi din Orientul Mijlociu", a spus Guterres, citat de CNN.

"Am subliniat în repetate rânduri că nici regiunea, nici lumea nu-şi poate permite un alt război", a mai spus Guterres.

TEHERANUL SPUNE CĂ ACŢIONEAZĂ CA AUTOAPĂRARE

UPDATE - Ministerul de Externe al Iranului a declarat că ţara a răspuns la ceea ce a numit "actul agresiv al regimului sionist împotriva ambasadei iraniene din Damasc".

Într-o declaraţie publicată pe Telegram, ministerul a declarat că forţele armate ale Iranului "îşi exercită dreptul inerent la autoapărare stipulat în articolul 5 din Carta Naţiunilor Unite şi ca răspuns la agresiunile militare repetate ale regimului sionist şi la martiriul consilierilor militari oficiali ai Iranului care lucrau în Siria, la invitaţia guvernului sirian", aluzie la atacul asupra consulatului iranian din Damasc, de la începutul acestei luni.

"Recurgerea din partea Republicii Islamice Iran la măsuri defensive în exercitarea dreptului la autoapărare arată abordarea responsabilă a Iranului faţă de pacea şi securitatea regională şi internaţională într-un moment în care acţiunile ilegale şi genocidare ale regimului sionist de apartheid se îndreaptă împotriva naţiunii palestiniene", continuă comunicatul.

Teheranul ameninţă cu noi atacuri în cazul unei riposte israeliene:  "Dacă este necesar, Republica Islamică Iran nu va ezita să ia mai multe măsuri defensive pentru a-şi proteja interesele legitime împotriva oricăror acţiuni militare agresive şi a utilizării ilegale a forţei", spune MAE iranian.

Israelul nu a confirmat că a efectuat atacul din Damasc de la 1 aprilie, dar a negat afirmaţia Iranului potrivit căreia clădirea lovită ar fi fost un consulat, afirmând că era vorba despre o "clădire militară a forţelor Quds". 

UN COPIL DE 10 ANI, RĂNIT GRAV ÎN ISRAEL

UPDATE - Un băiat în vârstă de 10 ani a fost grav rănit de şrapnelul unei rachete interceptoare în timpul atacului Iranului asupra Israelului, potrivit serviciului de urgenţă israelian, relatează CNN.

Băiatul a fost rănit în regiunea Negev din sudul Israelului de şrapnelul unei rachete de interceptare care a fost lansată pentru a contracara un proiectil iranian, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului de urgenţă israelian Magen David Adom (MDA).

Băiatul a suferit o rană la cap şi era inconştient, a precizat MDA într-un comunicat ulterior. El a fost transportat la spital pentru îngrijiri suplimentare.

BIDEN ÎŞI REAFIRMĂ SPRIJINUL PENTRU ISRAEL

UPDATE -  Întâlnirea preşedintelui SUA, Joe Biden, cu echipa sa de securitate naţională în Situation Room s-a încheiat pentru moment, potrivit unui oficial de la Casa Albă. Grupul s-ar putea reuni din nou mai târziu, a precizat oficialul.

O fotografie de la şedinţa cu liderii Consiliului de Securitate Naţională a fost postată pe X pe contul oficial al preşedintelui.

"Tocmai m-am întâlnit cu echipa mea de securitate naţională pentru o actualizare a situaţiei privind atacurile Iranului împotriva Israelului. Angajamentul nostru faţă de securitatea Israelului împotriva ameninţărilor venite din partea Iranului şi a reprezentanţilor săi este de neclintit", a transmis Biden.

Foto:X
Foto:X

SIRENELE RĂSUNĂ ÎN TOATĂ ŢARA, EXPLOZII VIZIBILE ÎN MAI MULTE LOCURI

UPDATE - Sirenele răsună în toată ţara, iar exploziile se văd şi se aud pe cer în mai multe locuri, în timp ce primul val al atacului iranian a ajuns în Israel în jurul orei locale 2 dimineaţa (şi a României). Este de aşteaptat ca atacul să se desfăşoare pe parcursul mai multor ore.

