Rusia a declanşat vineri cel mai amplu atac cu drone şi rachete asupra Ucrainei din ultimele luni, ucigând 10 persoane şi rănind alte cel puţin 60 la Kiev, în sudul, vestul şi estul ţării, au declarat oficialii ucraineni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: O maternitate, unităţi de învăţământ, un centru comercial, clădiri rezidenţiale cu mai multe etaje şi case particulare, un depozit comercial şi o parcare au fost lovite în urma atacului masiv care a vizat Kiev, Liov, Odesa, Dnipro, Harkov, Zaporojie şi alte oraşe, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski într-o postare pe X însoţită şi de un clip video cu urmările atacului.

„Astăzi, Rusia a folosit aproape toate tipurile de arme din arsenalul său: rachete Kinjal, S-300, rachete de croazieră şi drone. Bombardierele strategice au lansat rachete X-101/X-505. În total, au fost lansate 110 rachete împotriva Ucrainei, majoritatea fiind doborâte”, a precizat preşedintele.

„Din nefericire, au existat victime şi răniţi în urma loviturilor. Toate serviciile lucrează non-stop şi oferă ajutorul necesar. Condoleanţele mele celor care şi-au pierdut apropiaţii. Le doresc însănătoşire grabnică celor răniţi”, a adăugat Zelenski.

În final, Zelenski promite că Ucraina va răspunde cu siguranţă la aceste lovituri teroriste. „Şi vom continua să luptăm pentru securitatea întregii noastre ţări, a fiecărui oraş şi a fiecărui cetăţean. Terorismul rusesc trebuie să piardă şi va pierde”, îşi încheie mesajul preşedintele.

Atacul masiv al Rusiei intervine după ce în ziua de Crăciun Ucraina a reuşit o operaţiune spectaculoasă, distrugând în portul Feodosia din Crimeea nava rusească de debarcare Novocerkask. Rusia a afirmat că nava a fost avariată, dar ministrul britanic al apărării a declarat joi că de fapt nava a fost distrusă în totalitate, iar Rusia încearcă să cosmetizeze realitatea.

Zeci de persoane au fost rănite, fiind raportate pagube inclusiv la o maternitate din oraşul Dnipro, din centrul ţării, la clădiri din oraşul vestic Liov, în portul sud-estic Odesa şi în Harkov, în estul ţării.

Decesul a două persoane a fost confirmat în capitala Kiev, iar alte persoane ar fi prinse sub dărâmături într-un depozit avariat de căderile de moloz, a declarat primarul Vitali Kliciko pe Telegram.

Două persoane au fost ucise în oraşul Odesa, port la Marea Neagră, şi cel puţin 15 persoane au fost rănite, inclusiv doi copii, în urma căderii de rachete asupra unor clădiri rezidenţiale, a declarat guvernatorul regional.

"Putem spune că a fost un atac masiv", a declarat la televiziune Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene.

Ucraina avertizează de săptămâni întregi că Rusia ar putea stoca rachete pentru a lansa o campanie aeriană majoră care să vizeze sistemul energetic. Anul trecut, milioane de oameni au fost lăsaţi în întuneric şi frig atunci când atacurile ruseşti au lovit în mod repetat reţeaua electrică.

Acum, Ministerul Energiei a raportat întreruperi de energie în patru regiuni după atacul aerian masiv.

În regiunea Liov, care se învecinează cu Polonia, au fost confirmate impacturi la o instalaţie de infrastructură critică, a anunţat biroul preşedintelui, dar nu a precizat despre ce este vorba.

"Inamicul a vizat infrastructura socială şi critică", a declarat premierul Denîs Şmîhal.

Forţele aeriene au precizat că Rusia a folosit, pe lângă drone, rachete hipersonice, de croazieră şi balistice, inclusiv unele care sunt extrem de greu de interceptat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.