”Înaintarea Rusiei a fost oprită”, iar situaţia este ”mai bună” pe front, anunţă luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, contrazicând astfel numeroase evaluări recente ale campaniei militare ruse în Ucraina şi recunoscând că armata ucraineană a întâmpinat dificultăţi din cauza ”lipsei livrării de muniţie”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pot să vă dau informaţii proaspete. Situaţia este mai bună decât în ultimele trei luni”, a dat el asigurări într-un inteviu acordat postului francez BFMTV şi cotidianului Le Monde.

Înaintarea rusă ”continuă în estul (Ucrainei), Azi (luni),comandamentul nostru nostru, militarii noşti au oprit-o”, apreciază el.

”Ruşii nu mai înaintează. Ei au pierdut un număr mare dintre forţele lor în viaţă”, dă asigurări şeful statului ucrainean.

”Am avut dificultăţi din cauza lipsei de muniţie de artilerie, blocadei aeriene, armelor ruseşti cu rază lungă de acţiune şi densităţii mari a fronelor ruseşti”, a recunoscut el.

Însă „înaintarea Rusiei a fost oprită”, iar armata rusă ”este pe cale să piardă un număr mare dintre forţele sale în viaţă”, a dat el asigurări.

Această constatare ar putea să nu mai fie valabilă ”peste o lună sau o săptămână”, dacă armata ucraineană nu este suficient susţinută, temperează preşedintele ucrainean.

AVDIIVKA, ”DISTRUSĂ ÎN ÎNTREGIME”

Armata rusă nu a cucerit Avdiivka, ci ”s-a mulţumit să o distrugă în întregime pentru şi apoi să se întoarcă acolo”.

El a subliniat superioritatea inamicului în domeniul armalor cu rază lungă de acţiune, în contextul în care cere Occcidentului să-i livreze acest tip de armament.

”Ei au un avans cu 20 de kilometri asupra noastră”, estimează Volodimir Zelenski.

La 19 februarie, cu câteva zile înainte marcarea a doi ani de la invazia rusă, Volosimir Zelenski declara că armata ucraineană trăia o situaţie ”extrem de dificilă”.

Au fost construite sau sunt în curs de construcţie linii defensive pe ”mai bine de 1.000 de kilometri” pe frontul din Ucraina, anunţă preşedintele ucrainean.

”Trebuie să ştiţi că vorbim despre fortificaţii, este vorba despre un proces constant. Nu vorbim despre kilometri sau despre sute de kilometri, ci despre peste 1.000 de kilometri de construcţii. Este vorba, prin urmare, de o sarcină foarte complexă”, dă el asigurări, ptrivit traducerii.

El evocă ”trei linii de apărare” deja ”construite” împotriva forţelor ruseşti, în estul, sudul şi nordul Ucrainei.

RECUNOSCĂTOR

”Trebuie să fii bolnav pentru a trage la câteva sute de metri de o vizită oficială”, a răspuns Volodimir Zelenski, întrebat despre atacurile ruse de la Odesa, în timpul unei vizite oficiale a preşedintelui ucrainean împreună cu premierul grec la 6 martie.

El a respins însă posibilitatea ca preşedntele rus Vladimior Putin să fi vrut să-l omoare în aceste atacuri.

Volodimir Zelenski ”nu crede” nici într-o teză care circulă în ultimele săptămâni cu privire la folosirea armei nucleare de către Vladimir Putin.

”El preferă să creeze zone de destabilizare în ţările care-l înconjoară”, apreciază şeful statului ucrainean.

”Atât timp cât Ucraina rezistă, armata franceză poate rămâne în Franţa”, a declarat Volodimir Zelenski în privinţa unei eventuale trimiteri de trupe franceze în Ucraina.

El şi-a exprimat recunoştinţa faţă de angajamentul diplomatic al omologului său francez Emmanuel macron, care ”a înţeles” pericolul pe care-l reprezintă Vladimir Putin.

Emmanuel Macron declara, în privinţa trimiterii de trupe din Occident la sol, că nu este exclus nimic

Aceste declaraţii au provocat un val de indignare în rândul ţărilor şi liderilor din Occident, care au respins această posibilitate.

Volodimir Zelenski declară că vrea ”să discute ami detaliat despre acest lucru atunci când Emmanuel Macron” se va fla în Ucraina şi dă asigurări că ”înţelege” declaraţiile preşedintelui francez.

”Apărarea Ucrainei este apărarea Europei şi a Franţei”, a subliniat Volodimir Zelenski.

NATO

”Faptul că el a spus că nu putem «exclude nimic» cred că este legat, în primul rând de Vladimir Putin. Atât timp cât Ucraina rezistă, armata franceză poate rămâne pe teritoriul francez”, a dat el asigurări.

”Dar dacă Putin reuşeşte să atace alt stat NATO”, situaţia ar fi diferită, a subliniat el.

”Statele (membre) NATO vor decide să trimită sau nu armata”, a adăugat el, referindu-se la Aricolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord care prevede că un atac împotriva unui membru declanşează un răspuns al Alianţei.

Însă, Volodimir Zelenski i-a asigurat pe francezi că ”copiii voştri nu vor muri în Ucraina”, pentru că nu este un stat membru NATO.

”PERSONAL TEHNIC” ÎN UCRAINA?

Potrivit preşedintelui ucrainean, Kievul nu are nevoie de trpe străine pe teritoriul ucrainean.

Însă ”de ce să nu ne gândim să vină personal tehnic în Ucraina?”, întreabă el, evocând tacurile de tip Leopard sau tunurile de tip Caesar, care ”sunt trimise în Europa pentru a fi reparate”.

Întrebat despre o înăsprire a discursului lui Emmanuel Macron împotriva lui Vladimir Putin, Volodimir Zelenski a răspuns că ”cred că el a înţeles că Vladimir Putin l-a înşelat. Cred că nu mai are încredere în el”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.