Suporterii fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro au trecut, duminică, de bariere de securitate amplasaet de Forţele Armate şi au obţinut acces la clădiri cheie pentru fiecare dintre cele trei filiere ale guvernării, inclusiv clădirea Congresului, Curtea Supremă şi Palatul Prezidenţial Planalto, potrivit imaginilor difuzate de mass-media braziliene, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imaginile difuzate duminică arată mulţimile urcând o rampă care duce la clădire.

Protestatarii au ajuns la Camera Verde, aflată în afara camerei inferioare a Congresului, a declarat pentru CNN Brasil preşedintele interimar al Senatului Veneziano Vital do Rogo. CNN Brasil a relatat că unii dintre protestatari încearcă să intre în Palatul Prezidenţial Planalto.

Alte publicaţii îi arată pe suporterii lui Bolsonaru intrând în Curtea Supremă şi în palatul prezidenţial, unde CNN Brasil a transmis sosirea poliţiei anti-revolte şi a Forţelor Armate Braziliene. Înăuntru, protestatarii au folosit mobila pentru a ridica baricade pentru a împiedica Poliţia să intre, a relatat CNN Brasil.

Pătrunderea în clădirea Congresului vine la aproximativ o săptămână de la învestirea preşedintelui President Luiz Inacio Lula da Silva, a cărui revenire la putere după o pauză de 12 ani are loc după ce l-a învins pe Bolsonaro în alegeri, în 30 octombrie.

Anterior, administraţia lui Bolsonaro a afirmat că va coopera pentru tranziţia de la putere, dar liderul de extremă dreapta nu şi-a recunoscut explicit înfrângerea în alegeri şi a plecat din ţară în Statele Unite înainte de învestirea lui Lula.

Suporterii lui Bolsonaro – care a părăsit Brazilia şi se află în prezent în Statele Unite – campaseră în capitală de atunci. Ministrul de Justiţie, Flavio Dino, a autorizat Forţele Armate să amplaseze bariere şi să facă de pază la clădirea Congresului, sâmbătă, din cauza prezenţei continue a suporterilor lui Bolsonaro.

Preşedintele Lula nu se află în prezent în palat şi niciuna dintre camerele Congresului nu este în sesiune, dar o echipă constituită pentru preşedintele nou ales lucra în palat la momentul pătrunderii protestatarilor, a relatat CNN Brasil. Oficialii de la Palatul Planalto aşteaptă să fie evacuaţi din clădire de Forţele Aeriene, potrivit CNN Brasil.

Oficiali brazilieni au condamnat acţiunile demonstranţilor, care amintesc de evenimentele din 6 ianuarie 2021, când manifestanţii au luat cu asalt Capitoliul SUA încercând să împiedice validarea alegerilor din 2020 şi victoria preşedintelui Joe Biden în faţa fostului preşedinte Donald Trump.

”Congresul Naţional nu a refuzat să îi asculte pe cei care vor să demonstreze paşnic. Dar nu va lăsa niciodată loc pentru dezordine, distrugere şi vandalism”, a afirmat pe Twitter Arthur Lira, preşedintele Camerei Inferioare a Congresului. ”Cei responsabili pentru promovarea şi sprijinirea acestui atac asupra democraţiei braziliene şi a principalelor sale simboluri trebuie să fie identificaţi şi pedepsiţi conform legii”, a adăugat el.

Dino, care a afirmat că se afla la sediul Ministerului Justiţiei, a condamnat acţiunile suporterilor lui Bolsonaro într-o declaraţie pe Twitter, spunând: ”Această încercare absurdă de a-şi impune voinţa prin forţă nu va triumfa”.

Secretarul Districtului Federal de Securitatre Anderson Torres – fost ministru de Justiţie în timpul guvernării Bolsonaro – a numit scenele ”regretabile”, adăugând că a ordonat ”paşi imediaţi pentru a restabili ordinea în centrul Brasiliei”.

Gleisi Hoffman, preşedintele Partidului Muncitorilor, a numit breşele ”o crimă anunţată împotriva democraţiei” şi ”împotriva voinţei de la alegeri”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.