Capitala comercială Tel Aviv, oraşul disputat Ierusalim şi Dimona, oraşul din deşert care găzduieşte uzina nucleară a Israelului, toate par să fi fost vizate de dronele iraniene, scrie The Guardian.

La rândul lor, echipele CNN de la faţa locului au relatat că s-a auzit sunetul unor explozii deasupra Tel Avivului, care par să fi fost de la interceptările apărării aeriene. De asemenea, sunt raportate explozii în zonele Beersheba, Marea Moartă şi Hebron din Cisiordania, precum şi pe Înălţimile Golan, la graniţa cu Siria.

Interceptări ale sistemului Iron Dome au avut loc în mai multe locaţii suplimentare, potrivit camerelor web în direct vizualizate de CNN. Interceptările au fost observate deasupra Hanaton, care se află în nordul Israelului, la est de Haifa; în apropiere de Nazareth; în apropiere de Modi'in-Maccabim-Re'ut; şi Safed, în apropiere de Înălţimile Golan.

Sirenele sună în multe părţi ale Israelului, în timp ce apărarea aeriană este activată.

DONALD TRUMP: NU S-AR FI ÎNTÂMPLAT, DACĂ ERAM EU PREŞEDINTE

UPDATE -  Fostul preşedinte american Donald Trump a reacţionat pe reţeaua sa Truth Social la atacul Iranului asupra Israelului.

"Israelul este atacat! Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată - nu s-ar fi întâmplat niciodată, dacă aş fi fost preşedinte!", a declarat miliardarul în vârstă de 77 de ani. 

AVIOANE IORDANIENE AU DOBORÂT ZECI DE DRONE IRANIENE

UPDATE - Avioane iordaniene au doborât zeci de drone iraniene, au declarat pentru Reuters două surse de securitate regionale. Dronele au fost interceptate în timp ce zburau prin spaţiul aerian din nordul şi centrul ţării, au precizat acestea.

Alte informaţii au sugerat că avioane de război americane şi britanice au doborât câteva drone deasupra zonei de frontieră dintre Irak şi Siria. Surse au confirmat pentru Sky News că avioanele armatei britanice au fost implicate în apărarea Israelului. 

SIRENE ACTIVATE LA IERUSALIM

UPDATE - Sirenele au fost activate în Ierusalim duminică, în jurul orei locale 01:45.

S-au auzit explozii puternice, sistemele de apărare aeriană doborând obiecte deasupra oraşului. Multiplele interceptări au luminat cerul nopţii, relatează corespondentul BBC.

Foto: CNN
Foto: CNN

IRAN: "PROBLEMA POATE FI CONSIDERATĂ ÎNCHEIATĂ"

UPDATE - Iranul spune că atacul său asupra Israelului este un răspuns la lovitura israeliană asupra consulatului iranian din Damasc, iar "problema poate fi considerată încheiată", relatează CNN.

Misiunea permanentă a Iranului la Naţiunile Unite de la New York a declarat pe X că atacul de duminică dimineaţă a fost un răspuns la "agresiunea israeliană împotriva sediului diplomatic (iranian) din Damasc".

Misiunea iraniană a declarat că problema este "considerată încheiată".

"Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian va face o nouă greşeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran şi regimul israelian necinstit, la care SUA TREBUIE SĂ STEA DEOPARTE" a adăugat Misiunea Permanentă a Iranului la ONU.

SIRENELE SUNĂ ÎN CINCI ZONE DIN ISRAEL, SE AUD EXPLOZII

UPDATE - Sirenele au fost declanşate în cinci zone israeliene, a anunţat armata israeliană.

În postări separate pe Telegram, Forţele de Apărare ale Israelului au precizat că sirenele au fost declanşate în sudul Israelului, în zona Shomron, în zona Mării Moarte, în Ierusalim şi în nordul Israelului.

Sky News transmite că s-au auzit explozii în Ierusalim.

