Regatul Unit a semnat marţi, cu Rwanda, la Kigali, un nou tratat în vederea resuscitării unui acord controversat privind expulzarea în această ţară a migranţilor ilegali din regat, la trei săptămâni după respingerea unui proiect precedent, a constatat un jurnalist AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul britanic depune eforturi să salveze această măsură-far a politicii sale împotriva migraţiei ilegale, după palma usturătoare pe care i-a aplicat-o la jumătatea lui noiembrie Curtea Supremă britanică, care a stabilit atunci că acest proiect este ilegal.

Noul acord a fost semnat la Kigali, capitala Rwandei, de către ministrul britanic de Interne James Cleverly şi ministrul rwandez de Externe Vincent Biruta.

”Am continuat acest parteneriat cu Regatul Unit pentru că credem că avem un rol de jucat în această criză a migraţiei clandestine”, a dat asigurări Vincent Biruta într-o conferinţă de presă comună.

James Cleverly şi-a exprimat o ”admiraţie uriaşă faţă de Guvernul rwandez, care a primit numeroase critici”.

Acest nou tratat ”va răspunde îngrijorărilor Curţii Supreme prin garantarea faptului că Rwanda nu va expulza către alte ţări persoane transferate în cadrul parteneriatului”, a dat asigurări mai înainte, într-un comunicat, Ministerul britanic de Interne, răspunzând astfel uneia dintre principalele îngrijorări ale Curţii Supreme britanice.

În urma hotărârii Curţii, James Cleverly dădea asigurări că un ”tratat constrângător din punct de vedere juriridic” urma să fie semnat cu Kigali, care să ofere garanţii cu privire la soarta migranţilor expulzaţi din Regatul Unit.

În urma semnării, acest text este necesar să fie ratificat de către parlamentele britanic şi rwandez.

Înainte de semnarea acordului, noul şef al Home Office a vizitat Memorialul genocidului rwandez.

”Rste clar că Rwanda este o ţară sigură, iar noi acţionăm într-un ritm susţinut pentru a face acest parteneriat să avanseze, pentru a opri vapoarele (care traversează Canalul Mânecii) şi a salva vieţi”, a dat asigurări James Cleverly, citat în acest comunicat.

Magistraţi britanici de rang înalt au respins la 15 noiembrie un apel al Guvernului lui Rishi Sunak şi au stabilit că o Curte de Apel a avut dreptate să conchidă că Rwanda nu poate fi considerată o ţară terţă sigură.

Imediat după hotărârea Curţii Supreme britanice, Kigali a anunţat că a ”contestat hotărârea potrivit căreia Rwanda nu este o ţară terţă sigură pentru solicitanţi de azil şi refugiaţi”.

Rwanda este condusă de facto cu o mână de fier din 1994 de către Paul Kagame.

De la începutul lui 2023, 29.705 de persoane au traversat Canalul Mânecii cu ambarcaţiuni mici în Regatul Unit, potrivit unui bilanţ AFP.

”Sunt sătul (de faptul) că politica noatră cu privire la Rwanda este blocată”, declara luni, într-un interviu acordat tabloidului The Sun, premierul britanic Rishi Sunak.

În afară de acest tratat, Guvernul britanic urmează să prezinte în Parlament o ”legslaţie de urgenţă” prin care să desemneze Rwanda drept o ţară sigură, iar astfel ”să pună capăt acestui circ”, anunţa el.

În urma înfrângerii în faţa magistraţilor britanici, James Cleverly a apărat o ”transformare miraculoasă” a Rwandei.

El spune că a perceput în critici anumite ”atitudini leneşe, pentru că este vorba despre o ţară africană”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.