Bilanţul seismului cu magnitudinea 7,5 urmat de un tsunami care a afectat insula indoneziană Sulawesi a crescut la 832 de morţi, a anunţat duminică agenţia de gestionare a catastrofelor, precizând că acesta ar putea creşte în continuare, în timp ce salvatorii scoteau noi victime dintre dărâmături în oraşul Palu, devastat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi, la ora (locală) 13.00 (08.00 ora României) sunt 832 de morţi”, în principal în oraşul Palu, a anunţat, într-o conferinţă de presă, Sutopo Purwo Nugroho, un purtător de cuvânt al agenţiei de gestionare a catastrofelor.

 

Un bilanţ anterior anunţa 420 de morţi.

”Este foarte dur”, declară pentru AFP Risa Kusuma, o mamă în vârstă de 35 de ani, care-şi leagănă băieţelul, cu febră, într-un centru pentru refugiaţi în oraşul Palu. ”Ambulanţa aduce noi corpuri în fiecare minut”, ”nu e multă apă, iar magazinele sunt jefuite peste tot”.

Alte câteva sute de persoane au fost grav rănite.

Majoritatea victimelor a fost înregistrată până în prezent la Palu, oraş cu 350.000 de locuitori situat pe coasta de vest a Sulawesi. Autorităţile şi ONG-urile sunt îngrijorate însă de situaţia în regiunea Donggala, situată mai la nord, care rămâne foarte incertă.

Spitalele, dintre care unele au fost avariate, întâmpină dificultăţi în a face faţă afluxului victimelor. Iar numeroşi răniţi sunt îngrijiţi în aer liber.

Vicepreşedintele indonezian Jusuf Kalla a declarat că se teme ca bilanţul să nu atingă ”una sau mai multe mii”, bazându-se pe precedentele catastrofe.

SUPRAVIEŢUITORI SCOŞI DINTRE DĂRÂMĂTURI

Echipe de salvatori purtând combinezoane portocalii căutau în dărâmăturile unui hotel, care ar fi găzduit până la 150 de persoane, şi ale unui centru comercial care s-au surpat.

”Am reuşit să scoatem o femeie în viaţă din hotelul Roa-Roa în noaptea trecută”, adeclarat pentru AFP Muhammad Syaugi, şeful serviciilor de salvare. ”Şi am auzit inclusiv oameni care strigau după ajutor”.

Agenţia este de asemenea îngrijorată de soarta câtorva sute de persoane care lucrau la pregătirea unui festival p o plajă, la Palu, vineri seara, cu puţin înainte de tsunami.

Preşedintele indonezian Joko Widodo, aşteptat la faţa locului, a anunţat că armata era în curs de mobilizare pentru a ajuta în căutarea de supravieţuitori. Avioane încărcate cu material şi hrană au aterizat peaeroportul din Palu, unde câteva piste sunt inutilizabile.

La palu se puteau vedea epave de vehicule, clădiri transformate în mormane de moloz, arbori scoşi din rădăcină şi linii electrice doborâte, care arată violenţa undelor seismice şia valului de 1,5 metri care s-a abătut asupra oraşului.

HRANĂ ŞI ADĂPOST

Îngroziţi de replici, numeroşi locuitori din Palu au dormit în adăposturi improvizate din bambus sau pe terenuri de fotbal.

Populaţia locală se confrunta cu urgenţe de bază ale supravieţuirii - găsirea de hrană şi adăpost.

Mulţi aşteptau răbdători la cozi lungi pentru a primi apă potabilă sau tăiţei instant.

De o magnitudine de 7,5, potrivit Institutului american de geofzică USGS, cutremurul care a avut loc pe Sulawesi vineri, imediat înainte de ora 11.00 GMT (14.00, ora României), a fost mai puternic decât seria de cutremure care a afectat Indonezia în august şi s-a soldat cu peste 500 de morţi şi aproximativ 1.500 de răniţi pe Insula Lombok, care se învecinează cu Bali. Un val s-a declanşat la puţin timp după aceea pe coasta de lângă Palau.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe s-a format prin convergena a trei mari plăci tectonice - indo-pacifică, australiană şi eurasiatică - şi se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o activitate seismică puternică.

Pe 26 decembrie 2004, Indonezia a fost lovită de o serie de seisme devastatoare, între care unul cu magnitudinea de 9,1, pe Insula Sumatra. Acest cutremur a creat un tsunami care a ucis 220.000 de persoane în regiune, dintre care 168.000 în Indonezia.

În 2006, aproximativ 6.000 de persoane au fost ucise într-un violent cutremur, pe Insula Java. Seismul, de magnitudinea 6,3 potrivit USGS, a avut loc într-o zonă populată din sudul marelui oraş universitar Yogyakarta.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.