Coreea de Nord a lansat sâmbătă o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), care pare să fi căzut în zona economică exclusivă a Japoniei, cu câteva zile înainte de lansarea unui exerciţiu militar comun între Washington şi Seul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Phenianul a tras o rachetă balistică de clasă ICBM în direcţia est. Aceasta a zburat timp de aproximativ 66 de minute, a declarat presei purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno.

El a precizat că proiectilul a zburat aproximativ 900 km, părând să aterizeze la ora 18:27, ora Japoniei (11:27 ora României).

"Se pare că racheta balistică lansată de Coreea de Nord a căzut în zona economică exclusivă a Japoniei, la vest de Hokkaido", a declarat, la rândul său, premierul japonez Fumio Kishida, precizând că a dat "instrucţiuni (...) de a informa publicul şi de a verifica temeinic situaţia de securitate".

Un oficial al Ministerului nipon al Apărării declarase anterior că se aşteaptă ca racheta să aterizeze la aproximativ 200 km vest de insula Oshima, în largul insulei nordice Hokkaido.

Armata Seulului a declarat, la rândul său, că a detectat lansarea unei "presupuse rachete balistice cu rază lungă de acţiune, lansate în Marea de Est (Marea Japoniei - n.r.) dinspre Sunan (district) din Phenian, în jurul orei locale 17:22 (10:22, ora României)".

În noiembrie 2022, o altă rachetă lansată de Phenian în cadrul seriei sale de lansări de o intensitate fără precedent ar fi căzut, de asemenea, în zona economică exclusivă a Japoniei, care se întinde până la 370 de kilometri de coasta sa.

Tensiunile militare din peninsula coreeană au crescut în 2022, când Phenianul a anunţat că statutul său nuclear este "ireversibil" şi a efectuat o serie-record de teste cu armament, inclusiv cu rachete balistice intercontinentale.

Tirul de sâmbătă, primul din ultimele şapte săptămâni, are loc în contextul în care SUA şi Coreea de Sud se pregătesc să efectueze un exerciţiu de simulare a unui atac nuclear din partea Phenianului.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, care a preluat mandatul în mai 2022 promiţând să adopte o poziţie dură faţă de Phenian, a intensificat vizibil exerciţiile militare cu Statele Unite, care au fost reduse în timpul pandemiei şi întrerupte în timpul negocierilor diplomatice nereuşite ale predecesorului său Moon Jae-in.

Joi, Seulul a numit Phenianul "inamic" într-un document de apărare, termen pe care l-a folosit pentru prima dată în şase ani, semnalând o nouă înăsprire a poziţiei sale faţă de Coreea de Nord.

În timpul testelor de armament efectuate de Phenian anul trecut, o rachetă a aterizat la sud de linia de frontieră maritimă de facto, în apropierea apelor teritoriale sud-coreene, pentru prima dată de la sfârşitul Războiului din Coreea, în 1953.

În decembrie 2022, Coreea de Nord a trimis cinci drone în spaţiul aerian sud-coreean, dintre care una a traversat zona de interdicţie aeriană din jurul biroului preşedintelui Yoon Suk Yeol.

Phenianul a declarat în repetate rânduri că nu este interesat să poarte noi negocieri, iar Kim Jong Un a cerut o creştere "exponenţială" a arsenalului nuclear nord-coreean.

La o paradă militară desfăşurată săptămâna trecută la Phenian, Coreea de Nord a prezentat un număr record de rachete balistice intercontinentale capabile să transporte focoase nucleare, precum şi dispozitive concepute pentru a transporta rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid, au declarat experţii.

Coreea de Nord încearcă de mult timp să dezvolte rachete ICBM cu combustibil solid. Aceste rachete sunt mai uşor de depozitat şi de transportat, au o stabilitate mai mare şi se pregătesc mai repede pentru lansare, ceea ce face mai dificilă detectarea şi distrugerea lor preventivă de către forţele americane.

ŞTIRE INIŢIALĂ:

Coreea de Nord a lansat sâmbătă cel puţin o rachetă balistică neidentificată în Marea de Est, a anunţat armata sud-coreeană, informează AFP.

Lansarea are loc înainte de exerciţiile militare comune ale Washingtonului şi Seulului de săptămâna viitoare, în condiţiile în care Phenianul ameninţase joi cu măsuri "fără precedent"  în semn de protest faţă de desfăşurarea lor, considerându-le pregătiri de război.

Coreea de Sud şi SUA vor analiza în cadrul exerciţiilor răspunsurile la o eventuală utilizare a armelor nucleare de către Phenian. Exerciţiile încep săpămâna viitoare, în capitala americană.

CITEȘTE ȘI Coreea de Nord ameninţă cu acţiuni "fără precedent" din cauza exerciţiilor militare ale SUA şi Coreei de Sud

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.