Fosta preşedintă sud-coreeană Park Geun-hye a fost găsită vinovată de abuz de putere, corupţie şi coerciţie de către un tribunal de la Seul, în procesul de după răsunătorul scandal în urma căruia a fost destituită, şi a fost condamnată vineri la 24 de ani de închisoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prima femeie aleasă preşedintă în Coreea de Sud, care a fost destituită şi arestată în martie 2017, a fost judecată de corupţie, abuz de putere şi coerciţie de un tribunal din districtul central din Seul, care a condamnat-o de asemenea la plata unei amenzi în valoare de 18 miliarde de woni (13 milioane de euro).

Judecătorul Kim Se-yoon a declarat că Park a constrâns întreprinderi sud-coreene să plătească zeci de miliarde de woni către două fundaţii controlate de confidenta sa din umbră şi o ”prietenă de 40 de ani” Choi Soon-sil.

”Acuzata şi-a folosit ilegal autoritatea prezidenţială, la cererea doamnei Choi, pentru a obliga întreprinderi să dea bani fundaţiilor”, a declarat magistratul.

”Întreprinderile au fost constrânse să dea sume importante de bani, iar acuzata a lăsat-o pe doamna Choi să controleze fundaţiile, însă ea nu avea dreptul să o facă”.

”Sumele pe care acuzata le-a primit sau cerut în colaborare cu doamna Choi se ridică la peste 23 de miliarde de woni”, a continuat judecătorul.

”O condamn pe acuzată la 24 de ani de închisoare şi 18 miliarde de woni amendă”.

Fiica mai mare a dictatorului militar Park Chung-hee, ajunsă la putere în 2013 ca o incoruptibilă ”fiică a naţiunii”, a fost implicată într-un scandal ce a ilustrat din nou legăturile nesănătoase dintre puterea politică locală şi marile conglomerate.

Parchetul a cerut 30 de ani de închisoare şi o amendă de 118,5 miliarde de woni (89 de milioane de euro) împotriva lui Park, apreciind că ea trebuie săpoarte, în calitate de preşedintă, responsabilitatea scandalului.

Judecată într-un proces distinct, Choi a fost condamnată în februarie la 20 de ani de închisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.