Şapte persoane - cinci belgieni, un turc şi un bulgar - au fost încarcerate miercuri, în Belgia, în două anchete cu privire la ”posibile atentate teroriste”, anunţă parchetul federal belgian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei şapte suspecţi au fost inculpaţi cu privire la ”participare la activităţi ale unei grupări teroriste”, iar cinci dintre ei au fost inculpaţi cu privire la ”pregătirea unei infracţiuni teroriste”, precizează într-un comunicat parchetul.

Poliţia i-a arestat luni seara, la Bruxelles şi Antwerpen, într-o razie în mişcatrea jihadistă.

Majoritatea sunt în vârstă de 20 de ani.

Parchetul federal a anunţat marţi opt arestări, însă unul dintre tineri a fost eliberat.

DOUĂ ANCHETE ÎN CURS

Arestările au avut loc în cadrul a două anchete, care se află în curs, două dosare cu privire la planuri de atentat şi cu ”legături între ele”.

Eventualele ţinte ale acestor planuri teroriste nu au fost stabilite în acest stadiu.

Miercuri, patru mandate de arestare au fost emise de judecătorul de instrucţie în ancheta de la Antwerpen, pe numele lui ”Elias E.A., născut în 2003, de naţionalitate belgiană, Sebastian B. (2003, belgian) Harun C. (1987, turc) şi Vanessa B. (1999, belgiană)”, detaliază într-un comunicat parchetul.

Toţi patru au fost inculpaţi cu privire la ”participare la activităţi ale unei grupări teroriste”, ”pregătirea unei infracţiuni teroriste”, ”difuzarea unui mesaj cu intenţia de a incita la comiterea unei infracţiuni teroriste” şi ”tentativă de asasinat într-un context terorist”, potrivit aceleiaşi surse.

UN SUSPECT ELIBERAT

În dosarul instruit la Bruxelles, alţi trei suspecţi au fost încarceraţi, ”Adam D., născut în 2004, de naţionalitate belgiană, Karim H. (2000, belgian), şi Serghei R. (2003, bulgar)”.

Serghei R. şi Karim H. sunt inculpaţi doar de ”participare la acţiuni ale unei grupări teroriste”, precizează parchetul.

Adam D. este acuzat de ”pregătirea unei infracţiuni teroriste” şi ”difuzarea unui mesaj cu intenţia de a incita la comiterea unei infracţiuni teroriste”.

În ancheta de la Bruxelles, cei trei suspecţi au fost arestaţi la Molenbeek, Schaerbeek (două comune din capitala belgiană) şi la Zaventem, în apropiere de Bruxelles.

În dosarul instruit la Antwerpen a fost eliberat unul dintre suspecţii arestaţi luni seara.

Cei şapte suspecţi urmează să compară lunea viitoare în faţa unei Camere de Consiliu, jurisdicţia care controlează detenţia provizorie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.