China şi Statele Unite au convenit luni să creeze un Grup de Lucru care să ”caute soluţii la probleme comerciale şi de investiţii şi să promoveze interesele comerciale americane în China”, anunţă Departamentul american al Comerţului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretara americană a Comerţului Gina Raimondo a convenit cu omologul său chinez Wang Wentao, într-o reuniune la Beijing, ca acest Grup de Lucru să se reunească ”de două ori pe an, la nivel viceministerial” şi ca ”Statele Unite să găzduiască prima reuniune la începutul lui 2024”, anunţă departamentul american.

Gina Raimondo, care s-a întâlnit luni la Beijing cu Wang Wentao a subliniat că ea consideră ”extrem de important” ca Statele Unite şi China să aibă relaţii comerciale stabile şi uşurate.

Primele două puteri economice mondiale încearcă de mai multe luni să-şi atenueze tensiunile bilaterale.

Gina Raimondo este al patrulea oficial american de rang înalt care efectuează o vizită în China în acest an - un semn al unei relansări a dialogului la nivel înalt între cele două ţări.

Aceste vizite ar putea facilita un summit între preşedintele american şi omologul său chinez Xi Jinping, pe care locatarul Casei Albe a anunţat că şi-l doreşte.

Gina Raimondo a apreciat luni, în întâlnirea cu Wang Wentao, că relaţiile economice ale celor două ţări sunt ”cele mai importante în lume”.

”Împărţim schimburi comerciale în valoare de 700 de miliarde de dolari (...). Este extrem de important să avem relaţii economice stabile”, i-a spus ea interlocutorului său, potrivit Departamentului Comerţului.

”Este vorba despre o relaţie complicată, o relaţie dificilă”, a subliniat ea.

”Ne vom afla în curând în dezacord în anumite probleme, dar cred că putem merge înainte dacă suntem direcţi, deschişi şi pragmatici”, a adăugat ea.

”O IMENSĂ PLĂCERE SĂ LANSĂM ACEST DIALOG”

Gina Raimondo a discutat cu Wang Wentao faţă în faţă, înconjuraţi de delegaţiile lor, la mese lungi, potrivt unor imagini transmise de televiziunea publică chineză CCTV. Steaguri chinez şi american erau aşezate în spatele lor.

Wang Wentao i-a transmis omoloagei sale americane ”imensa plăcere de a lansa acest dialog” cu ea, pentru a se ”coordona în domeniul economic şi comercial”.

Gina Raimondo, care a sosit la beijing duminică seara, a fost primită de către directorul Departamentului America şi Oceania de la Ministerul chinez al Comerţului, Lin Feng.

Luni, ea a vizitat, într-un hotel în capitala chineză, o expoziţie de produse americane de înfrumuseţare destinate pieţei chineze, împreună cu ambasadorul Statelor Unite în China Nicholas Burns.

În cadrul vizitei sale în China, care durează până miercuri, ea urmează să efectueze o vizită la Shanghai, potrivit Departamentului american al Comeţului.

Tensiunile între cele două ţări au crescut în ultimii ani într-o miriadă de subiecte, inclusiv în comerţ, tehnologii, susţinerea militară americană a Taiwanului, prezenţa Beijingului în Marea Chinei de Sud şi relaţia acestua cu Moscova.

”NICIO MARJĂ DE MANEVRĂ”

În China, Departamentul american al Comerţului promovează relaţii relaxate.

Între principalele dezacorduri se află restricţii comerciale impuse de către Statele Unite exportării anumitor produse americane - mai ales în domeniul tehnologiei de vârf - către China.

Washingtonul le consideră cruciale în apărarea securtiăţiisale naţionale. Însă Beijingul consideră că ele vizează să frâneze avântul economic şi dezvoltarea Chinei.

În cadrul unei vizite la Beijing, luna trecută, secretara americană a Trezoreriei Janet Yellen a încercat să le ofere asigurări autorităţilor chineze cu privire la multiplele restricţii americane.

Gina Raimondo le-a spus luni oficialilor chinezi că ”nu există nicio marjă de manevră pentru a face compromisuri sau a negocia” securitatea naţională americană.

Însă, ”marea majoritate a relaţiilor noastre în domeniul comerţului şi investiţiilor nu priveşte probleme de securitate naţională”, a subliniat ea.

”Credem că o economie chineză puternică este un lucru bun”, a dat ea asigurări.

Emisarul american în lupta împotriva modificărilor climatice John Kerry a efectuat o vizită la Beijing în iulie.

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a fost la Beijing în luna precedentă. Aceasta a fost vizita la cel mai înalt nivel a unui oficial american în China din 2018.

Niciuna dintre aceste vizite nu a condus, însă, la progrse majore.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.