Fostul deputat PSD Cristian Rizea, care s-a ascuns timp de aproape trei ani la Chişinău şi căruia i-a fost retrasă cetăţenia R.Moldova, a fost reţinut. Poliţia din Republica Moldova precizează că a fost reţinut ”cetăţeanul României Mihai (anterior Rizea) Cristian Luigi”, fiind declanşată procedura de extrădare. Cristian Rizea,susţine că nu va fi extradat pentru că deja a cerut azil politic. Anunţul a fost făcut în drum spre Penitenciarul nr.13, unde îşi va petrece următoarele 72 de ore, asta după ce a fost audiat de către ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţii, relatează Deschide.md.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 

UPDATE - ”Nu mă extrădează, pentru că există lege. Am cerut deja (n.r.. azil politic)”, a declarat el după ce a fost audiat, conform imaginilor prezentate de Deschide.md.

Rizea a adăugat că după 15 noiembrie Igor Dodon va ajunge la puşcărie.

UPDATE - ”De către ofiţerii de investigaţii ai Direcţiei Investigaţii Criminale a INI al IGP, astăzi, în jurul orei 16:15, în mun.Chişinău a fost reţinut cetăţeanul României Mihai (anterior Rizea) Cristian Luigi. Acesta se află în căutare internaţională pe canalele Interpol cu scop de arest şi extrădare din 19.03.2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani şi 8 luni pentru infracţiunea de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, conform senţinţei definitive emisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României”, transmite Poliţia din R.Moldova.

De asemenea. precizează că marţi i-a fost retrasă cetăţenia prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, după ce a fost obţinută într-un mod fraudulos, în anul 2018, fiind iniţiate procedurile legale corespunzătoare..

Autorităţile au demarat procedura de extrădare, în conformitate cu acordurile bilaterale privind aplicarea legii penale dintre Republica Moldova şi România.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Marţi, preşedintele Republicii Moladova Igor Dodon a anunţat că a luat decizia de retragere a cetăţeniei Republicii Moldova fostului deputat PSD Cristian Rizea, condamnat pentru corupţie şi spălare de bani. 

„S-a discutat foarte mult în presă despre un oarecare Rizea, cetăţean al României, care s-a ascuns în Moldova. Vreau să vă spun că la propunerea Comisiei pentru cetăţenie, ieri am semnat un decret prin care am anulat cetăţenia acestui personaj. Deja organele competente din R.Moldova şi România trebuie să facă schimb de informaţii şi să întreprindă acţiuni pentru a-l expulza din ţară pe acest criminal, conform justiţiei din România”, a declarat Dodon, conform Deschide.md.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea - dat în urmărire internaţională în urma unei condamnări la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani - a fost localizat la Chişinău, anunţa în urmă cu un an Gândul, care prezenta şi imagini cu fostul parlamentar social-democrat. La acel moment, IGPR a transmis că nicio ţară nu a furnizat, prin intermediul canalelor de cooperare poliţienească internaţionale informaţii care să ducă la depistarea lui Cristian Rizea.

În 12 octombrie, tot Gândul a relatat că, intuind iminenţa condamnării definitive, Cristian Rizea a demarat demersuri pentru obţinerea cetăţeniei moldoveneşti încă din 2018, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România.

Surse citate de GÂNDUL.RO arată că obţinerea acestor acte nu ar fi fost posibilă fără implicarea directă a funcţionarilor publici moldoveni afiliaţi PDM şi PSRM, în special a celor care erau responsabili de pregătirea şi semnarea decretelor de acordare a cetăţeniei, adică direct din cabinetul Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Solicitarea de urgentare a acordării cetăţeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, care, la momentul respectiv, deţinea funcţia de consilier al Preşedintelui Republicii Moldova pe domeniul apărării şi securităţii naţionale (Secretar al Consiliului Suprem de Securitate).

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.