Călătorii care sosesc în Bulgaria cu avionul, pe uscat sau pe mare este necesar să prezinte un test PCR covid-19 - începând de la 29 ianuarie şi până la sfârşitul lui aprilie -, a anunţat Ministerul bulgar al Sănătăţii, în contextul în care această fostă ţară comunistă din Balcani încearcă să oprească răspândirea unor variante mai contagioase ale noului coronavirus pe teritoriul său, relatează Reuters. Ministerul de Externe a transmis precizări cu privire la intrarea în Bulgaria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că autorităţile bulgare au anunţat, în seara zilei de 26 ianuarie 2021, noile măsuri privind condiţiile de intrare pe teritoriul Republicii Bulgaria, în contextul pandemiei de COVID-19. Noile măsuri intră în vigoare începând cu data de 29 ianuarie 2021 şi se aplică până la data de 30 aprilie 2021.

”Astfel, conform informaţiilor comunicate public de autorităţile bulgare, toate persoanele care călătoresc în Republica Bulgaria, indiferent de statul din care se deplasează, pot intra pe teritoriul Bulgariei cu condiţia prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii. Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conţină numele şi prenumele persoanei testate, conform documentului de identitate cu care călătoreşte, datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact), data şi metoda efectuării testării, înscrisă cu caractere latine (PCR), precum şi rezultatul negativ”,  transmis MAE. 
 
Sunt exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 următoarele categorii de persoane: persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria; şoferii de autobuz, angajaţi în transportul internaţional de pasageri; şoferii autocamioanelor care efectuează transport internaţional de mărfuri; membrii echipajelor navale; membrii echipajelor aeriene care efectuează zboruri de la şi către aeroporturi publice pe teritoriul Republicii Bulgaria şi personalul tehnic asimilat; lucrătorii transfrontalieri.
 
Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
 
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.
 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Şoferii de camioane şi autorbuze, dar şi membrii echipajelor avioanelor sunt exceptaţi de la această obligaţie.

Testul PCR este necesar să fie efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosire, precizează ministerul.

Bulgarii care se întorc acasă şi care nu prezintă acest test sunt obligaţi să se autoizoleze timp de zece zile.

Bulgaria a înregistrat o scădere a contaminărilor cu noul coronavirus în utimele săptămâni şi îşi redeschide centrele comerciale şi sălile de sport - începând de la 5 februarie.

Şcolile secundare reiau cursurile - printr-un regim special de rotaţie - începând de la 4 februarie, a anunţat ministerul.

Printr-o altă decizie, Bulgaria permite restaurantelor şi cafenelelor să redeschidă la 50% din capacitate - începând de la 1 martie.

Însă barurile şi cluburile de noapte rămân închise.

Unii proprietari de restaurante şi baruri, afectate dur după ce au fost închise la sfârşitul lui noiembrie, vor să se redeschidă din februarie şi urmau să manifesteze miercuri la Sofia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.