Cel puţin trei persoane au murit la Kiev şi şase au fost rănite miercuri, după un nou atac masiv cu rachete al Rusiei care a vizat întreg teritoriul ţării şi a cauzat întreruperi ale energiei electrice şi alimentării cu apă, inclusiv Republica Moldova fiind afectată de o pană aproape generalizată de curent electric.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE. Guvernatorul regiunii Kiev, Oleksi Kuleba, a declarat că o clădire rezidenţială din districtul Vîşgorod a fost lovită, precum şi satul Ceabani. Mai mult de 20 de persoane au fost rănite, a precizat el, potrivit CNN.

Întreruperile de curent afectează toate regiunile din Ucraina

Există întreruperi de energie electrică în toate regiunile Ucrainei în urma atacului masiv cu rachete care a vizat miercuri după-amiază infrastructura critică a ţării, a anunţat compania naţională de furnizare a energiei electrice Ukrenergo într-un comunicat postat pe Facebook.

„Atacul cu rachete este încă în desfăşurare, dar există deja lovituri asupra instalaţiilor de infrastructură energetică. Au loc întreruperi de urgenţă în toate regiunile”, a precizat aceasta. „Aceasta este o măsură necesară pentru a proteja reţelele electrice de accidente tehnologice suplimentare şi pentru a menţine sistemul energetic. Echipele tehnice împreună cu membrii Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă vor începe să repare pagubele imediat după încetarea alertei aeriene. Însă, din cauza îngheţului şi a ploii îngheţate din unele regiuni, lucrările de reparaţii de urgenţă la instalaţiile avariate de rachetele teroriste pot dura mai mult timp”, a avertizat compania.

Ukrenergo i-a sfătuit pe toţi locuitorii Ucrainei să noteze locaţiile pe care le-a preşedintele Ucrainei le-a numit „puncte de invincibilitate”, unde „electricitatea, comunicaţiile mobile şi internetul, încălzirea, apa şi trusele de prim ajutor” vor fi disponibile în cazul unor întreruperi semnificative. 

Alerta aeriană la Kiev a durat aproape două ore şi jumătate

UPDATE. Avertizarea de raid aerian de la Kiev s-a încheiat la ora locală 15:08, după ce a fost activă timp de aproape două ore şi jumătate, relatează CNN.

Alarmele antiaeriene continuau să sune însă în şase regiuni din Ucraina, toate din nordul şi estul ţării, inclusiv în Harkov şi Dnipropetrovsk.

Ambasadorul Rusiei la Chişinău, convocat la MAE

UPDATE. Ministrul de externe Nicu Popescu a cerut convocarea ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău după ce atacurile ruseşti de miercuri asupra Ucrainei au lăsat din nou în beznă Republica Moldova, inclusiv sediul Ministerului de Externe.

Nicu Popescu, totodată vicepremier în guvernul de la Chişinău, a făcut anunţul pe Twitter:

„Atacurile Rusiei asupra insfrastructurii energetice a Ucrainei au lăsat, din nou, Moldova în beznă. Sunt pene de curent masive în întreaga ţară, inclusiv la Chişinău şi în clădirea Ministerului Afacerilor Externe. Am dat instrucţiuni ca ambasadorul Rusiei să fie convocat pentru explicaţii”

Curentul electric pe teritoriul Republicii Moldova s-a întrerupt în majoritatea localităţilor din ţară, inclusiv la Chişinău, miercuri, în jurul orei 14:30, ca urmare a noului val de atacuri ruseşti cu rachete în desfăşurare în Ucraina, a relatat agora.md.

Vicepremierul Andrei Spînu a transmis că este vorba despre „o repetare a situaţiei din 15 noiembrie”, când Ucraina a fost vizată de cel mai agresiv atac cu rachete de la începutul invaziei ruse, iar asta a avut repercusiuni asupra sistemului energetic al Republicii Moldova.

Cel puţin trei morţi şi şase răniţi la Kiev

UPDATE. Cel puţin trei persoane au fost ucise şi şase rănite în urma unui atac cu rachete ruseşti la Kiev, potrivit administraţiei oraşului.

