Turcia şi Siria au fost lovite luni de un cutremur de magnitudinea 7,8, soldat cu peste 300 de morţi în ambele ţări - cel puţin 76 în Turcia şi cel puţin 237 în Siria - şi pagube importante, potrivit unor noi bilanţuri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin 76 de persoane au murit în Turcia, în şapte provincii, potrivit Agenţiei guvernamentale de gestionarea catastrofelor (AFAD).

Alte cel puţin 237 de persoane au murit în Siria, potrivit presei siriene de stat.

Peste 600 de persoane au fost rănite în ambele ţări, potrivit aceloraşi surse.

Cutremurul a avut loc luni, la ora locală 4,17 (3.17, ora României), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri.

Epicentrul seismului a fost localizat în districtul Pazarcik, în provincia Kahramanmaras, la aproximativ 60 de kilometri de frontiera cu Siria.

Acesta este cel mai important cutremur din Turcia de la cutremurul de la 17 august 1999, care a cauzat moartea a 17.000 de oameni - inclusiv 1.000 la Istanbul.

Potrivit presei de stat, 42 de persoane au murit în mai multe oraşe din Siria şi cel puţin 53 în Turcia, potrivit unui bilanţ anterior realizat de AFP pe baza surselor oficiale.

Cel puţin 23 de persoane au murit şi alte 420 au fost rănite în provincia Malatya, a anunţat guvernatorul provinciei la postul public de televiziune TRT.

Guvernatorul din Sanliurfa, citat de agenţia oficială turcă de presă Anadolu, a anunţat 17 morţi şi 30 de răniţi în această provincie.

Cel puţin alte şase persoane au murit în provincia Diyarbakir, a anunţat guvernatorul acesteia.

Replici au fost resimţite în Liban şi Cipru, potrivit unor corespondenţi AFP.

 Înregistrări video publicate pe reţele de socializare surprind imobile distruse în mai multe oraşe din sud-estul Turciei.

Pe Twitter, navigatori pe Internet turci postează identitatea şi localizarea unor persoane blocate sub dărâmături în mai multe oraşe din sud-estul ţării.

APEL LA AJUTOR INTERNAŢIONAL

”Toate echipele noastre sunt în alertă. Am emis o alertă de nivelul 4. Este un apel, inclusiv la ajutor internaţional”, a anunţat la postul Haberturk ministrul turc de Interne Süleyman Soylu.

Guvernatorul provinciei Gaziantep i-a îndemnat pe locuitori să se adune afară.

Salvatori turci şi Apărarea Civilă, dar şi pompieri sirieni acţionau luni să scoată eventuale victime dintre dărâmături, potrivit presei locale.

Turcia se află într-una dintre zonele sesimice cele mai active seismic din lume.

La sfârşitul lui noiembrie, un cutremur de magnitudinea 6,1 a avut loc în nord-vestul Turciei, soldat cu 50 de morţi şi pagube limitate, potrivit serviciilor turce de intervenţie.

În ianuarie 2020, un cutremur de magnitudinea 6,7 a avut loc în provinciile Elazig şi Malatya (est), soldat cu 40 de morţi.

În octombrie 2020, un seism de magnitudinea 8, în Marea Egee, s-a soldat cu 114 morţi şi peste 1.000 de răniţi în Turcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.