Anterior, forţele de apărare israeliene au instruit locuitorii din mai multe zone din nordul Israelului să rămână în apropierea spaţiilor protejate. "În conformitate cu evaluarea situaţiei, rezidenţii din nordul Înălţimilor Golan, zona Nevatim, Dimona şi Eilat trebuie să rămână în apropierea spaţiilor de protecţie până la noi ordine", a declarat IDF.

"La activarea sirenelor, este necesar să se intre într-un spaţiu protejat", continuă comunicatul. "În cazul în care nu există un spaţiu protejat, este necesar să se găsească cea mai protejată zonă posibilă" recomandă IDF.

IDF a declarat că rezidenţii ar trebui să aştepte instrucţiuni suplimentare din partea Comandamentului Frontului Interior.

SUA  AU INTERCEPTAT UNELE DRONE LANSATE DE IRAN

UPDATE - Sistemele de apărare aeriană americane din Orientul Mijlociu au interceptat unele drone iraniene, potrivit a doi oficiali americani citaţi de CNN.

Sursele nu au precizat cum au interceptat SUA dronele şi unde.

Pe de altă parte, potrivit CNN, Marea Britanie nu desfăşoară în mod activ mijloace în scopul de a intercepta drone iraniene, dar asigură suplinirea mijloacelor americane care au fost redistribuite din operaţiunile de combatere a ISIS în Irak, Siria şi Liban. În cazul în care o dronă sau o rachetă iraniană ar intra direct pe acel teritoriu, Marea Britanie ar opera acolo, dar sursa a declarat că acest lucru nu ar trebui să fie văzut ca o operaţiune comună.

OPERAŢIUNEA "PROMISIUNE RESPECTATĂ"

UPDATE - Iranul confirmă că atacul de sâmbătă seară are legătură cu "crimele repetate" ale Israelului - inclusiv atacul din 1 aprilie asupra consulatului iranian, pe care Iranul l-a pus pe seama Israelului.

Într-o declaraţie a armatei iraniene se spune că atacul se numeşte "Operaţiunea Promisiune Respectată".

Comunicatul nu oferă mai multe detalii despre natura atacului decât confirmarea faptului că forţele aeriene iraniene au lansat "zeci de rachete şi drone spre ţinte specifice" din Israel, scrie BBC.

SPAŢIU AERIAN APROAPE GOL

Potrivit datelor furnizate deFlightradar24, care raportează în timp real traficul aerian internaţional, nu mai există multe aeronave în aer în Liban, Israel, Iordania, Siria sau Irak. Toate aceste ţări au anunţat închiderea spaţiului lor aerian.

Foto: Le Figaro
Foto: Le Figaro

ATACURI CONCOMITENTE DIN YEMEN ŞI LIBAN

UPDATE -  Din Yemen, rebelii Houthi pro-iranieni au lansat la rândul lor drone spre Israel, potrivit unei companii locale de securitate maritimă, scrie Le Figaro.

La rândul său, Hezbollahul libanez a anunţat că a bombardat o poziţie militară israeliană pe Înălţimile Golan ocupate, în timp ce Iranul a lansat sâmbătă seara un atac cu drone asupra Israelului. Într-un comunicat, Hezbollahul pro-iranian, care de mai bine de şase luni desfăşoară aproape zilnic atacuri împotriva Israelului, a declarat că a tras "zeci de rachete Katiuşa" asupra unei cazărmi israeliene din Golanul sirian ocupat de Israel.

Sirenele de avertizare au fost declanşate sâmbătă seara într-un kibbutz din nordul Israelului, în apropiere de frontiera cu Libanul.

UPDATE - Serviciile de informaţii israeliene au detectat lansarea a zeci de drone şi rachete din Iran şi Irak, au declarat doi oficiali israelieni sub protecţia anonimatului pentru The New York Times.

Potrivit oficialilor, înălţimile Golan şi o bază a forţelor aeriene israeliene din deşertul Negev ar urma să fie zonele de impact.

UPDATE - Avioane de luptă americane şi britanice au doborât câteva drone iraniene cu destinaţia Israel deasupra zonei de frontieră dintre Irak şi Siria, a anunţat postul de televiziune israelian Canal 12, fără să precizeze sursa informaţiei, relatează Reuters.