Oleksii Kuleba, şeful administraţiei militare regionale, a declarat că întreaga regiune a Kievului a rămas fără electricitate după ce loviturile aeriene ale Moscovei au vizat infrastructura critică.

Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a transmis, de asemenea, că alimentarea cu apă a oraşului a fost întreruptă.

Liovul, complet în întuneric

La rândul său, primarul oraşul Liov, Andrii Sadovii, a anunţat că întreaga localitate din vestul ţării, aflată în apropiere de graniţa cu Polonia, este „fără lumină”. Sadovii a avertizat, de asemenea, că vor exista întreruperi şi în ceea ce priveşte alimentarea cu apă a oraşului.

Firma ucraineană de energie nucleară, Energoatom, a anunţat că mai multe unităţi au fost oprite la centrala nucleară Pivdennoukrainsk din sudul Ucrainei.

Un purtător de cuvânt al Energoatom a declarat: „Totul este în regulă cu centrala. Nu este generată energie electrică”.

Bombardamente la Kiev

UPDATE. Autorităţile din Kiev au anunţat că cel puţin o persoană a fost ucisă de cel mai recent atac rusesc asupra capitalei, scrie „The Guardian”.

O altă persoană a fost, de asemenea, rănită în urma unui bombardament care a avariat o clădire cu două etaje, potrivit guvernului militar al oraşului.

Au fost auzite explozii în Liov şi Kremenciuk, în regiunea Poltava.

De asemenea, au fost raportate întreruperi de energie electrică pe întreg teritoriul Ucrainei.

Populaţiei i s-a cerut să rămână în adăposturi.

Kuleba cere sisteme de apărare antiaeriană cât mai repede posibil

UPDATE. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut ca Ucraina să primească „toate sistemele de apărare aeriană necesare, cât mai curând posibil”, în urma noilor atacuri ruseşti cu rachete.

Moscova a lansat „o nouă teroare cu rachete” împotriva Kievului şi a altor oraşe ucrainene pentru a „sărbători” recunoaşterea de către Parlamentul European a Rusiei ca stat terorist, a declarat Kuleba pe Twitter.

CITEȘTE ȘI Pană uriaşă de curent în Republica Moldova, ca urmare a noului val de atacuri ruseşti din Ucraina

Un nou val de atacuri cu rachete vizează tot teritoriul Ucrainei

UPDATE. O serie de explozii au fost auzite la Kiev în ceea ce pare să fie un nou val de atacuri cu rachete ale Rusiei în Ucraina.

Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a confirmat au atac asupra infrastructurii critice. Exploziile au fost urmate de întreruperi ale energiei electrice.

Explozii au fost auzite şi în regiunile Mikolaiv şi Dnipropetrovsk, iar apărarea antiaeriană pare să fi eliminat o parte dintre ele, scrie „The Guardian”.

UPDATE. Anton Geraşcenko, consilier la Ministerul ucrainean de Interne, a distribuit o înregistrare video în care se vede cum o rachetă rusească zboară deasupra regiunii Harkov.

O rachetă a fost auzită şi la Dnipro:

 

ŞTIRE INIŢIALĂ: 

Sirenele care avertizează în privinţa unor raiduri aeriene răsunau, miercuri, pe întreg teritoriul Ucrainei, iar oficiali din cel puţin două regiuni au declarat că apărarea aeriană locală a fost pusă în funcţiune pentru a anihila rachetele ruseşti, relatează Reuters.

Agenţia de presă Interfax Ucraina a anunţat că au fost explozii în mai multe regiuni din sudul şi sud-estul ţării, citând canale locale din aplicaţia de mesagerie Telegram.

Illia Ponomarenko, de la „The Kyiv Independent”, scrie că o rachetă rusească tocmai a fost auzită deasupra oraşului Bucha, în regiunea Kiev.

Forţele ruseşti vizează din ce în ce mai mult infrastructura critică ucraineană în ultimele săptămâni, în cel mai amplu val de atacuri, de săptămâna trecută, fiind trase peste 100 de rachete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.