Epidemia covid-19 este ”controlată” în prezent în Franţa, a anunţat vineri preşedintele Consiliului Ştiinţific, profesorul Jean-François Delfraissy, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Virusul continuă să circule, mai ales în anumite regiuni (...), însă el circulă cu viteză mică”, a declarat la postul France Inter Jean-François Delfraissy.

”Acolo unde aveam aproape zeci de mii de cazuri, în jur de 80.000 de cazuri noi pe zi, la începutul lui martie, înainte de izolare, estimăm că sunt, în prezent, cam 1.000 de cazuri”, a precizat el.

”Asta arată că există o reducere importantă. Iar apoi, mai ales, avem toate instrumentele de depistare a noilor cazuri. Avem teste, avem un întreg sistem de urmărire a izolării şi de contactare a contactelor, care permite, evident, evitarea răspândirii” bolii, a adăugat profesorul Delfraissy, un specialist în inunologie.

”PATRU SCENARII PROBABILE” ÎN CONTINUARE

Consiliul Ştiinţific - însărcinat să ghideze puterile publice în gestionarea crizei covid-19 - a publicat joi un nou aviz în care recomandă pregătirea în vederea a patru ”scenarii probabile” în lunile viitoare - de la o ”epidemie controlată” la o ”degradre critică”.

Primul scenariu, ”cel mai favorabil”, este al unei ”epidemii controlate”, cu doar câteva focare ”localizate care pot fi controlate”.

Al doilea şi al treilea vizează ”clustere critice care sugerează o pierdere a controlului lanţurilor de contaminare” şi, respectiv, ”o reapariţie treptată şi mai puţin zgomotoasă a epidemiei, mai dificil de identificat”.

Ultimul scenariu este cel al unei ”degradări critice a indicatorilor” de urmărirea epidemiei, constând într-”o pierdere a controlului” asupra bolii.

”Credem că scenariul numărul unu, adică un control al epidemiei, este mai probabil. Are legătură atât cu consecinţele ieşirii din izolare, cât şi cu faptul că virusul este poate sensibil la o anumită formă de temperatură”, a anunţat Delfraissy la France Inter.

”Primul punct este să cerem tuturor concetăţenilor, în acest scenariu oprimist, în care epidemia este controlată, să respecte un anumit număr de măsuri”, a continuat el.

Epidemia covid-19 s-a soldat joi cu 44 de decse în spitale, în Franţa, iar bianţul total a crescut la 29.065 de decese, a anunţat într-un comunicat Ministerul Sănătăţii.

Scăderea cazurilor de la reanimare continuă - în total 1.163 de bonavi cu o formă gravă de covid-19 sunt spitalizaţi la reanimare, cu 47 mai puţini decât miercuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.