RACHETE BALISTICE LANSATE DE IRAN CĂTRE ISRAEL

UPDATE - Agenţia de stat iraniană IRNA anunţă că un prim val de rachete balistice a fost lansat spre Israel, citând o sursă iraniană informată.

UPDATE - Ministrul iranian al apărării, generalul Mohammad Reza Ashtiani, a emis un avertisment dur pentru orice ţară care permite Israelului să îi folosească spaţiul aerian sau teritoriul pentru a ataca Iranul, spunând că se va confrunta cu un "răspuns decisiv" din partea Iranului, relatează CNN. "Orice ţară care îşi va deschide spaţiul aerian sau teritoriul pentru Israel pentru a ataca Iranul va primi răspunsul nostru decisiv", a relatat agenţia de presă de stat IRNA, citându-l pe Ashtiani.

UPDATE - Armata israeliană intenţionează să încerce să intercepteze dronele lansate de Iran înainte ca acestea să ajungă pe cerul israelian, potrivit unui oficial militar. Israelul anticipează că Iranul ar putea lansa valuri suplimentare de drone şi monitorizează alte active iraniene pentru alte tipuri de atacuri, a adăugat oficialul militar israelian citat de CNN.

SUNĂ SIRENELE ÎNTR-UN KIBBUTZ DIN NORDUL ISRAELULUI

UPDATE -  Sirenele sună într-un kibbutz din nordul Israelului, comunitatea Snir, pe fondul unui atac cu rachete din Liban.

Libanul şi-a închis temporar spaţiul aerian începând cu ora locală 1.00.

Hezbollah a efectuat zilnic atacuri asupra nordului Israelului, de când a început războiul din Fâşia Gaza.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, le-a spus cetăţenilor că trebuie să intre într-un adăpost şi să rămână acolo timp de cel puţin 10 minute dacă o sirenă sună în zona lor.

"Vă vom informa dacă va trebui să rămâneţi în adăpost pentru o perioadă mai lungă", a adăugat el. 

JOE BIDEN A VENIT LA CASA ALBĂ

UPDATE - Coloana de maşini a preşedintelui Joe Biden a ajuns la Casa Albă la ora locală 17:02 (24:02, ora României).

Preşedintele a intrat în Biroul Oval fără a se opri să stea de vorbă cu jurnaliştii. urmând să aibă o întâlnire cu echipa de securitate naţională în Situation Room, pentru a evalua atacul Iranului asupra Israelului, a declarat un oficial american.

Într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a declarat: "Iranul a început un atac aerian împotriva Israelului. Preşedintele Biden este informat în mod regulat cu privire la situaţie de către echipa sa de securitate naţională şi se va întâlni cu aceasta în această după-amiază la Casa Albă. Echipa sa este în comunicare permanentă cu oficialii israelieni, precum şi cu alţi parteneri şi aliaţi. Este probabil ca acest atac să se desfăşoare pe parcursul mai multor ore. Preşedintele Biden a fost clar: sprijinul nostru pentru securitatea Israelului este de neclintit. Statele Unite vor fi alături de poporul israelian şi vor sprijini apărarea acestuia împotriva acestor ameninţări din partea Iranului".

NETANYAHU A CONVOCAT CABINETUL DE RĂZBOI

UPDATE -  O reuniune a cabinetului de război israelian este convocată la sediul armatei de la baza militară Kirya din Tel Aviv, potrivit unei declaraţii a biroului premierului israelian.

Israelul estimează acum că Iranul a lansat peste 100 de drone, potrivit unui oficial militar israelian.

MESAJUL LUI KHAMENEI

UPDATE - Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a promis că "regimul sionist malefic al Israelului va fi pedepsit", după ce Iranul a lansat atacuri cu drone împotriva Israelului, relatează The Guardian.

