Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, anunţă că în urma incidentelor de la centrala de la Zaporojie, din Ucraina, nu au existat scurgeri de material radioactiv, sistemele de siguranţă ale tuturor celor şase reactoare ale centralei nucleare sunt pe deplin funcţionale iar integritatea fizică a reactoarelor nu a fost compromisă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”E important să spunem că toate sistemele de siguranţă ale celor şase reactoare ale centralei nu au fost afectate deloc şi că nu a au existat scurgeri de material radioactiv. Important este că sistemul de monitorizare a radiaţiilor este, de asemenea, pe deplin funcţional” a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi. 
Acesta a precizat că reprezentanţi ai agenţiei ucrainene de reglementare au precizat că situaţia în zona centralei este „extrem de tensionată şi provocatoare, din cauza circumstanţelor”.
Potrivit lui Grossi, două persoane au fost rănite.
"Aceste persoane, conform informaţiilor pe care le avem sunt nu dintre operatori sau personal tehnic ci din forţele de securitate din zona centralei", a explicat el.
Acesta a subliniat că nu trebuie „compromisă siguranţa” niciunei facilităţi de producţie a energiei nucleare. 
El a arătat că „integritatea fizică” a centralei a fost „compromisă” în urma incidentelor din noaptea de joi spre vineri, dar integritatea reactoarelor în sine nu a fost compromisă. 
„Dintre toate reactoarele care sunt acolo, doar unul este operaţional la aproximativ 60% din capacitate. Unitatea 1 este în mentenanţă, reactoarele doi şi trei sunt închise, în procedură controlată privind siguranţa, reactorul 4 este cel care funcţionează 60% iar unităţile 5 şi 6 erau ţinute de rezervă, operând în modul low power”,a  explicat oficialul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).
„Pentru noi, AIEA, este timpul pentru acţiune trebuie să facem ceva în această privinţă. Ucraina a trimis o cerere de asistenţă imediată”, a adăugat Rossi. 
Şeful Agenţiei s-a arătat dispus să călătorească în Ucraina pentru a acorda asistenţă, menţionând că a anunţat atât Federaţia Rusă cât şi Ucraina cu privire la disponibilitatea sa de a se deplasa în Ucraina, în condiţiile în care AIEA a primit cerere de asistenţă din partea Ucrainei. 
„Această iniţiativă a mea nu are nimic a face cu aspectele politice ale acestei crize. Nu acesta este mandatul meu”, a subliniat Rafael Grossi.
El a menţionat, răspunzând unei întrebări, că ţine legătura „la nivel diplomatic şi tehnic” şi cu reprezentanţi ai Federaţiei Ruse şi a confirmat că forţele ruse au„ controlul” asupra centralelor de la Cernobâl şi Zaporojiie
Directorul AIEA a amintit principiile fundamentale care nu trebuie sub nicio formă compromise, pentru a siguranţa şi securitatea la o centrală nucleară.
 
- ”Primul este integritatea fizică a instalaţiei, principiu care a fost compromis aseară. Avem norocul că nu a avut loc nicio eliberare de radiaţii, iar integritatea centralei nu a fost compromisă, însă suntem toţi de acord că, dacă ne luăm angajamentul să respectăm nişte principii, vorbele au însemnătate şi trebuie să acţionăm conform promisiunilor”, a subliniat el.
 
- ”Al doilea principiu vizează faptul că sistemele de siguranţă şi securitate trebuie menţinute în funcţiune.
- Al treilea face referire la personal, care trebuie să fie capabil să îşi îndeplinească activităţile în mod normal.
- Al patrulea principiu presupune că trebuie să fie menţinut curentul electric în orice moment”, a continuat directorul IAEA.
 
”Al cincilea principiu se referă la logistică, la piese de schimb necesare pentru reparaţii.
- Al şaselea principiu are legătură cu sistemul de monitorizare a radiaţiilor, pentru a monitoriza radioactivitatea.
"Ultimul aspect se referă la comunicare, un aspect foarte important, fiindcă fără comunicare nu am putea să vă confirmăm ceea ce v-am transmis anterior”, a mai precizat el.
 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.