Statele Unite urmează să-şi ”consolideze poziţionarea militară în Europa”, pentru ca NATO să poată ”răspunde la ameninţări provenind din toate direcţiile şi în toate domeniile: terestru, aerian, maritim”, anunţă miercuri, la Madrid, în cadrul unui summit al Alianţei Nord-Atlantice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul acestui summit al NATO, ”care marchează istoria”, în opinia lui Biden, şeful statului american anunţă o prezenţă consolidată - militari şi capacităţi americane în Spania, Polonia, România, ţările baltice, Regatul Unit, Germania şi Italia.

”Ne aflăm la întâlnire” şi ”dovedim că NATO este mai necesară ca niciodată”, a declarat preşedintlee american, alături de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

”NATO-IZAREA” EUROPEI

Statele Unite au desfăşurat deja, în acest an, ”20.000 de militari suplimentari în Europa, în vederea consolidării liniilor noastre, o reacţie faţăde iniţiative agresive ale Rusiei”, detaliază el.

Joe Biden confirmă totodată că Washingtonul îşi va creşte de la patru la şase numărul distrigătoarelor staţionate la baza Rota, în Spania.

Prima putere mondială urmează să înfiinţeze în Polonia un ”cartier general permanent al celui de-al V-lea Corp al Armatei americane”, anunţă el.

”Vom menţine o brigadă suplimentară”, alcătuită în total din 5.000 de mlitari, cu baza în România, mai anunţă Biden, conform AFP.

Statele Unite urmează, de asemenea, să procedeze la ”desfăşurări suplimentare în ţările baltice”, anunţă şeful statului american.

”Vom trimite două escadrile suplomentare” de avioane de luptă de tip F-35 în Regatul Unit şi ”vom poziţiona capacităţi suplimentare de apărare aeriană” în Germania şi Italia, a ami precizat Joe Biden în această scurtă alocuţiune, în faţa presei.

Preşedintele rus Vladimir Putin ”voia o «finlandizare a Europei», adică o evoluţie a statelor membre către o poziţie neutră, istorică în această ţară nordică, dar obţine, din contră, o «NATO-izare» a Europei”, a tunat Joe Biden.

Finlanda, istoric nealiniată militar, dar şi Suedia, se pregătesc să adere la NATO, după ce Turcia şi-a ridicat, marţi seara, vetoul, iar Alianţa Nord-Atlantică a afişat o unitate aproape fără falie de la începutul Războiului rus din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.