Într-o înregistrare video pe X, Khamenei a declarat:

"Regimul malefic însuşi, care înseamnă numai răutate, rău şi greşeală, a adăugat o altă greşeală la propriile erori prin lansarea unui atac asupra consulatului iranian din Siria. Consulatele şi ambasadele din orice ţară în care există sunt considerate ca fiind teritoriul ţării căreia îi aparţine ambasada. Atacarea consulatului nostru este ca şi cum ne-ar ataca pământul. Regimul malefic a făcut o mişcare greşită în acest caz. Ar trebui să fie pedepsit şi va fi pedepsit", a declarat Khamenei.

PESTE 100 DE DRONE ŞI ZECI DE RACHETE

UPDATE - SUA se aşteaptă ca Iranul să lanseze peste 100 de drone, zeci de rachete de croazieră şi zeci de rachete balistice, relatează SkyNews.

SUA se pregătesc ca acesta să fie "un atac major", au declarat doi oficiali americani de rang înalt pentru NBC News. Unul dintre oficiali a declarat că se aşteaptă ca armele să vizeze obiective guvernamentale israeliene, nu civili sau centre religioase.

SUA şi Israelul şi-au coordonat îndeaproape modul de apărare împotriva atacului "Am fost pregătiţi. Israelienii sunt pregătiţi", a declarat oficialul.

Comandantul CENTCOM al SUA, generalul Michael Kurillla, s-a întâlnit în ultimele zile cu înalţi oficiali israelieni. În timpul vizitei sale, el s-a consultat cu israelienii cu privire la un plan de apărare care include ajutor american de pe mare şi din aer, precum şi modul în care Israelul ar putea răspunde la atacul Iranului, au declarat înalţii oficiali americani. Administraţia nu se aştepta ca Iranul să vizeze vreun obiectiv american din regiune, au adăugat aceştia. 

IORDANIA DECLARĂ STARE DE URGENŢĂ

UPDATE - Iordania a declarat stare de urgenţă după ce Iranul a lansat zeci de drone şi rachete asupra Israelului. 

Anterior, Iordania anunţase că îşi închide spaţiul aerian pe fondul ameninţării unui atac iranian.

Două surse de securitate regionale au declarat că apărarea aeriană a ţării este, de asemenea, pregătită să intercepteze orice dronă sau aeronavă iraniană care intră în spaţiul său aerian, scrie SkyNews. 

ADĂPOSTURI DESHISE ÎN HAIFA

UPDATE - În oraşul Haifa, din nordul Israelului, au fost deschise adăposturile publice, relatează CNN.

Administraţia municipală a făcut sâmbătă o evaluare specială a situaţiei pe baza situaţiei de securitate.

"De asemenea, în caz de alarmă, vor fi deschise staţiile de tren uşor Carmelit aprobate ca adăposturi de către Comandamentul Frontului Interior", potrivit unui mesaj al municipalităţii din Haifa trimis locuitorilor.

UPDATE - Iranul a lansat şi rachete de croazieră asupra Israelului, pe lângă zeci de drone, potrivit presei israeliene citate de CNN.

DECLARAŢIA PREMIERULUI ISRAELIAN

UPDATE -  Premierul israelian Benjamin Netanyahu a emis o declaraţie sâmbătă seara, în contextul în care Iranul a lansat drone spre Israel, scrie The Guardian, care redă textul:

"În ultimii ani, şi mai ales în ultimele săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru un atac direct din partea Iranului.

Sistemele noastre defensive sunt desfăşurate; suntem pregătiţi pentru orice scenariu, atât defensiv, cât şi ofensiv. Statul Israel este puternic. Forţele de apărare israeliene sunt puternice. Publicul este puternic.

Apreciem faptul că SUA este alături de Israel, precum şi sprijinul Marii Britanii, al Franţei şi al multor alte ţări.

Am stabilit un principiu clar: Oricine ne face rău, noi îi vom face rău. Ne vom apăra împotriva oricărei ameninţări şi vom face acest lucru cu capul sus şi cu determinare.

Cetăţeni ai Israelului, ştiu că şi voi sunteţi, de asemenea, cumpătaţi. Vă invit să urmaţi directivele Comandamentului Frontului Intern al IDF.

Împreună vom rezista şi cu ajutorul lui Dumnezeu - împreună vom învinge toţi duşmanii noştri".

SPAŢIU AERIAN ÎNCHIS ÎN ISRAEL

UPDATE - Autoritatea aeroportuară din Israel IAA a anunţat că spaţiul aerian al Israelului se va închide de la ora locală 0:30, pe fondul atacului iranian asupra Israelului, relatează The Times of Israel.

IAA nu a oferit detalii cu privire la momentul în care vor fi reluate zborurile, precizând că va oferi actualizări în funcţie de evoluţia situaţiei. Pasagerilor li se recomandă să verifice la companiile aeriene şi pe site-ul IAA orarul zborurilor.

AL DOILEA VAL DE DRONE

UPDATE -  Presa de stat din Iran relatează că un al doilea val de drone a fost lansat de Republica Islamică asupra Israelului, scrie The Times of Israel.

DRONELE TREC PRIN IRAK

Mai multe drone au fost văzute zburând din direcţia Iranului deasupra provinciei irakiene Sulaymaniya, au afirmat trei surse de securitate citate de Reuters.

"Zeci de drone au fost văzute zburând dinspre Iran în direcţia Israelului deasupra spaţiului aerian irakian", au spus două surse de securitate irakiene pentru Reuters.

Irakul a anunţat, de asemenea, închiderea spaţiului său aerian şi suspendarea întregului trafic aerian în cursul zilei de astăzi, a declarat Ministerul irakian al Transporturilor pentru agenţia de presă de stat a ţării.

Anterior, Iordania anunţase, la rândul ei, închiderea spaţiului aerian, în timp ce armata israeliană a suspendat pentru duminică orice activităţi şcolare. 

CITEȘTE ȘI Tensiuni Iran-Israel: Iordania îşi închide spaţiul aerian ca răspuns la situaţia "periculoasă" din Orientul Mijlociu
CITEȘTE ȘI Tensiuni cu Iranul. Armata israeliană închide şcolile din motive de securitate şi restricţionează adunările publice

SUA AU DETECTAT PRIMELE ATACUL

Postul de televiziune Canal 12 a relatat că SUA au identificat prima dată lansarea iraniană şi au notificat imediat Israelul.

CITEȘTE ȘI Biden se întoarce la Washington pe fondul ameninţărilor Iranului la adresa Israelului

ŞTIREA INIŢIALĂ:

DRONELE, AŞTEPTATE SĂ AJUNGĂ ÎN CÂTEVA ORE

Armata israeliană a confirmat lansarea atacului iranian şi a declarat că dronele vor avea nevoie de câteva ore pentru a ajunge în Israel.

Într-o declaraţie televizată, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că Israelul este "bine pregătit" pentru acest atac.

"Ne-am pregătit din timp pentru diverse scenarii. Pentru a intercepta aceste lansări, dispunem de cercuri de protecţie atât din partea marinei cât şi a forţelor aeriene pe mai multe straturi", a adaugat el.

Sirenele vor suna în cazul în care anumite zone sunt ameninţate, a precizat Hagari. Sirenele vor suna doar dacă dronele vor intra în spaţiul aerian israelian, în locaţiile relevante,  a spus Hagari. IDF va lucra pentru a intercepta ţintele cât mai devreme posibil.

"Vom încerca să le împiedicăm să ajungă pe teritoriul israelian, aceasta este sarcina noastră", a spus el. "Dacă vor intra în spaţiul aerian israelian, atunci veţi auzi sirene şi alarme oriunde vor intra aceste ameninţări şi le vom intercepta", a explicat Hagari.

Oficialul IDF a avertizat că vor exista întreruperi ale semnalului GPS în timp ce armata lucrează pentru a intercepta dronele.

În cazul în care vor exista atacuri suplimentare, care necesită un avertisment separat, IDF va informa publicul.

Israelul era deja în alertă sporită de la atacul aerian de săptămâna trecută de la Damasc, atribuit de Teheran Israelului, în care au fost ucişi doi generali iranieni din Gărzile Revoluţionare iraniene, trupele de elită ale regimului clerical.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.